Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
I nigdy nie będą to lustrzanki, bo z założenia lustra w nich niet.
Chyba, nie uważasz konstrukcji typu "lustrzanka" za "najwyższe stadium rozwoju aparatu fotograficznego"?
O co Ci chodzi?
Po pierwsze czepiasz się stwierdzenia "jeszcze nie" w sposób bezsensowny, jakbyś nie znał powiedzień typu: "już nie kalkulator, a jeszcze nie komputer" - kalkulator nigdy nie będzie komputerem, bo z założenia nie o to w nim chodzi. Mimo to - tak się mówi.
Po drugie: nie uważam, bym popełniał jakiś błąd, umieszczając u4/3 pomiędzy kompaktem, a lustrzanką, choćby w kwestii jakości zdjęć średnich przedstawicieli z tych półek (i ich możliwości).
Nie czepiam się, zaciekawiło mnie skąd takie stopniowanie Stąd pytanie o dalmierz, który też nie ma lustra, ma matryce APS/FF (konkretnie chodzi o Leica M8/9) i wymienną optykę dobrej jakości oraz NX, który także nie ma lustra, ma matrycę APS-C i wymienną optykę.
pczolinka, mam D5000 od 9 miesięcy i jestem z niego zadowolony.
Obsługa jest banalnie prosta, i choć sam jestem nowicjuszem w lustrzankach, to na tryb manualny przeszedłem po 5 dniach
Dlaczego ten a nie inny model?
Powodów było kilka, ale dwa najistotniejsze to:
matryca CMOS i cena
Ta sama matryca jest zastosowana w D300, który jest już uznawany za półprofesjonalny.
Podobno największa wada w D5000 to brak śrubokręta, ale przy obecnym wyborze szkieł nie uważam tego za wadę.
Dziękuję za informację chociaż jeszcze nie doszłam do tego o co z tym śrubokrętem chodzi
Śrubokret to jest potoczna nazwa silnika AF w body.
Do D5000 musisz (albo i nie ) kupować obiektywy z silnikiem AF, no chyba że chcesz ustawiać ostrość manualnie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9