Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Nie każdego stać na EF 50/1.2 USM i nie każdy ma szczęście do producentów niezależnych (patrz Sigma).
EF 50/1.4 USM to nadal dobre i niedrogie szkło. Trzeba samemu założyć na aparat porobić zdjęcia i nie patrzeć na datę premiery, tabelki i na testy, zwłaszcza takie gdzie ustawia się ostrość na czubek nosa modela: http://pliki.optyczne.pl/can50_fot1.jpg
B o g d a n, ja chciałem sobie zerknąć na sample z Sigmy 50/1.4 i zobaczyłem, że wszystkie porterety są zrobione na f/4-f/8 a architektura na f/1.4... Ręce opadają... A wątek o teście tej sigmy jest zamknięty nie wiedzieć czemu...
Stare, ale jare...!
EF 50/1,4 daje radę i nie kosztuje krocie.
dcs [Usunięty]
Wysłany: Czw 14 Cze, 2012
B o g d a n,
Tak, jest dobra. Do F/2-2.4 ostrzejsza od starej eLki.
Chodzi mi o ile mogłaby być lepsza, gdyby została odświeżona w ostatnich latach.
50/1.4G też nie jest drogi.
W Canonie coś się zacięło.
że wszystkie porterety są zrobione na f/4-f/8 a architektura na f/1.4... Ręce opadają...
Masz jeszcze do dyspozycji skrzynkę na listy i obłą marmurową głowę ...
dcs napisał/a:
50/1.4G też nie jest drogi.
15 lat młodszy i co jest taki lepszy? W jakim miejscu? A może Sigma jest taka dużo lepsza? Nie pisz mi tylko, że z tutejszych testów tak wynika.
Trzeba przez parę dni mieć worek jednych i worek drugich i samemu potestować, wtedy wychodzi o co chodzi.
dcs, daj spokój ...
Dlatego prędzej pojawi się nowy 50/1,2 niż 50/1,4. Tylko kto go kupi...?
Myślę, że jeśli komuś potrzebna 50, to lepiej brać co jest, niż czekać za nowym.
Dlatego prędzej pojawi się nowy 50/1,2 niż 50/1,4.
No nie wiem. Co prawda 50/1.2 mistrzem ostrości nie jest, więc owszem przydałoby mu się odświeżenie, to jednak mam nadzieję, że Canon powoli zacznie robić to, co Nikon robi ze swoimi budżetowymi szkłami, mam na myśli nowe wersje G szkieł 35/1.8, 50/1.8 i 85/1.8.
Choć trzeba zauważyć, że Nikon po prostu był zmuszony zrobić nowe wersje z powodu zmian w swoim bagnecie, czyli wyrzucenia śrubokręta z tańszych puszek. Canon nie musi tego robić i dlatego trudniej będzie zmusić go do tego. Mam nadzieję, że jednak nacisk konkurencji spowoduje, że zrobią wreszcie trochę więcej odświeżania.
dcs [Usunięty]
Wysłany: Pią 15 Cze, 2012
B o g d a n,
To chyba ty żartujesz pisząc o wybieraniu przez parę dni z worka jednych i worka drugich.
Jeszcze tak mnie nie wykręciło, żebym prowadził parodniowe testy dla obiektywu za paręset dolców.
Jeżeli tego wymaga wybranie dobrego egzemplarza C 50/1.4 to współczuję. Chyba że szukasz sztuki ponadprzeciętnej, ale przecież piszesz, że ten obiektyw jest dobry.
Ja wybrałem z paru, chyba pięciu-sześciu, w /dużym/ sklepie w ciągu parudziesięciu minut. Różnice były minimalne poza jednym trochę słabszym.
To chyba ty żartujesz pisząc o wybieraniu przez parę dni z worka jednych i worka drugich.
Jeszcze tak mnie nie wykręciło, żebym prowadził parodniowe testy dla obiektywu za paręset dolców.
Jeżeli tego wymaga wybranie dobrego egzemplarza C 50/1.4 to współczuję. Chyba że szukasz sztuki ponadprzeciętnej, ale przecież piszesz, że ten obiektyw jest dobry.
Nigdy nie wybierałem żadnego szkła z wielu egzemplarzy w jakimkolwiek sklepie.
dcs napisał/a:
Ja wybrałem z paru, chyba pięciu-sześciu, w /dużym/ sklepie w ciągu parudziesięciu minut.
Ale Ty widzę, że tak.
Nie zrozumiałes mnie. Chodziło mi o testy zbioru przypadkowych pojedyńczych szkieł np. takiej Sigmy 20/1.8, 50/1.4 i np. 85/1.4, by porównanać je z ekonomicznymi "odpowiednikami", staruszkami jak cholera, Canona: 28/1.8, 50/1.4 i np. 85/1.8 oczywiście na tym samym aparacie, a najlepiej pełnoklatkowym bo tylko to mnie interesuje. A nie raz na 20D, potem na 1DsIII (bo ma taką samą gęstość matrycy), a potem zaraz 50D by tłumaczyć dlaczego MTF'y poszły w górę itp. itd.
Praktyka, a nie fora, teoria i współczynniki, na podstawie czego większość amatorów wybiera optykę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 9