Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
sławek_38, obrazki które oglądałem były ostre ale – subiektywnie oczywiście – mniej mi się podobały, jeśli chodzi o rozmycie tła. No trzebaby kiedyś zebrać się i zrobić to samo ujęcie dwoma tymi szkłami i porównać.
W USA:
II-2499USD
I-1999USD
Gdyby proporcje w Polsce były podobne to powinno być:
II-ok.8250pln, a na razie jest min.9379pln
I-jest za ok.6600pln
W Japonii różnica w cenie wynosi ok.7%-przy takiej różnicy w Polsce powinno być ok.7062pln.
Wygląda na to, że "wstępna cena" a Polsce jest przesadzona o 1000-2000pln
Szkoda, że szkła nie tanieją tak szybko jak body..., wtedy byłoby w czym wybierać.
[ Dodano: Sob 06 Mar, 2010 19:08 ]
Ale jeszcze bym przebolał ceny w niektórych przypadkach, tylko dlaczego żeby szkło zobaczyć czy wypróbować to w niektórych przypadkach ze 200 km trzeba pokonać i to mnie wkurza najbardziej (oczywiście myślę tu o naszym wschiodnim zadupiu).
Nie jest tak źle. Jest Fotojoker, ostatnio jego ceny są niskie w Skąpcu. Masz jeszcze KDM i Morele.
Tak, to prawda, ceny w Fotojoker rzeczywiście ciekawe, ja miałem na myśli coś gdzie możesz od ręki zobaczyć i sigmę i tamrona o canonie nie zapominając... tego brak.
Jestem po prywatnych testach nowego Canona. Miałem też przy sobie swojego "starego" 70-200/2.8 IS L. Foty robione na starym 5D i 7D. Nowe szkło jest od starszego brata lepsze praktycznie we wszystkim. Stabilizacja jest BAJECZNA. Robi troszkę hałasu przy załączaniu, ale jak już zadziała. Jest chyba lepiej niż w wersji ze światłem 4 i IS a tam było naprawdę bardzo dobrze. Obiektyw (pierwszy z brzegu) okazał się ostrzejszy od mojego egzemplarza (a był on wybierany z kliku). Zrobiono też coś pozytywnego z AF-em. Nie wiem co tam zaimplementowano za procesory, ale z 7D na AI SERVO ten zestaw był RAKIETĄ Sony taką prędkość może osiągnie w XXII wieku z naciskiem na może... Kolorki też nowa wersja ma jakby odrobinę lepsze, ale może to być wina nałożonego filtra UV na starą wersję. Winieta na FF i f/2.8... jak dla mnie za mała czyli Arek pewnie będzie zadolony. Generalnie bardzo kusiło by zostawić starą wersję w sklepowym komisie, jednak rozsądek zwyciężył. Niczego nie zmienię, na pierwszym miejscu stawiam jednak jasne stałki
Generalnie bardzo kusiło by zostawić starą wersję w sklepowym komisie, jednak rozsądek zwyciężył. Niczego nie zmienię, na pierwszym miejscu stawiam jednak jasne stałki
as... nie sądzę, żeby nagle był jakiś wzmożony wysyp starszej wersji. Po co dokładać 2,5k jak, owszem nowa wersja może być lepsza od starszej, starsza nadal jest bardzo dobra. Wolałbym dołożyć różnicę do kolejnego szkła. Ja np. mam 24L i nie sądzę, bym za różnicę 2,5k do II nagle robił lepsze fotki. Brzegi na f1.4 mnie nie interesują do zdjęć jakie robię. Kiedy ukazał się 24II, nie zauważyłem wysypu pierwszej wersji na allegro. Tak samo może być z 70-200 IS f2.8. Dla wielu różnice będą pomijalne. Ci zawodowcy, którzy będą chcieli wymienić zajechane starsze wersje lub ci, którzy chcą po raz pierwszy nabyć 70-200, mogą skusić się na wersję II.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 9