Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Sro 20 Lut, 2008
Lustrzanka do sportowcyh zdj...
Autor Wiadomość
dee
Początkujący

Wysłany: Pią 11 Sty, 2008   

Witam
Mam pytanie do szanownych kolegów :wink:
Robiłam dzisiaj zdjęcia na turnieju piłki halowej i sporo zdjęć wyszło nieostrych , ostrość łapał np drugi plan.
Używałam obiektywu 50 i 80/1,8 czas 500 przesłona 1,8 - 2 . czulość1600
Jasność zdjęcia (jak to sie prawidłowo nazywa :oops: ) idealna tylko coś tei żyletki nie widać.........co robię nie tak :?

Reklama

qooba
Początkujący

dee napisał/a:
Witam
Mam pytanie do szanownych kolegów :wink:
Robiłam dzisiaj zdjęcia na turnieju piłki halowej i sporo zdjęć wyszło nieostrych , ostrość łapał np drugi plan.
Używałam obiektywu 50 i 80/1,8 czas 500 przesłona 1,8 - 2 . czulość1600
Jasność zdjęcia (jak to sie prawidłowo nazywa :oops: ) idealna tylko coś tei żyletki nie widać.........co robię nie tak :?

AF w trybie ciągłym rozumiem?

dee
Początkujący

Tak AF ciągły
Zdjęcia z ręcznym ostrzeniem wychodziły lepiej .
Mam skrócić czas?

Właściwie nie powinnam narzekać , bo w zeszłym roku robiłam na tej samej imprezie zdjęcia na Sony h 7 i ani jedno mi nie wyszło , a dzisiaj 40d kilka jest niezłych ale....mogło by być więcej. Najbardziej dynamiczne akcje nie wyszły.

ppawcio 
Uczestnik

Wysłany: Sob 12 Sty, 2008   

ja u siebie (30d) mam ustawiony tryb ostrości na AI Servo i chodzi bez zarzutu przy koszykówce i piłce nożnej...

po edicie: a może coś z polami autofokusa jest nie tak...

dee
Początkujący

Też nad tym się zastanawiałam.
Mam ustawiony pomiar centralnie ważony uśredniony może inny ustawić?

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Niestety Al Servo w 40D to nie jest ten poziom co w D3 czy też 1D/1Ds.
Ale powód może być inny, jeżeli używałeś wszystkich pól AF-u jednocześnie to ostrość może być dobierana przypadkowo (nie myl tego z trybem pomiaru ŚWIATŁA) i dlatego polecam wybranie sobie jednego punktu AF-u, najlepszy przy stałce będzie ten centralny.

dee
Początkujący

Wysłany: Nie 13 Sty, 2008   

No to raz kozie śmierć :wink: podaje link do moich pierwszych zdjęć.

http://picasaweb.google.p...key=hSbG6HXicww
Więcej w nich "radości " niż profesjonalizmu ale...... :P

Nad ujęciami mało myślałam , zbyt mocno byłam prywatnie zainteresowana wynikiem meczu :wink:

Oczywiście w zdjęcia "ingerowałam" , też pierwszy raz :wink: bawiłam się programem fotograficznym.

tak powstał mój post po tytułem "Mój pierwszy raz"
:D

komor 
Moderator

Wysłany: Pon 14 Sty, 2008   

No chyba całkiem nieźle jak na pierwszy raz, emocje "prywatne" oraz problemy z punktami ostrości. Oświetlenie chyba nie było złe, co? Widzę, że robione na ISO 1600, na pomniejszonych zdjęciach z internetu nie widać zbytnio szumu. Fajnie. Coraz bardziej kusi mnie zmiana 400D na 40D... :)

ppawcio 
Uczestnik

co do zainteresowania wynikiem meczu, to mam ten sam problem... :) jak się X lat kibicuje pewnej drużynie, a potem trzeba robić zdjęcia, to jest ciężko robić zdjęcia, a nie oglądać mecz :) u mnie, w przeciwieństwie do Ciebie, nie ma przynajmniej zainteresowania konkretnymi sportowcami 8)

ogólnie zdjęcia przyzwoite :)

PS. a w Słupsku robisz też koszykówkę? :)

dee
Początkujący

"u mnie, w przeciwieństwie do Ciebie, nie ma przynajmniej zainteresowania konkretnymi sportowcami "

no nie wiem jak by było na koszykówce kobiecej :wink:
Po za tym kobieta kibicująca musi wiedzieć kto "Niemiec" a kto "Polak" :D

ppawcio oglądałam twoje zdjęcia z kosza i dzielą je od moich lata świetlne.
U mnie jest po prostu "radosne fotografowanie" :wink:
Gdyby nie to forum dalej bym robiła zdjęcia na automacie. Jeszcze niedawno zastanawiam się w jakim języku piszecie.

