Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
A jak z AF w tym egzemplarzu? Bo mój to loteria... strasznie lubi się mylić, już wiele razy mnie zawiódł... właśnie w granicach f2-2.8
No wiadomo, że błędy AF najbardziej są widoczne na małych przysłonach. Jak jest ciemno to myszkuje trochę ale za te pieniądze nie narzekam. No i oczywiście sporo zależy od body - z 40D jest celniej w ciemnym niż było na 400D.
Ja tam uważam, że jak ktoś foci za pieniądze to powinien mieć coś lepszego ale jak mimo wszystko ktoś chce startować w ślubach na totalnym minimum...
No wiadomo, że błędy AF najbardziej są widoczne na małych przysłonach.
Z tego co wiem, zależy to tylko od warunków oświetlenia kadru oraz od tego jaka jest maksumalna "dziura" dla obiektywu. Np. dla szkła o jasności f/2,8 AF trudniej ustawia ostrość, niż dla szkła o f/4. Z mej wiedzy wynika, że jednoobiektywowy aparat małoobrazkowy zawsze ustawia parametry ekspozycji i AF na maksymalnym otworze przysłony jaki daje mu do "dyspozycji" obiektyw.
komor napisał/a:
40D jest celniej w ciemnym niż było na 400D
Bo aparat 40D ma wszystkie 9 pól krzyżowych, a np. 400D tylko środkowy)
No wiadomo, że błędy AF najbardziej są widoczne na małych przysłonach.
Z tego co wiem, zależy to tylko od warunków oświetlenia kadru oraz od tego jaka jest maksumalna "dziura" dla obiektywu.
Bogdan, ale rozmawiamy o plastikowcu 50/1,8 który u kolegi adziohicieka zawodzi go na przysłonach f/2–2,8. Ja odpisałem, że oczywiste jest, że błędy AF są najbardziej widoczne na dużych otworach, mając na myśli konkretny obiektyw, a nie, że wszystkie jasne działają gorzej niż te ciemne. Po prostu GO jest na tyle mała, że widać błędy AF (lub nasze własne, np. wahnięcie ciała). Kiedy się przymknie to GO rośnie i ewentualne błędy ustawienia ostrości są w dużym stopniu ukryte w GO.
B o g d a n napisał/a:
Np. dla szkła o jasności f/2,8 AF trudniej ustawia ostrość, niż dla szkła o f/4.
Wręcz przeciwnie - im ciemniejszy obiektyw tym gorsze warunki pracy ma układ AF ze względu na mniejszą ilość światła. Ale wydawać się może, że na zdjęciach z f/4 jest lepiej niż na f/2,8 ze względu na GO, o czym pisałem wcześniej. Jak jest ciemno to szkło jasne ma szansę lepiej sobie poradzić niż ciemne. Natomiast mały otwór (duży f-number) ukrywa błędy w zwiększonej głębi ostrości.
B o g d a n napisał/a:
Z mej wiedzy wynika, że jednoobiektywowy aparat małoobrazkowy zawsze ustawia parametry ekspozycji i AF na maksymalnym otworze przysłony jaki daje mu do "dyspozycji" obiektyw.
Tak jest we współczesnych systemach, chyba że podepniesz sobie stary manualny obiektyw, np. M42.
B o g d a n napisał/a:
komor napisał/a:
40D jest celniej w ciemnym niż było na 400D
Bo aparat 40D ma wszystkie 9 pól krzyżowych, a np. 400D tylko środkowy)
Ja używam tylko środkowego i w 40D działa on lepiej niż w 400D. Zresztą z tego co zauważyłem boczne punkty w 40D nie są tak sprawne jak środkowy. Nie chce mi się zaglądać do specyfikacji, ale środkowy ma chyba podwójną czułość, nie?
Ostatnio zmieniony przez komor Pią 31 Lip, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Zresztą z tego co zauważyłem boczne punkty w 40D nie są tak sprawne jak środkowy. Nie chce mi się zaglądać do specyfikacji, ale środkowy ma chyba podwójną czułość, nie?
Mam dokładnie to samo w D90. Jak kadruję na gotowo i ostrze na punkt na brzegu kadru wychodzi mi mydełko No ale ja mam tylko jeden krzyżowy, w centrum...
Mój 50 1.8 w biały dzień w dobrych warunkach potrafi ustawić ostrość przed czyli FF..że np. przy portrecie na f/2 cała twarz jest poza go ;/ druga próba i jest ok. ale kiedy robi się szybką fotkę to niestety można się później zawieść.
ale kiedy robi się szybką fotkę to niestety można się później zawieść.
Dlatego kto poszukuje niezawodności ten musi płacić
Ja używam AF w trybie AI-SERVO i zawsze podostrzam ze dwa razy, oczywiście jak jest czas. Ale żeby cała twarz była poza głębią to już ewidentne nietrafienie. Może masz po prostu niedopasowany lub gorszy egzemplarz. W tym plastikowcu jest to możliwe, nie?
Bogdan, ale rozmawiamy o plastikowcu 50/1,8 który u kolegi adziohicieka zawodzi go na przysłonach f/2–2,8.
