Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Sigma i Canon się nie lubią, info z Canon-Board
Autor Wiadomość
Wigor
[Usunięty]

Wysłany: Czw 25 Lut, 2010   

Z tego wynika, że do dostrajanie body do szkła w aparatach typu C50D działa skutecznie tylko ze stałkami?

Reklama

bacruk 
Entuzjasta

Wigor napisał/a:
Z tego wynika, że do dostrajanie body do szkła w aparatach typu C50D działa skutecznie tylko ze stałkami?

Z tego wynika, że może zadziałać. Jeżeli w zoomie będzie "stała" wada BF/FF to też teoretycznie może zadziałać.

Nie zmienia to faktu, że trzeba dobierać szkła które nie mają BF/FF. Po co robić sobie problem.

P_M_ 
Maniak

bacruk napisał/a:
P_M_ napisał/a:
Widocznie twoj aparat ma jakies ALE do sigm

To nie kwestia mojego body. Tak jak pisałem, cztery sigmy z rzędu tak samo błędnie ostrzyły na body sprzedawcy co na moim pierwotna. To nie przypadek ani mój pech :smile: szczęśliwie nie jestem skazany na Sigmy :wink:

Aż boje się pomyśleć ile tego badziewia rozpylono po domach nieświadomych użytkowników.
Zdarzają się jakieś szczęśliwe zgrania sprzętowe. Powodzenia w poszukiwaniach.

Użytkownikom polecam nie sprawdzać bo jeszcze coś odkryją.
Przyszłym użytkownikom polecam sprawdzić bardzo dokładnie....

Ciesze sie, ze masz w dobrej cenie szklo canona. To co ja bym chcial u nikona kosztuje majatek. Jak dotad nie mialem problemu z sigmami. Po zmianie korpusu wszystko OK.
Tylko w PL nie moglem kupic 70-200/2.8, ktora trafiala.

Zgadzam sie, ze lepiej nie ryzykowac dostrajania i bralbym tylko celne sztuki. Dostrajanie spisze sie przy niewielkich wadach i raczej ze stalka.

komor 
Moderator

Moje dwie Sigmy pracowały dobrze na 400D, potem na 40D a teraz na 50D. Żadnych regulacji nie wykonywałem. :)

David29 
Początkujący

Wysłany: Pią 26 Lut, 2010   

Komor a jak oceniasz swój 85/1.4?

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

obronię Sigmę. Każda podłączona do mojego 40D sprawuje się świetnie i jak na razie trafiłem tylko na jeden ty który był kiepski i była to Sigma 50 1.4...
Tak to ogólnie bez zarzutów
David29, pytanie o Samyanga 85 1.4 to chyba nie w tym temacie :/

komor 
Moderator

David29 napisał/a:
Komor a jak oceniasz swój 85/1.4?

No problemów z autofocusem rzeczywiście nie ma :) a reszta to nie w tym temacie. Opinie paru osób (moją też)masz w odpowiednim wątku.

bacruk 
Entuzjasta

OK "obrońcy"oberwało się tylko Sigmie nie do końca słusznie. Co nie zmienia faktu, że nie udało mi się dotąd znaleźć dobrej 30tki. Jak już szczęśliwie AF zatrybił to była walnięta optycznie (znaczna różnica pomiędzy prawą i lewą stroną kadru - ostrość, aberacje) + uciekający prawy górny róg.

Ostatnio sprawdzałem dwa T17-50 z czego jeden był bez zarzutu a drugi z FF na krótkim końcu - więc nieużyteczny bez kalibracji serwisowej.

Posiadam C50 1,8II z FF. Na poprzedniej puszce było to upierdliwe. Radziłem sobie stosując technikę "na dzięcioła". Teraz mikroregulacja w korpusie rozwiązała problem.

Co by to nie było, sprawdzajcie co kupujecie :idea:
Wiele sztuk bubli szuka frajera :wink:

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Wysłany: Sob 27 Lut, 2010   

bacruk, tak samo jak z Mercedesami, telewizorami Sony, odtwarzaczami Creatiev'a itp. więc sprzęt nie szuka frajera, ale masowa produkcja zwiększyła ilość sztuk posiadających wady. Jeśli test jakości sprawdza 2% produkowanych urządzeń danej serii, to wiadomo że im więcej produkują, tym więcej trafi się bubli

Ja i tak będę obstawał, że mi Sigma pasuje i nie mam żadnych problemów :)

bacruk 
Entuzjasta

Wysłany: Sob 27 Lut, 2010   

edmun, nie pisze aby nie kupować tylko aby dokładnie sprawdzać :smile:

Jeżeli ktoś nie chce wyciągnąć wniosków z powyższego to jego sprawa i nic mi do tego.
Do pierwszej wtopy :razz:

lotofag 
Optyczny

Wysłany: Nie 28 Lut, 2010   

bacruk, a trafiło Ci się w ogóle coś co działało od razu sprawnie? ;)
Bo jak sam przyznałeś zbeształeś Sigmę a tu systemowa 50ka i też zonk :mrgreen:
To nie jest do końca tak, że Sigma, Tamron czy Tokina produkują słabe szkła, nie umywające się do systemowych, będące co najwyżej marnymi zamiennikami, itd. - kto tak naprawdę wie ile razy ci producenci musieli się uciec np. do reverse engineering żeby cokolwiek mogło działać poprawnie..?

bacruk 
Entuzjasta

Panowie... o czym jest ta dyskusja? Zrozumieliście przesłanie?

