Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
no i w tym momencie mam lekki dylemat bo mój kolega który zajmuję się fotografowaniem tego typu eventów polecił mi NIKON NIKKORAF-S 18-105 f/3.5-5.6 G VR DX pomimo że on posiada własnie światło 2.8 ale on juz zajmuję się tym że tak powiem bardziej profesjonalnie bo pisałem z nim że chciałbym również używać go do fotografowania też przyrody . Czy myślicie że zdjęcia będą wychodzić "bardzo ciemne" ??Wiadomo że z im większej odległości chciałbym fotografować tym światło powinno być lepsze . Tamron ma małą ogniskową więc może z nim być gorzej fotografią przyrody lub dalszych krajobrazów.Chyba że lepiej kupić Tamrona a osobno NIKKOR z większą ogniskową ? sam już nie wiem Pozdrawiam
KRISTOFER, ciemność czy jasność zdjęć nie zależy od „ciemności” obiektywu tylko od czasu naświetlania przy zadanej przysłonie. Ale im większy otwór przysłony (mniejszy f-numerek, np. f/2,8) tym krótsze czasy możesz stosować, co przekłada się na praktyczną możliwość robienia zdjęć w ciemniejszych warunkach.
Co do ogniskowych to Ty musisz zadecydować co potrzebujesz. Tamron 17-50 zdecydowanie nie jest teleobiektywem więc do łapania dalszych planów się nie nadaje, ale na koncertach może sprawdzić się lepiej niż coś ciemniejszego. Ale wszystko zależy od tego skąd i co fotografujesz na tych koncertach. Z daleka/bliska?
Ok dzięki za informacje . Mam rozumieć że zdjęcia z bliższa nie stracą na wyglądzie za bardzo natomiast na te z dalsza będę musiał trochę poczekać aż zakupie lepszy obiektyw.
Ostatnio bylem na koncercie w ciemnej piwnicy i powiem ze tandem Canon 30D + sigma 30/1.4 ktora tutaj sie przewija spokojnie daje rade, nawet przy max dziurze. Robilem zdjecia bez lampy, na wysokich ISO i z daleka [ publicznosci ], ale moim zdaniem na mniejsze sceny czy do ujec ogolnych sie to sprawdzi, w sensie ogniskowej. Moze w systemie Nikona jest cos bardziej odpowiedniego, ale z tym autofocusem i jakoscia obrazu raczej spokojnie da sie takie scenki obleciec.
[ przy czym oczywiscie ja nawet tzw. 100% sytuacje zdjeciowe potrafilem sknocic ]
KRISTOFER, wszystko zależy od sytuacji. Zakładając, że obiektywem 30/1,4 da się robić zdjęcia na pełnej dziurze, to od f/1,4 masz: → f/2 → f/2,8 i jeszcze kawałek do f/3,5 czyli 2,5 EV, czyli gdzieś 6-krotnie dłuższy czas naświetlania, jeśli się nie walnąłem w obliczeniach. Domykając do f/2 i tak masz spory luksus jeśli chodzi o ilość wpuszczanego światła.
Oczywiście przy f/1,4 głębia ostrości jest mała, szczególnie jeśli fotografuje się z bliska. To może być zaleta lub wada. Przy f/3,5 jest większa, kosztem sporo dłuższego czasu.
Jak widzisz nie ma prostej odpowiedzi na pytanie, czy zdjęcia będą beznadziejne.
Zdjęcia prawdopodobnie w ogóle by nie wyszły (bez lampy).
Jeśli do poprawnego naświetlenia potrzebne jest np. 1/30s przy f/1.4, to przy f/3.5 czas wydłuży się do 1/6 sekundy. W tej sytuacji ciężko będzie uzyskać nieporuszone zdjęcie.
KRISTOFER, ja na twoim miejscu kupiłbym Tamrona 17-50 2.8 na lasery przyda się bardziej niż jasne 30 czy 50. Lasery to jednak trochę przestrzeni zajmują i szeroki kąt się przyda, 2.8 jest wystarczające aby takie lasery sfotografować. Tamron przyda się także bardziej w normalnej codziennej fotografii niż stałki. Po jakimś czasie nauczysz się więcej i zobaczysz czego akurat tobie brakuje i wtedy może rozejrzysz się za jakimś super jasnym obiektywem.