Mam do ciebie pytanie odnośnie obiektywów.
Czy 70-200/2,8 jest rzeczywiście tak ciężki, damskie ręce go utrzymają?

Jak się spisuje Tamron 28-75 f2.8 XR Di LD ? Czy tak trudno jest wybrać dobry egzemplarz ? Ja muszę ryzykować zakup internetowy :?

Po tych dwóch obiektywach zakończyłabym kompletowanie. Jeszcze tylko rozwód z powodu zawyżenia środków na hobby i spokój :twisted:

goltar 
Optyczny

dee napisał/a:
weź do ręki body i pełną litrową, szklaną butelkę - wagowo i rozmiarem będzie blisko 70-200/2.8 ;)

dee
Początkujący

Cytat:
weź do ręki body i pełną litrową, szklaną butelkę - wagowo i rozmiarem będzie blisko 70-200/2.8

Wzięłam w rękę 0,75l :wink: i trochę się podłamałam.

Smola 
Maniak

dee napisał/a:
Cytat:
weź do ręki body i pełną litrową, szklaną butelkę - wagowo i rozmiarem będzie blisko 70-200/2.8

Wzięłam w rękę 0,75l :wink: i trochę się podłamałam.

Monopod by cie odciążył. Wtedy to już kwestia podtrzymania. A i stabilizacje będziesz miała większą. Zresztą nie musisz tak sie martwić jak użytkownicy 400d. Tam ryzyko wyłamania bagnetu jest większe.

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Dee... 70-200/2.8 i tego Tamrona mogę "załatwić" w dobrych cenach i nawet sprawdzę na swoich korpusach jak AF chodzi. Moje body ostrzą dobrze, więc dobiorę neutralnie obiektywy.
Tyle co 0,7 litra to waży 70-200 ze światłem 4, wersja 2,8 jest dwa razy cięższa. Kupić zdecydowanie warto, rok temu męczyłem na hali wersję 4, teraz wersję 2.8 i za nic bym na ciemniejszą nie zamienił. Zawsze możesz dokupić monopod a w tym cięższym szkle masz w standardzie mocowanie statywowe. Przy ciemniejszym szkle musisz je sobie dokupić.
Jeste jeszcze inne rozwiązanie, zakup Sigmy 50-150/2.8 HSM. Nie jest to ta klasa coi L, ale duuużo lżejsze i bardziej mobilne dla kobiety.

ppawcio 
Uczestnik

dee napisał/a:
no nie wiem jak by było na koszykówce kobiecej :wink:

no dobra, raz robiłem na kobiecym koszu, ale jakoś się powstrzymywałem od robienia zdjęć tylko 1 koszykarce ;) gorzej jest, jak jestem na jakimś wyjeździe (u mnie w Pruszkowie już nie ma cheers :cry: )i robię zdjęcia cheerleaderkom :) jak kogoś "wyłapię" to inne mają przechlapane ;)

Cytat:
ppawcio oglądałam twoje zdjęcia z kosza i dzielą je od moich lata świetlne.

nie przesadzajmy :) jest jedna dobra metoda na robienie zdjęć - robić zdjęcia i bawić się ustawieniami... jak porównałem swoje zdjęcia robione moim poprzednim aparatem z początków "kariery", a z końca, to różniło je jakieś hmm... lata świetlne to i tak mało :) najpierw robiłem z ustawieniem z redukcją czerwonych oczu i się dziwiłem, czemu mi robi zdjęcia z kilkusekundowym opóźnieniem. Później się przeniosłem na tryb flash i już zdjęcia były bez opóźnienia :) później przez przypadek przerzuciłem na preselekcję czasu z czasem 1/60s :!: i ISO 200 (przy 400 już były takie szumy, że hoho) i zdjęcia zaczęły wyglądać zupełnie inaczej :)

Cytat:
Mam do ciebie pytanie odnośnie obiektywów.

na pewno jest znacznie cięższy niż tamron :) ale da się wyrobić. Widziałem wiele kobiet robiących zdjęcia tym obiektywem, więc jak widać się da :)

Cytat:
Jak się spisuje Tamron 28-75 f2.8 XR Di LD ? Czy tak trudno jest wybrać dobry egzemplarz ? Ja muszę ryzykować zakup internetowy :?

też kupowałem przez internet i to na allegro... bałem się jak 150, bo wtedy wydałem łącznie niecałe 6000zł (korpus+obiektyw), ale sprzęt spisuje mi się bez zarzutu :) na Żytniej w Warszawie też nie musiałem być, żeby mi dostroili wszystko :)

Odpowiedz do tematu