Ostatnio jakość wszystkich sprzedawanych produktów poleciała na łeb co nie znaczy, że trzeba brać z półki jak leci i być zadowolonym. Jest problem, ze szkłami systemowymi również... jedni o tym wiedzą i przebierają inni nie. W której grupie się znajdziecie to Wasza sprawa.

Osobiście jak za coś płacę niemałe pieniądze to wymagam aby poprawnie działało a nie prawie działało. Oczywiście szanuje każde odmienne zdanie :smile:

lotofag napisał/a:
a trafiło Ci się w ogóle coś co działało od razu sprawnie

TAK

[ Dodano: Nie 28 Lut, 2010 12:52 ]
Sigmie się oberwało ponieważ w pełni na to zasłużyła jakością produktu końcowego i jakością pracy serwisu firmowego. Szczerze pisząc guzik mnie obchodzi jak doszło do tej sytuacji. Mają pecha :wink: że szwankuje kontrola jakości i nie potrafią skłonić serwisu do rzetelnej pracy... suma sumarum przegieli :twisted:

Poważnie ogranicza to moje zaufanie do firmy i powoduje wzmożoną czujność względem pozostałych producentów ponieważ mogą się zdarzyć podobne sytuacje.

Czy ktoś chciałby jeszcze coś wyjaśnić w tym temacie?

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

bacruk napisał/a:
Czy ktoś chciałby jeszcze coś wyjaśnić w tym temacie?

tak...
jak masz pecha to i w d**** palca złamiesz... taka prawda....
po to też często kupuję się Sigmę, bo jest tańsza.... chcesz być pewien że kupujesz coś co będzie działać na 100%? to kup systemowe szkło 3x droższe niż Sigma...
Nie mówię, że Sigma to losowanie talonu na loterii starszych Panów, ale nie jedźmy po firmie która robi naprawdę dobry sprzęt i nie wieszajmy tylko psów w deszczową psią pogodę...
Czasami odnoszę wrażenie że 10 osób pośród 300 zadowolonych klientów Sigmy robi większe zamieszanie i antyreklamę, niż przyznać że "po prostu tak się zdarzyło".

Panowie - bijemy niepotrzebnie pianę.. czemu? Bo łatwiej napisać że "kupiłem zamiennik i był be", zamiast przyznać "że wydałem sporo kasy na obiektyw najwyższej marki prosto od producenta mojego aparatu, a okazał się bublem".
Mało było obiektywów od Canona czy Nikona na które się narzeka? też niemało - ale przecież wtedy nie jest tak źle, bo to Canon/Nikon... a jak jest Sigma - to można zjechać z góry na dół :neutral: :neutral:

bacruk 
Entuzjasta

Wysłany: Pon 01 Mar, 2010   

edmun, czy Ty tym handlujesz i zniechęcam Ci klientów albo generuje dodatkową robotę nawołując do dokładnego sprawdzania?

Faktem jest, że na 7 sprawdzanych S 30 1.4 nie znalazła się dobra sztuka. To jest dalekie od pecha. Inaczej, pecha miał ktoś kto kupił te sztuki... Dla mnie 100% porażka nie wymagająca komentarza. Z innymi szkłami dotąd aż takich kłopotów nie było. Owszem zdarzały się ale nie na taką skalę. Każdy niech wyciągnie wnioski dla siebie.

Nie mam ochoty już więcej pisać w tym temacie. Życzę wszystkim udanych i przemyślanych zakupów :smile: Lepiej uczyć się na doświadczeniach cudzych niż własnych :idea:

Zaczyna się już z tego robić straszny bełkot. Myślę, że wszystkie powyższe wypowiedzi wskazują jasno na to, że jest problem. Mniejszy lub większy ale dotyczący wszystkich producentów.

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Wysłany: Pon 01 Mar, 2010   

bacruk napisał/a:
Myślę, że wszystkie powyższe wypowiedzi wskazują jasno na to, że jest problem. Mniejszy lub większy ale dotyczący wszystkich producentów.

I pod tym podpisuje się nogami i rękoma :)

Odpowiedz do tematu