Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: komor
Czw 23 Lut, 2012
Sony A77
Autor Wiadomość
lolek88 
Rozmowny

Wysłany: Nie 04 Gru, 2011   

wild whisper, w przyszłym roku ma się pojawić coś takiego jak A77 ale z pełną klatką.

Reklama

wild whisper 
Bywalec

pytam jednak w razie czego... co i jak się dzieje z Canonem 5dmk2 być może a55 sobie zostawię dla m42 a zacznę wchodzić sobie z inny system. Pewnie nie ja pierwszy i nie ostatni mam dylemat, chcę dobrze wydać pieniądze. Marka systemu mnie nie interesi... moje fotografie nie opierają się na jakości, jak ktoś zauważył wcześniej, ale tej nigdy za wiele :], i tylko dlatego pytam. Foty robić będę czymkolwiek ... może będą się podobać ;P

[ Dodano: Nie 04 Gru, 2011 19:53 ]
lolek88 napisał/a:
wild whisper, w przyszłym roku ma się pojawić coś takiego jak A77 ale z pełną klatką.

no tak tylko za dwa miesiące czy za rok? ;P... puszkę kupić mam zamiar do marca ...później zaczynam ostro z tym co mi siedzi w głowie na letnią porę ;]

dcs
[Usunięty]

wild whisper,
Z pełną klatką gorszą jakość /w porównaniu do A55/ ze starych obiektywów będą miały tylko te szersze niż 35mm. Więc do FF te ogniskowe powinieneś kupić z nowych.

wild whisper 
Bywalec

dcs napisał/a:
wild whisper,
Z pełną klatką gorszą jakość /w porównaniu do A55/ ze starych obiektywów będą miały tylko te szersze niż 35mm. Więc do FF te ogniskowe powinieneś kupić z nowych.

czyli rozumiem, że stara stałka szeroki kąt np 20mm może być np mydlany na 5dmk2? I dlatego powinienem ten zakres ogniskowych szukać w droższych obiektywach tak?

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

dcs, właściwie dlaczego?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

ghost napisał/a:
wiarygodnego nie mam. tylko takie.
Hm.. Ciekawe.. :shock:

dcs
[Usunięty]

mozer,
Filmowi było obojętne pod jakim kątem pada na niego światło na brzegach, a matrycy nie. Szerokie kąty w lustrzankach to retrofokusy /mocno niesymetryczne/.
Pierwszą moją cyfrą był Kodak DCS :wink: 14n/nx, bo matryca nie winietowała jak w 1Ds z eLkami /z 70-200/2.8IS też/. A przecież Canon ma większą dziurę. Kodak nie miał mikrosoczewek /i AA/.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

I właśnie dlatego tak bardzo mi się podoba ten nowy sensor Fuji (patent) :cool:

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

dcs napisał/a:
Filmowi było obojętne pod jakim kątem pada na niego światło na brzegach, a matrycy nie.
hijax_pl napisał/a:
I właśnie dlatego tak bardzo mi się podoba ten nowy sensor Fuji (patent) :cool:

czy chodzi o kwestię telecentryczości ?

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

dcs, tak myślałem, że o to chodzi, ale nie sądziłem, że ten efekt jest aż tak zauważalny...

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

A jest to bardziej bolesne w bezlusterkowcach... Z uwagi na mniejszą odległość bagnetową.

dcs
[Usunięty]

kufel,
Jeśli chodzi o obiektywy -tak.
Jeśli chodzi o matrycę -nie. Winietowanie na pikselach na brzegach matrycy da się załatwić konstrukcją matrycy: brak mikrosoczewek, lub ich przesunięcie względem piksela jak w Leica M9.

[ Dodano: Nie 04 Gru, 2011 22:45 ]
mozer,
W 2003 roku, jak obiektywy były pod film.
Jak mocno winietuje to tracisz dynamikę, bo niedoświetlasz.

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

dcs napisał/a:
Jeśli chodzi o obiektywy -tak.
tak , o obiektywy mi chodziło.

dcs napisał/a:
lub ich przesunięcie względem piksela jak w Leica M9.
ciekawe, muszę doczytać o tej konstrukcji...

[ Dodano: Nie 04 Gru, 2011 23:03 ]
w sumie nie ma co czytać, wszystko wyjaśnia obrazek...

goltar 
Optyczny

Wysłany: Pon 05 Gru, 2011   

Przypominam że to temat o A77...

pan.tadeusz
[Usunięty]

Wysłany: Pon 05 Gru, 2011   

kozidron napisał/a:
wild whisper napisał/a:
Powiększam sobie x15 i ostrzę na rzęsę.

Ja też zawsze sobie powiększam RAZY 15 i ostrzę na rzęsie, potem jak mi ręka dygnie o rzęsę na takim przyblizeniu to ostrość wychodzi mi na nosie :razz: :lol: potem celuje znowu na rzęsę na tym X15 i tak do nocy :lol: :razz: :wink:

hijax_pl napisał/a:
Nie wspominając już o przekadrowaniu ;)

sęk w tym, że w EVF wygodnie wybierasz sobie obszar powiększenia zanim zaczniesz ostrzyć i gdy już ostawisz ostrość na powiększeniu to pozostaje tylko docisnąć spust migawki - było już o tym tutaj wiele razy ale do was obu jak grochem o ścianę :P
swoją drogą zabawne, że jak zwykle dwaj najbardziej zaangażowani w dyskusję to zapaleni krytycy SLT lecz nigdy realni użytkownicy :lol:
Ostatnio zmieniony przez pan.tadeusz Pon 05 Gru, 2011, w całości zmieniany 3 razy  

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi