Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Bardzo dziękuję za pomoc ten obiektyw canona mnie zainteresował ze względu na ogniskową Chociaż sigma i tamron mają lepsze światło ale znowu 70mm ognisko to jednak mało. "Osiołkowi w dwa żłoby dano"
Ja szukałem tak do 200/250 mm ogniskowej, bo wydawała mi się optymalna. Wiem że im większy rozstrzał między minimum a maximum to odbija się na jakości fotek. Mam zagwozdkę na co się zdecydować, ale kto powiedział że życie ma być proste i nie skomplikowane
Canon EF 28-200 f/3.5-5.6 USM to będzie brak szerokiego kąta. Ustaw sobie na tym co teraz masz ogniskową 28 mm i zobaczy czy satysfakcjonuje to Ciebie na wycieczki czy imieniny u cioci. Moim zdaniem jak już musisz mieć duży zakres ogniskowych to albo tego Canona 18-135, co Ci polecił RB albo Sigmę 17-70 w wersji z OS (ma stabilizację ale jest droższa i jeszcze nie bardzo ją znamy) albo w starszej wersji bez OS (ma lepsze makro i jest tańsza). Czy na pewno potrzebujesz 200 mm lub więcej?
Megazoomy przeważnie nie są polecane na tym forum (jak sam zauważyłeś – ze względu na jakość) a jeśli już to te dające satysfakcjonujące rezultaty raczej są droższe niż te 1500 zetów.
Dzięki za pomoc tez się bardziej zacząłem skłaniać ku canonowi 18-135 i pewnie na niego się skuszę a kiedyś pomyślę o jakimś większym zoomie coś w rodzaju 70-300
Witam.
Pare postów wcześniej pisałem o porady o zakup obiektywu i aparatu.
Miałem wybrac canona, kupiłem nikona. Przemówiły do mnie jeden argument. Okazało sie że w firmie której pracuje, właściciel to zatwardziały nikonowiec. Mam dostep do naprawde dobrych obiektywów w tym nikora 500 mm, czy 80-400 i paru obiektywów makro.
Ja kupiłem nikona 5000 obiektyw 18-105 vr i 70-300 vr.
Zostało mi wiecej się teraz doszkolic w praktyce.
Dziekuje za porody i za fotoszkołe, dla mnie rewelacyjne artykuły.
Witam
znalazłem szkło do canona Canon EF 75-300 mm f/4-5.6 III czy ktoś coś wie na temat jego jakości? każda uwaga będzie dla mnie cenna bo zastanawiam się nad jego kupnem. Nic nie znalazłem na stronach testu na jego temat. Bardzo proszę o pomoc jak najszybsza bo goni mnie czas dlatego przepraszam za prośbę o pośpiech. Dziekuję
Ja mam możliwość kupienia tego obiektywu za 380zł i nie wiem czy warto w to wchodzić czy poszukać o tej samej ogniskowej czegoś trochę droższego i z lepszymi parametrami mam canona 500
sean3, okazja to raczej nie jest. Jeżeli zadawalają Cię fotki jak z kompakta lub komórki to będziesz uszczęśliwiony. W przeciwnym razie dozbieraj do czegoś innego.
To jeden z tych obiektywów których nikt świadomie nie chce kupować. Sprzedawcy dorzucają je do kompletu podnosząc cenę zestawu czasem o jakieś 150-200 zł.
Dzięki za pomoc zdecyduję sie chyba na canona 70-300mm f/3.5-5.6 IS USM ale najpierw zamierzam kupić 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM canona zamiast kitu 18-55
Witam
jestem nowa na forum ale od jakiegoś czasu podczytuję niektóre wątki a dodatkowo testy i opinie o sprzęcie.
Noszę się w niedługim czasie z zamiarem kupna aparatu wraz z obiektywem.
Jestem już zdecydowana na aparat Canon Eos 500D ale tylko body, kitowy obiektyw odpada.
Do tego cały czas poszukuję obiektywu.
Najpierw myślałam o Tamronie 18-200 f/3,5-6,3 ale wiem że jest on obiektywem ciemnym. czytałam o tym i znajomi, którzy długo siedzą już w fotografi lustrzankami również tak uważają.
Myśli skierowałam w stronę Canona 18-200 f.3,5-5,6 ale też nie wiem czy ten wybór jest odpowiedni.
Powiem tyle. moja przygoda z lustrzanką dopiero będzie się zaczynać i jednak wolę kupić jeden obiektyw, z którego będę zadowolona niż dwa, bo znając mnie nie będę miała ochoty podmieniać obiektywy. dlatego też celuję w te uniwersalne które mają dobry zoom ale też zaspokoją moje potrzeby jako fotografa-amatora.
co chcę fotografować?
Typowe zdjęcia takie na co dzień, szczególnie mam na myśli dziecko, uwieczniać syna na fotografiach. Czyli aparat do spacerów, zdjęć rodzinnych, pamiątkowych takich jak ja to mówię .... z głębią
proszę o podpowiedź. cena jaką max. mogę przeznaczyć na obiektyw to 1000-1500zł.
wielkie dzięki.
jeśli chcesz jeden obiektyw pokroju 18-200 to wybierz lepiej system nikona, bo canonowski odpowiednik jest słabszy, zatem zamiast 500D to nikon d5000 i 18-200 VR
pozdr
ale czytałam opinie o nikonie d5000, że nie ma bodajże stabilizacji przy nagrywaniu filmów.
a nie ukrywam że przy dziecku opcja nagrywania też przeważyłam
wiem, że zaraz będą głosy iż nie można mieć dobrego aparatu do wszystkiego jak fotki to nie filmy ale jednak wątpię bym kiedyś stała się profesjonalnym fotografem wolę mieć też ruchomą pamiątkę, stąd po przeczytaniu opinii o canonie i nikonie zdecydowałam się na body canona.
Goha, filmowanie w D5000 działa identycznie jak w D90.
Stabilizacja jest w obiektywie i jest aktywowana przez przełącznik na obiektywie. Sama redukcja wibracji, o ile jest włączona, włącza się włącza przed rozpoczęciem nagrywania. I działa podczas nagrywania.
Co nie działa podczas nagrywania to ustawianie przesłony, automatyka balansu bieli i autofocus.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10