Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Pentax K-m ?
Autor Wiadomość
Monastor 
Optyczny

Wysłany: Sob 20 Gru, 2008   

krewzszafy napisał/a:
Cytat:
zakatujesz migawkę

szybciej wymienisz korpus :razz:

Ja bym szybciej pogubił paluszki. Zwłaszcza, że co chwila ktoś sobie pożyczy do czegoś.

Reklama

komor 
Moderator

Wysłany: Nie 21 Gru, 2008   

Riddle napisał/a:
mavierk napisał/a:
metanol

Niesmaczy żart! Prawie dostałem zawału na myśl o takim marnotrawstwie!

Hm... Pijasz metanol? I nadal zajmujesz się fotografią? :twisted:

f50fd 
Początkujący

Wracając do tematu K-M ,na stronach forum Pentaksianie potwierdzają szybkość nowego AF w K-M , wiec nie tylko ja odniosłem takie wrażenie , druga sprawa to wielkość aparatu , aparat jest większy niż się wydaje , ja swobodnie zmieściłem cztery palce na gripie , a ten koleś na zdjęciu ledwo dwa :grin:

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

f50fd napisał/a:
druga sprawa to wielkość aparatu , aparat jest większy niż się wydaje , ja swobodnie zmieściłem cztery palce na gripie , a ten koleś na zdjęciu ledwo dwa :grin:

Wniosek jest jeden - masz bardzo małe dłonie. Czterech palców na gripie to ja nie mieszczę nawet w K10D...

Riddle
[Usunięty]

Cytat:
możesz dać link do tego artykułu.

Do artykułu w czasopiśmie? Mogę dać zdjęcie kiosku jak tak bardzo chcesz :grin: A tu masz stronę tego czasopisma http://www.dfv.pl/

komor napisał/a:
Hm... Pijasz metanol? I nadal zajmujesz się fotografią?

Można się przyzwyczaić :mrgreen: Tylko tak ciemnawo się przed oczami robi, i przez kilka dni tak zostaje :smile: No, a potem zaczynasz widzieć, i uświadamiasz sobie że strasznie ci się pić chce, a przed tobą stoi jakaś butelka, z której zdrowo pociągasz. Potem nie wiedzieć czemu znowu robi się ciemno przed oczami :lol:

jaad75 
Klub Pierdzieli

Riddle napisał/a:
Do artykułu w czasopiśmie? Mogę dać zdjęcie kiosku jak tak bardzo chcesz :grin:

Zawsze możesz zrobić zdjęcie artykułu i wkleić tutaj...

Riddle
[Usunięty]

Wysłany: Pon 22 Gru, 2008   

Zdjęcie raczej nie (ciemno w domu 24/7, brak porządnych lamp oświetlających pomieszczenie, brak nawet jednej lampy studyjnej), ale mam jakiś tragicznej jakości skaner, tam zobaczę czy coś da się zrobić.

EDIT:
[img=http://img514.images...6/1ioh7.th.jpg]
[img=http://img389.images...9/2imb2.th.jpg]
[img=http://img514.images...5/3imf5.th.jpg]
[img=http://img514.images...1/3iye5.th.jpg]
[img=http://img514.images...8/5inm7.th.jpg]

[ Dodano: Pon 22 Gru, 2008 09:42 ]
Jedno dałem pomyłkowo - czwarte jest dublem trzeciego. Oto prawdziwa czwarta strona:
[img=http://img514.images...0/4ifa2.th.jpg]

jaad75 
Klub Pierdzieli

Ktoś kto pisał ten tekst miał chyba wyłącznie do czynienia z Canonami i Sony, skoro był zdziwiony dość typowym rozwiązaniem, jakim jest kółko pod kciukiem (stosuje je większość producentów aparatów z Nikonem, Olympusem i Pentaksem na czele)... Nie wiem, czy można wierzyć odczuciom co do AF, bo przykład rzekomo prostej sceny, w której się gubił, jest absolutnie chybiony - ustawienie ostrości na tego typu obiekcie jest trudne dla każdego aparatu...

Riddle
[Usunięty]

Z tym kółeczkiem to ja tam nawet wierzyłem, bo zacząłem od D80, a tam z jednej i drugiej jest, to nie wiem jak jest w tych lustrach za ok 1100zł. A to że mają do czynienia z Canonami, to na pewno. 90% zdjęć w tym magazynie jest nimi robione. W przypadku tego krzaczka też poczułem że coś nie jest tak.

W pismach (nawet tematycznych) ostatnio rzadko kiedy można znaleźć poprawne i niesponsorowane recenzje. Dobrze chociaż że pisma foto nie są aż tak mocno "corrupted" jak np. komputerowe.