KRISTOFER,
Jeśli chcesz się zająć fotografią, to moim zdaniem więcej się nauczysz kupując stałkę taką jak ta sigma 30 f/1.4 niż zooma typu Tami 17-50.
Takim obiektywem obskoczysz większość sytuacji na codzień, a na dodatek nauczysz się myślenia nad kadrem i kompozycją.
Niemniej to tylko moja opinia, pewnie wielu się z nią nie zgodzi
Stalka ma jeszcze ten plus, ze majac opcje zejsc na krotkie czasy naswietlania latwiej zamrozic ruch przy f 1.4 niz 2.8 z dlugim czasem naswietlania. Nikt na scenie nie stoi raczej jak kolek, zawsze jakas mniejsza lub wieksza ekspresja jest [ z wlasnego doswiadczenia scenicznego ]. Poza tym nie zawsze mozna lub chce sie dopalac lampa - chocby dla zachowana klimatu przy swietle zastanym. Przy f 1.4 faktycznie glebia ostrosci jest minimalna, nawet majac najlepszy obiektyw ostry przy tej przyslonie, latwo zdjecie zepsuc.
No dobra, po pierwsze temat ten powinien się nazywać: "Szukam obiektywu do wszystkiego, który czasem posłuży do zrobienia zdjęć na koncertach"
Teraz tak:
- Nikkor AF-S 18-105 f/3.5-5.6 G VR:
Kicik to całkiem zacny. Krajobraz nim zrobisz, Portret jakiś tam zrobisz, koncert jakiś tam zrobisz, pod warunkiem, że odbywa się w dzień. Na wieczorne i klubowe koncerty się po prostu nie nadaje - chyba, że chcesz wywalić zdecydowaną większość zdjęć do kosza i zostawić te kilka, które się przez przypadek udały.
- Tamron 17-50 f/2.8
Zacny obiektyw, stałe światło 2.8. Dobry na podstawowy obiektyw dla bardziej wymagających amatorów. Nie ma super AF-u, ale daje radę. Koncert jak najbardziej: pod warunkiem bliskości sceny - małe kluby, zdjęcia spod barierki - OK (pod warunkiem że barierka bardzo blisko sceny ). No chyba, że to koncert orkiestry symfonicznej, i chcesz mieć całą w kadrze.
A skoro wiadomo powszechnie, że nie ma niczego do wszystkiego to zostają opcje typu:
Sigma 50-150 f/2.8 + Nikkor 18-55 II VR. (a nawet pierwsza tania wersja bez VR) - tylko że to już wydatek rzędu 3000+ PLN co zapewne nie wchodzi w grę. Zastanów się czy tak bardzo zależy Ci na tych koncertach, bo jak rozumiem nie będziesz ich robił dla kogoś tylko do domowej "szuflady".
Lampa na niektore koncerty to sredni pomysl. "Zaprzyjazniony" zespol ma gitarzyste ktory jak widzi blyskajacy flash to tylko mysli jak pozniej albo i od razu fotografowi przysolic. Trzeba uwazac
Jak bedzie blisko to Nikkor Af-S 35/1.8 jak dalej Sigma 50-150/2.8 lub 70-200/2.8. Oba teleobiektywy maja HSM w nikonie i fajnie, szybko pracują, przy czym silnik AF'a z 70-200 jest zauważalnie szybszy.
Ja koncerty w pomieszczeniach obskakuje naprzemiennie Sigmą 18-50/2.8 i AF-S 35/1.8 jak da się bliżej podejśc, a na plenerowe przewaznie zakładam 70-200 + monopod i mam problem z głowy jak mam akredytacje to Sigma 18-50/2.8 załatwia mi sprawe.
Lampy błyskowej na koncertach nie używam. Koncert ma miec swój klimat, wiec do tele statyw lub monopod ISO 1000 i wio.
Jak mam akredytacje i mozna wejsc na scene stosuję 10-20 (o ile nie ma za dużej ciemnicy) oraz 35/1.8.
Ostatnio zmieniony przez Wujek_Pstrykacz Czw 23 Lip, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 10