Komor, nie ma znaczenia jakich przysłon używasz, dla samego mylenia się AF. AF działa tak samo dla każdej ustawionej przysłony i zawsze na pełnej dziurze. W tym wypadku obiektyw otwiera się do 50mm/1,8. Dlatego dzieje się tak jak pisze:
adziohiciek napisał/a:
Mój 50 1.8 w biały dzień w dobrych warunkach potrafi ustawić ostrość przed czyli FF..że np. przy portrecie na f/2 cała twarz jest poza go
Oczywiście w trakcie wykonania zdjęcia przysłona się domyka, do ustawionej w aparacie i gdy GO jest większa, mniej widać pomyłkę AF. Ale zasada mylenia się ktwi w tym samym, czyli, że AF widzi obraz poprzez maksymalnie otwarty obiektyw, czyli z bardzo małą GO.
Wiadomo jest, że szkłem o f/1,8 zrobisz zdjęcie z AF tam gdzie dla innego szkła o f/4 go nie wykonasz. Wiadomo tylko, że systemy AF najlepiej działają dla szkieł o mniejszej dziurze względnej, czyli dla f/5,6, czy f/4. Z tych względów producenci dają np. czujniki środkowe o podwyższonej czułości, wspomagającej pracę AF dla szkieł o maksymalnej dziurze f/2,8.
Powtarzam, AF działa dla danego obiektywu, zawsze na takiej samej, maksymalnie otwartej przysłonie, niezależnie co ustawia fotograf.
Komor, nie ma znaczenia jakich przysłon używasz, dla samego mylenia się AF. AF działa tak samo dla każdej ustawionej przysłony i zawsze na pełnej dziurze.
Dokładnie to właśnie napisałem. Ale ustawiona przysłona ma znaczenie dla efektu końcowego w postaci zdjęcia, w kontekście pracy AF. Przy 50 mm f/2 głębia ostrości ma 2-3 cm, więc jeśli AF się pomyli choć trochę to może być to widoczne. Przy f/2,8 GO ma 4 cm, więc łatwiej ukryć (lub nie zauważyć) błędu AF. Przy f/4 to już prawie 6 cm ostrości.
B o g d a n napisał/a:
Wiadomo tylko, że systemy AF najlepiej działają dla szkieł o mniejszej dziurze względnej, czyli dla f/5,6, czy f/4. Z tych względów producenci dają np. czujniki środkowe o podwyższonej czułości, wspomagającej pracę AF dla szkieł o maksymalnej dziurze f/2,8.
Z tym się nie zgadzam właśnie! Zasada jest taka, że im więcej światła tym lepiej dla AF. Ciemniejsze szkła gorzej pracują z AF a nie lepiej, stąd np. po dołożeniu telekonwertera x2 przestaje działać AF, kiedy światło obiektywu spadnie do f/8.
A dodatkowe czujniki są właśnie dla jasnych szkieł, wedle mojej wiedzy, kiedy dodatkowa ilość światła pozwala na precyzyjniejszą pracę.
B o g d a n napisał/a:
Powtarzam, AF działa dla danego obiektywu, zawsze na takiej samej, maksymalnie otwartej przysłonie, niezależnie co ustawia fotograf.
A co do fotografów z mniej zasobną torbą znam kilku i robią świetne foty, heh
Nie tak dawno rozmawiałem z fotografem ślubnym na plenerze z wypaśną trobą (D700 + 14-24f2.8 + 24-70f2.8 + 70-200f2.8 + lampa SB900 taki miał zestaw przy sobie) na kółku ustawiony program, włączona seria z lampą na wprost. Na moje pytanie po co mu seria w scenie statycznej odpowiedział, że musi mieć pewność, iż zdjęcie mu wyjdzie poprawnie naświetlone i będzie ostre. Język stanął mi kołkiem w gardle w milczeniu rozstaliśmy się.
Heh, podobno właśnie D700 ma kłopoty z seryjnym AF http://www.optyczne.pl/81...dsumowanie.html więc nie dziwota że potem ogląda je i myśli sobie: -"ojej tyle mi nie wyszło zdjęć w tych seriach", a jakby spróbował na pojedynczym to może paradoksalnie miałby więcej celnych fotek....
Wysłany: Wto 17 Maj, 2011 Jaki szkła do D90 na śluby ?
Witam !!!
Chciałbym powoli zająć się fotografią ślubną. Na początku może jako drugi fotograf. Obecnie posiadam Nikona D90
z kitowym obiektywem 18-105 VR oraz stałkę 50mm f1.8 D. Mam również nieograniczony dostęp do korpusu D50 z kitem 18-55,55-200
oraz lampy SB800. Co będę jeszcze na początku potrzebował ? Budżet, raczej skromny, około 2,5-3 tysiące złotych.
Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.
Szukać na forum się nie chce?
Jest baaardzo długi wątek o foto ślubnym. Nie musi być konkretnie o jakimś D90. Optyka to optyka, tam poczytaj co i dlaczego jest potrzebne. Jak przeczytasz to będziesz wiedział jaki typ optyki nadaje się najbardziej na takie imprezy i co jeszcze jest tam potrzebne.
Pocieszę - na początek taki aparat jak masz wystarczy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,6 sekundy. Zapytań do SQL: 15