MC 

jaad75 napisał/a:
Ktoś kto pisał ten tekst miał chyba wyłącznie do czynienia z Canonami i Sony, skoro był zdziwiony dość typowym rozwiązaniem, jakim jest kółko pod kciukiem

Jesli chodzi nam o to samo kolko, to np. w A700 tez ono wystepuje.

f50fd 
Początkujący

wizjer zdaje się jest taki sam jak w k200 , następna sprawa zapis zdjęcia ,nawet kilka naście sekund to jakaś kpina, chyba chodziło o cała serię , a tu coś od Pentaksian o K-M
Cytat:

Co mi się nie podoba:
- brak podświetlania punktów autofokusa. W wizjerze widać czarne kółko w środku ekranu, które pokazuje raczej środkowy punkt pomiaru ekspozycji, nie punkt AF. W ciemniejszym pomieszczeniu w ogóle go nie widać i trzeba trafiać w obiekt "na czuja".
- wydaje mi się, że redukcja drgań działa gorzej niż w Kasetce, częściej wychodzą mi poruszone zdjęcia. Może dlatego, że to 10MP, a poza tym aparat jest lżejszy (w zestawie dostajemy lekkie baterie alkaiczne).

A co mi się podoba:
- szybszy autofokus - wyraźnie! :-D Fotografowanie obietywem SDM to "bajka" (cichutko i szybciutko)
- ogólnie aparat jest szybszy w użytkowaniu np. przechodzenie po menu, podgląd zdjęć, itp.
- cichsze i delikatniejsze kłapnięcie lustrem (Kasetka była bardzo głośna)
- wyraźnie lepszy automatyczny WB
- uruchomienie lampy błyskowej automatycznie ustawia WB na Flash (można to wyłączyć)

Wiem, że AF wzbudza najwikęsze zainteresowanie, więc opiszę jakie są odczucia w czasie pracy.

Pierwsze wrażenie, to takie że autofokus pewniej dociera do właściwej ostrości. Z reguły jest to szybki duży ruch, aby zbliżyć się do obiektu, potem... zdarza się, że od razu jest ostro(!), często wystarczy jedna mała korekta, a dopiero gdy warunki są trudniejsze (mało kontrastowy obiekt, ciemne pomieszczenie) to robi dwie, trzy korekty :-) Nie ma za każdym razem wielu "podchodów" małymi kroczkami, jak to było w Kasetce. Poza tym, poszczególne "kroczki" są dużo szybsze :-) Natomiast jeśli chodzi o czułość AF, to wydaje mi się, że jest tak samo - od pewnego, niskiego poziomu jasności AF odmawia posłuszeństwa (np. gdy w pokoju świeci niezbyt jasna lampka nocna). Ogólnie jestem bardzo zadowolony z nowego AF :-)
i jeszcze jedno ten aparat jest przykładem nietrafności systemu micro 4/3, cena... możliwości .

[ Dodano: Sob 27 Gru, 2008 20:29 ]
I test K-M http://www.ephotozine.com/article/Pentax-K-m-2

[ Dodano: Sob 24 Sty, 2009 12:12 ]
Ciekawy test K-M http://www.popco.net/zboa...ENTAX_K-m_5.htm

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

Wysłany: Pią 30 Sty, 2009   

ukazal sie test na dpreview ;

http://www.dpreview.com/reviews/pentaxk2000/

monof 
Nowy

Wysłany: Sob 21 Lut, 2009   

czolem, jako amator fotografii i amator w ogole- chcialem go kupic.

Przede wszystkim gra role cena, jakos wykonania, tanie obiektywy.

Po tym tescie troche sie zmartwilem. Myslicie, ze to dyskwalifikujace - ten brak wyboru punktu AF? Mam na mysli na tle konkurencji.

Inaczej chyba kupie Canona 1000d

pozdr

mavierk 
never knows best

Mi by to dyskwalifikowało aparat, nie wierzę, że nie można wybrać punktu AF :P

monof 
Nowy

he, to nie zadna prowokacja. Tak zrozumialem recenzje na dprew. Chodzi o to. ze aparat wybiera punkt za ciebie i do konca nie wiadomo ktory (brak inf. o tym na displayu) Jedyne co mozna zrobic to ustawic sobie punkt centralny na stale. Tylko wtedy masz aparat z jednym punktem AF. Czy amatorowi to powinno przeszkadzac - mam na mysli aparat z 1 punktem, przeciez ostrosc i tak mozna ustawic manualnie. Ten pentax ma chyb taka funkcje?

pozdr[/hide]

Odpowiedz do tematu