Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Szalenie pozytywne. Ostre od pełnej dziury w całym zakresie ogniskowych, jedyne co to nie podoba mi się dystorsja na szerokim końcu - za te pieniądze mogło by być lepiej. W kazdym razie opuścił mnie cały sceptycyzm którym to szkło darzyłem - chcę je. Po prostu A jakby jeszcze miało OS...
No to teraz tylko czekać na test a potem na jakieś obniżki cen wreszcie.
Za 2500 zł brałbym od razu.
A jeśli będzie trzymać cenę to wezmę w czerwcu, bo wtedy spodziewam się dotacji
Eeeee tam, nowość musi trochę stanieć, tym bardziej że dolar wyhamował.
Nie stanieje.
Ceny zabawek foto każdego japońskiego producenta poszły bardzo w górę.
W przypadku tej Sigmy nie płaci się za nowość tylko za jakość optyczną.
Zajrzyj do tego chińskiego linku i zobacz co ona robi z Canonem 24-70L...
A w Polsce jest tak, że gdy dolar czy euro rosną, to i ceny w złotówkach rosną.
Zaś gdy waluty idą w dół - ceny dziwnym trafem pozostają te same...
Oczywiście przy mocnej złotówce opłaca się kupować za granicą... HK, USA, UK.
Pozdrawiam.
ja juz na test nie czekam tylko na pieniądze i biere to szkiełko bez zastanowienia za tyle, za ile jest. Juz raz się zlisiłem na Tokinie 11-16 jak byla po 1700-1800... Nie ma głupich...
nazgul musiał Ci się trafić jakiś lepszy egzemplarz, ten którym ja miałem okazję testować to była porażka... nawet biorąc pod uwagę że miał FF to pod względem ostrości do N24-70 było mu daleko
nazgul musiał Ci się trafić jakiś lepszy egzemplarz, ten którym ja miałem okazję testować to była porażka... nawet biorąc pod uwagę że miał FF to pod względem ostrości do N24-70 było mu daleko
A na Canonie sprawdzałes czy na Nikonie? Jak na Canonie to się nie dziwię.
Znajomy kupił pod Nikona i zobacz dwie ostatnie foty:
Co prawda nie 100% ale on też mowi że efekty są świetne, uzywa z D90. Ja kupię to szklo w tym lub na początku przyszłego tygodnia, tylko mam dylemat czy opchnąć kita 18-105VR czy go sobie jeszcze zatrzymać?
ja nie wiem ale czy można cokolwiek powiedzieć przy tak pomniejszonym zdjęciu?
Dokładnie. Nic nie można powiedzieć.
Ale zajrzyj na stronkę forum Canona poświęconą dyskusji nad tym obiektywem:
http://photography-on-the...t=650097&page=3
I zobacz 100% crop ze statku i na następnej stronie ten ze śrubką.
No i tu już można coś powiedzieć.
Albo ta Sigma jest ostra jak (***) albo chłopaki bawili się PS - no ale jaki byłby tego
powód?
nazgul napisał/a:
A na Canonie sprawdzałes czy na Nikonie? Jak na Canonie to się nie dziwię.
A czemu? To jakiś problem: Canon z Sigmą?
Pojedyncze przypadki braki współpracy urosły do rangi mitu.
Ja swoje szkła brałem z netu. Nie przymierzałem 10 szkieł w sklepie do mojego body. Po prostu zapiąłem i śmigają. Jeśli nie śmigają to jest microadjustment. Jeśli i to nie pomaga to się wymienia szkło. Jeśli i nowe nie śmiga to można oczywiście kupić sobie szkło L za 1000 i więcej funtów... jednak byłoby naiwnością mniemanie, że to jest GWARANCJA braku identycznych problemów jak z Sigmą.
Oczywiście: ex definitione do Canona powinno używać się szkieł Canona, nikt przy zdrowych zmysłach polemizował z tym nie będzie.
Problemem jednak jest kontrola jakości także i Canonie. Jest mnóstwo niezadowolonych właścicieli szkieł L, podobnie jak jest mnóstwo zadowolonych właścicieli duetu Sigma - Canon.
Optyka i mechanika precyzyjna w wykonaniu Japończyków dawniej dorównywała tej niemieckiej i szwajcarskiej. A dzisiaj zaczyna robić się loteria... niezależnie od firmowego znaczka.
Także wszelkie uogólnienia są szkodliwe.
Daleki jestem od stwierdzenia że Sigma lepiej współpracuje z Canonem, niż szkła oryginalne (nie jestem psychiczny ), ale czasy zrobiły się takie, że już nic nie wiadomo na pewno i jedyną metodą jest spróbować na własnej skórze.
Osobiście wolę bawić się w zwroty i stresować jakością obiektywu za 400 euro, niż żeby miał mnie szlag trafiać po bezsensownym wydaniu 1200 euro.
A tak niestety bywa...
Pozdrawiam.
Z tego co wiem Canon robi co może żeby obiektywy firm trzecich działały z body Canona jak najgorzej - i wiele osób używających Canona to potwierdza. Ja używałem kilku Sigm z Pentaxem i Nikonem i z żadną nie było problemów.
Zresztą widziałeś sample Goltara - tragedia. A to C 5d II...
Itey napisał/a:
ja nie wiem ale czy można cokolwiek powiedzieć przy tak pomniejszonym zdjęciu?
Nic nie stoi na przeszkodzie aby napisac do autora na priv z prosbą o wrzucenie na forum 100% cropów...
Z tego co wiem Canon robi co może żeby obiektywy firm trzecich działały z body Canona jak najgorzej - i wiele osób używających Canona to potwierdza. Ja używałem kilku Sigm z Pentaxem i Nikonem i z żadną nie było problemów.
Zresztą widziałeś sample Goltara - tragedia. A to C 5d II...
To fakt, ponoć Sigma musi używać reverse engineering, bo nie ma dostępu do pełnej dokumentacji technicznej bagnetu Canona - kodów elektroniki sterującej AF, czy coś takiego...
Szczerze mówiąc to nie do końca w to wierzę. W dzisiejszych czasach każdą informację można kupić i skoro CIA znała kody startowe do sowieckich rakiet atomowych to nie wierzę, że taka Sigma nie może załatwić tego drobnego problemu...
Słyszałem też (nie wiem ile w tym prawdy) że po aktualizacji firmware aparat Canona dotąd nie gryzący się z Sigmą, nagle zaczynał się gryźć...
A sample widziałem. Ale obok nich jest i mnóstwo ostrych jak... nie wiem co!
Pozdrawiam!
Nie wiem czy fakt, ale pogloski o praktykach Canona traktuje w kategorii "może coś jest na rzeczy". Jeśli to prawda, to Canon pieknie strzela sobie w stopę biorąc pod uwagę, że Nikon wypuścil ostatnio kilka ZNAKOMITYCH puszek a AF z którego Canon słynął Nikon ma kto wie czy nie lepszy - vide 51 pól D300/700/3/3x. Gdyby jeszcze Nikon zrobił bogactwo szkieł to podejrzewam że C miałby spory problem... Sporo ludzi nie chce używać szkieł firm niezależnych dla zasady, sam znam takiego wariata
To fakt, ponoć Sigma musi używać reverse engineering, bo nie ma dostępu do pełnej dokumentacji technicznej bagnetu Canona - kodów elektroniki sterującej AF, czy coś takiego...
Raczej watpliwe, biorac pod uwage, ze SA mount uzywa identycznego protokolu komunikacji. Na modyfikowanej Sigmie zarowno Sigmy EF jak i Lki chodzily gladko.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9