Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam
Mam pytanie do szanownych kolegów
Robiłam dzisiaj zdjęcia na turnieju piłki halowej i sporo zdjęć wyszło nieostrych , ostrość łapał np drugi plan.
Używałam obiektywu 50 i 80/1,8 czas 500 przesłona 1,8 - 2 . czulość1600
Jasność zdjęcia (jak to sie prawidłowo nazywa ) idealna tylko coś tei żyletki nie widać.........co robię nie tak
Witam
Mam pytanie do szanownych kolegów
Robiłam dzisiaj zdjęcia na turnieju piłki halowej i sporo zdjęć wyszło nieostrych , ostrość łapał np drugi plan.
Używałam obiektywu 50 i 80/1,8 czas 500 przesłona 1,8 - 2 . czulość1600
Jasność zdjęcia (jak to sie prawidłowo nazywa ) idealna tylko coś tei żyletki nie widać.........co robię nie tak
Tak AF ciągły
Zdjęcia z ręcznym ostrzeniem wychodziły lepiej .
Mam skrócić czas?
Właściwie nie powinnam narzekać , bo w zeszłym roku robiłam na tej samej imprezie zdjęcia na Sony h 7 i ani jedno mi nie wyszło , a dzisiaj 40d kilka jest niezłych ale....mogło by być więcej. Najbardziej dynamiczne akcje nie wyszły.
Niestety Al Servo w 40D to nie jest ten poziom co w D3 czy też 1D/1Ds.
Ale powód może być inny, jeżeli używałeś wszystkich pól AF-u jednocześnie to ostrość może być dobierana przypadkowo (nie myl tego z trybem pomiaru ŚWIATŁA) i dlatego polecam wybranie sobie jednego punktu AF-u, najlepszy przy stałce będzie ten centralny.
No chyba całkiem nieźle jak na pierwszy raz, emocje "prywatne" oraz problemy z punktami ostrości. Oświetlenie chyba nie było złe, co? Widzę, że robione na ISO 1600, na pomniejszonych zdjęciach z internetu nie widać zbytnio szumu. Fajnie. Coraz bardziej kusi mnie zmiana 400D na 40D...
co do zainteresowania wynikiem meczu, to mam ten sam problem... jak się X lat kibicuje pewnej drużynie, a potem trzeba robić zdjęcia, to jest ciężko robić zdjęcia, a nie oglądać mecz u mnie, w przeciwieństwie do Ciebie, nie ma przynajmniej zainteresowania konkretnymi sportowcami
"u mnie, w przeciwieństwie do Ciebie, nie ma przynajmniej zainteresowania konkretnymi sportowcami "
no nie wiem jak by było na koszykówce kobiecej
Po za tym kobieta kibicująca musi wiedzieć kto "Niemiec" a kto "Polak"
ppawcio oglądałam twoje zdjęcia z kosza i dzielą je od moich lata świetlne.
U mnie jest po prostu "radosne fotografowanie"
Gdyby nie to forum dalej bym robiła zdjęcia na automacie. Jeszcze niedawno zastanawiam się w jakim języku piszecie.
Mam do ciebie pytanie odnośnie obiektywów.
Czy 70-200/2,8 jest rzeczywiście tak ciężki, damskie ręce go utrzymają?
Jak się spisuje Tamron 28-75 f2.8 XR Di LD ? Czy tak trudno jest wybrać dobry egzemplarz ? Ja muszę ryzykować zakup internetowy
Po tych dwóch obiektywach zakończyłabym kompletowanie. Jeszcze tylko rozwód z powodu zawyżenia środków na hobby i spokój
weź do ręki body i pełną litrową, szklaną butelkę - wagowo i rozmiarem będzie blisko 70-200/2.8
Wzięłam w rękę 0,75l i trochę się podłamałam.
Monopod by cie odciążył. Wtedy to już kwestia podtrzymania. A i stabilizacje będziesz miała większą. Zresztą nie musisz tak sie martwić jak użytkownicy 400d. Tam ryzyko wyłamania bagnetu jest większe.
Dee... 70-200/2.8 i tego Tamrona mogę "załatwić" w dobrych cenach i nawet sprawdzę na swoich korpusach jak AF chodzi. Moje body ostrzą dobrze, więc dobiorę neutralnie obiektywy.
Tyle co 0,7 litra to waży 70-200 ze światłem 4, wersja 2,8 jest dwa razy cięższa. Kupić zdecydowanie warto, rok temu męczyłem na hali wersję 4, teraz wersję 2.8 i za nic bym na ciemniejszą nie zamienił. Zawsze możesz dokupić monopod a w tym cięższym szkle masz w standardzie mocowanie statywowe. Przy ciemniejszym szkle musisz je sobie dokupić.
Jeste jeszcze inne rozwiązanie, zakup Sigmy 50-150/2.8 HSM. Nie jest to ta klasa coi L, ale duuużo lżejsze i bardziej mobilne dla kobiety.
no dobra, raz robiłem na kobiecym koszu, ale jakoś się powstrzymywałem od robienia zdjęć tylko 1 koszykarce gorzej jest, jak jestem na jakimś wyjeździe (u mnie w Pruszkowie już nie ma cheers )i robię zdjęcia cheerleaderkom jak kogoś "wyłapię" to inne mają przechlapane
Cytat:
ppawcio oglądałam twoje zdjęcia z kosza i dzielą je od moich lata świetlne.
nie przesadzajmy jest jedna dobra metoda na robienie zdjęć - robić zdjęcia i bawić się ustawieniami... jak porównałem swoje zdjęcia robione moim poprzednim aparatem z początków "kariery", a z końca, to różniło je jakieś hmm... lata świetlne to i tak mało najpierw robiłem z ustawieniem z redukcją czerwonych oczu i się dziwiłem, czemu mi robi zdjęcia z kilkusekundowym opóźnieniem. Później się przeniosłem na tryb flash i już zdjęcia były bez opóźnienia później przez przypadek przerzuciłem na preselekcję czasu z czasem 1/60s i ISO 200 (przy 400 już były takie szumy, że hoho) i zdjęcia zaczęły wyglądać zupełnie inaczej
Cytat:
Mam do ciebie pytanie odnośnie obiektywów.
Czy 70-200/2,8 jest rzeczywiście tak ciężki, damskie ręce go utrzymają?
na pewno jest znacznie cięższy niż tamron ale da się wyrobić. Widziałem wiele kobiet robiących zdjęcia tym obiektywem, więc jak widać się da
Cytat:
Jak się spisuje Tamron 28-75 f2.8 XR Di LD ? Czy tak trudno jest wybrać dobry egzemplarz ? Ja muszę ryzykować zakup internetowy
też kupowałem przez internet i to na allegro... bałem się jak 150, bo wtedy wydałem łącznie niecałe 6000zł (korpus+obiektyw), ale sprzęt spisuje mi się bez zarzutu na Żytniej w Warszawie też nie musiałem być, żeby mi dostroili wszystko
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 10