Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
canon 70-200 2.8 czy f4????????
Autor Wiadomość
B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Wysłany: Pią 24 Maj, 2013   

magiera23 napisał/a:
Czy jest duża różnica między IS 1 i 2. Wiem że jedno do statycznych a 2 do ruchu....
Proponuję zajrzeć do instrukcji obiektywu, tam jest o tym szczegółowo napisane. Tak z grubsza, tryb 2 włączasz np. przy tzw. panoramowaniu, czyli przemieszczaniu zestawu w poziomie gdy śledzisz jakiś obiekt, który się porusza - wtedy stabilizacja powinna pracować tylko w pionie. :smile:

magiera23 napisał/a:
jak zrobiliśmy wypad do parku w pochmurny dzień to się okazało po powrocie że dużo zdjęć w ruchu nieostrych i nie bardzo wiem dlaczego. Ustawienia????
Jest to kwestia ustawień parametrów, głównie czasu migawki.
Ponadto kluczowe jest używanie w odpowiednim trybie systemu AF. Jeśli śledzisz biegające dziecko, to trzeba włączyc tryb ciągły AI-Servo AF w aparacie itd. Przy obiektywie wąskokątnym głębia ostrości robi się bardzo mała i łatwo uciec z płaszczyzny ostrości, wtedy masz mydło.

Na przykładzie piesków trochę kiedyś napisałem, możesz poczytać: http://baniecki.blogspot....01_archive.html
:smile:

Reklama

magiera23 
Bywalec

B o g d a n napisał/a:
Przy obiektywie wąskokątnym głębia ostrości robi się bardzo mała i łatwo uciec z płaszczyzny ostrości, wtedy masz mydło.

Zaciekawiło mnie to zdanie...
B o g d a n napisał/a:
łatwo uciec z płaszczyzny ostrości

A co do ustawień to ona najczęściej używa, mam nadzieje że dobrze pisze - priorytet przysłony.

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy

priorytet przyslony to marny pomysl przy kiepskiej pogodzie i dlugim szkle, priorytet czasu otwarcia migawki bylby duzo rozsadniejszy

magiera23 
Bywalec

moronica napisał/a:
priorytet przyslony to marny pomysl przy kiepskiej pogodzie i dlugim szkle, priorytet czasu otwarcia migawki bylby duzo rozsadniejszy

Dziękuję za dobrą radę :mrgreen:
Jutro będę zabłysnę wiedzą :razz:

jaad75 
Klub Pierdzieli

B o g d a n napisał/a:
Przy obiektywie wąskokątnym głębia ostrości robi się bardzo mała
Nie, przy tej samej skali odwzorowania i przysłonie pozostaje dokładnie taka sama, jak przy obiektywie szerokokątnym.

muzyk 

Wysłany: Sob 25 Maj, 2013   

magiera23 napisał/a:
Hamy

:roll: :neutral: :?:

Usjwo 
Optyczny

moronica napisał/a:

Jeżeli zdjęcia były robione na pełnej dziurze, a na 99% jestem pewien że tak, to juz nie było pewnie możliwe z czasem zejść. Raczej ISO proponuje podnieść (lub zamienić na 2.8 :razz: ) .

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

magiera23 napisał/a:
Zaciekawiło mnie to zdanie...
magiera23, sprawę przedstawie Ci na przykładzie.
Jeśli ustawisz ogniskową 200 mm i przysłonę powiedzmy f/4 to przy odległości 10 metrów wychodzi zakres ostrego zdjęcia ok. +- 18cm. Czyli, jeżeli w aparacie nie masz ustawionego trybu śledzenia, o którym pisałem wcześniej, a jedynie pojedyńcze ustawianie ostrości, to gdy aparat ustawi ostrość na dziecku, a do wykonania zdjęcia (zawsze jest zwłoka) dziecko przemieści się o np. 20 cm, dostajesz nieostrość. Zakładam, że czas migawki nie dokłada rozmycia, czyli jest dostatecznie krótki do fotografowanego ruchu.

Druga sprawa to czas mgawki, który musisz kontrolować wykonując zdjęcia przy stałej przysłonie (tryb AV) i stałym ISO. Jeśli ten czas wychodzi już długi, to musisz podnieść ISO, o czym pisał Usjwo.

Jeśli w aparacie miałbyś poprawnie działający tryb tzw. Auto ISO, to przestawiasz się na tryb M (żadne AV, czy TV), ustawiasz przysłonę (np. f/4) i potrzebny czas (np. 1/800s), a ISO samo się doreguluje się tak aby uzyskać prawidłowe naświetlenie zdjęcia. Zakładając, że nie są potrzebne korekty w górę, czy w dół, ale to w tym wypadku nie jest takie ważne dla zrozumienia zasady.

To są podstawowe zasady fotografowania.

PS.
Gdybyś miał obiektyw 2.8, to zakres GO wychodzi mniejszy: ok. +-13 cm, także jeszcze trudniej "ustrzelić" poruszający się obiekt. Zyskujesz wtedy na możliwości ustawienia krótszego czasu (gdyby to był problem poruszenia) lub mniejszym ISO, czyli mniejszych szumach (w uproszczeniu) :smile:

moronica 

Pomogła: 106 razy

Usjwo napisał/a:
moronica napisał/a:

Jeżeli zdjęcia były robione na pełnej dziurze, a na 99% jestem pewien że tak, to juz nie było pewnie możliwe z czasem zejść. Raczej ISO proponuje podnieść (lub zamienić na 2.8 :razz: ) .

no to oczywiste jednakze gdyby robila na priorytecie czasu i dobrala jakas rozsadna wartosc to szybko by sie zorientowala, ze zdjecia sa zbyt ciemne, i podbilaby ISO (taka mam przynajmniej nadzieje ;) ). w odroznieniu od priorytetu przyslony, gdzie zdjecia moga wygladac ok pomniejszone na niewielkim ekraniku a dopiero w domu sie okazalo, ze podczas gdy ekspozycja byla ok to jednak wystapilo rozmycie. to czesty blad poczatkujacego i ja go rowniez popelnialam przez dlugi czas (az sie wreszcie dorobilam dluzszego szkla, ktore mnie z tego bledu wyprowadzilo) by trzymac sie ciagle jak najnizszego ISO w trosce o jakosc zdjecia. mozliwe jest wiec, ze miala ustawione jakies ISO 200 czy 400 i stad czasy wychodzily zbyt dlugie. pod warunkiem, ze to nie jakies gradowe chmury, mozna spokojnie w pochmurny dzien fotografowac na przyslonie f/4 czy nawet f/5.6 przy odpowiednio krotkim czasie bez potrzeby uzywania astronomicznych wartosci ISO

as... 
Entuzjasta

magiera23 napisał/a:
pawkon napisał/a:
To kup też żonie porządny statyw co bez problemu utrzyma C70-200 i nie będzie pływać a skończą się mydlane zdjęcia.

Statyw juz jest. Kupiony Hamy dosc dawno temu.
Ale podczas biegania w parku za dzieckiem kiepsko by sie sprawdzal :mrgreen:

No właśnie.. Jak fotografujesz obiekt w ruchu to is w niczym nie pomoże :cool:
Potrzebujesz światła i iso aby mieć więcej czasu.

Is bardzo się przydaje jak sobie forografujesz coś tam co nie ucieka i się nie rusza.

B o g d a n napisał/a:
as... napisał/a:
Wcześniej czy później i tak każdy pójdzie w 2.8 ...
Eee tam
as... napisał/a:
Niestety f4 z is można fotografować sobie statyczne obiekty
Tak samo jak każdym innym, w tym 2.8 :wink:

A tak na marginesie to zawsze myślałem, że to zależy przede wszystkim od ustawionego czasu migawki. :smile:

Mając ustawione f4 i schodząc do f2.8 co się dzieje z czasem :razz:
Ostatnio zmieniony przez Wujek_Pstrykacz Sob 25 Maj, 2013, w całości zmieniany 1 raz  

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

as... napisał/a:
Mając ustawione f4 i schodząc do f2.8 co się dzieje z czasem
Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie aktualnie nic, chyba, że ręcznie zmienię go na inny. :razz:

MC 

as... napisał/a:
No właśnie.. Jak fotografujesz obiekt w ruchu to is w niczym nie pomorze :cool:

A Mazury?

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

A Mazury to pojezieże.

Odpowiedz do tematu