Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Czy cenowo dużo gorzej to wygląda niż oferty z netu?
trudno mi powiedzieć, nie śledzę cen stacjonarny o tyle wygodny ze możesz sprawdzić przed zakupem , a i sprzedawca może pomoc w tym względzie.
Szmugler napisał/a:
Qrde blacha nie wiem Stałka chyba jednak na początek nie.
wszystko zależy jak bardzo jasnego szkła potrzebujesz. jeśli nie robisz zdjęć w wybitnie ciemnych miejscach to być może sigma 17-50 2.8 styknie. o stalce jednak warto pomyslec. pytanie tez jaki budżet na szkła, ale to już nie ten wątek
Szmugler napisał/a:
kufel napisał/a:
jesli nie to zostaje popularny "test na baterie"
was ist das?
ustawiasz 3 baterie koło siebie "pod skos", tak jak TU . ustawiasz najmniejsza wartość przysłony (w sensie liczby) i celujesz centralnym pkt af w środkową baterię i patrzysz na rezultat; jeśli ostrość jest tam gdzie celowałeś ,czyli na środkowej baterii tzn ze wszystko ok. jeśli na którejś skrajnej tzn ze af niedomaga
Ostatnio zmieniony przez hijax_pl Sro 20 Lis, 2013, w całości zmieniany 2 razy
Qrde blacha nie wiem Stałka chyba jednak na początek nie.
Dlaczego nie? Trzydziestkapiątkajedenosiem jest jasna i uniwersalna. A fajnie jest się oswoić z jedną ogniskową.
Szmugler napisał/a:
No mam nadzieję, że przebije Xperię neo V
No nie wiem. Na początku możesz się srodze rozczarować.
Szmugler napisał/a:
Czy cenowo dużo gorzej to wygląda niż oferty z netu?
Niekoniecznie. Ale jak kupujesz pierwszy raz coś takiego, to lepiej abyś pomacał w sklepie.
Szmugler napisał/a:
was ist das?
Trzy bateryjki ustawione jedna za drugą i celowanie na środkową. Jak jest ostra, to brak ff/bf. Ale lepiej sobie tym dooopy nie zawracać, zwłaszcza z tak ciemnym obiektywem.
toledo [Usunięty]
Wysłany: Sro 20 Lis, 2013
AndrzejM.Makuch napisał/a:
A swoją drogą - no rezultat ! pogratulować odszumiania...
To nie jest konkurs odszumiania więc daruj uwagi.
Zadałem konkretne pytanie - gdzie ta przepastna różnica o której piszesz?
Podobnież w temacie przysłon, a w odpowiedzi tylko kolejne drwiny
Wybacz ale te Twoje objawienia są tak dalekie od rzeczywistości, jak Twoje mniemanie o sobie. Na tym kończę, bez odbioru
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Sro 20 Lis, 2013
kufel napisał/a:
warto żeby jednak czerpali z niego rzetelną wiedzę, a nie półprawdy czy rzeczy zupełnie mijające się z prawdą
Na przykład? Konkretnie proszę.
Widzę że koledzy cierpią na przerost formy nad treścią - więcej dystansu. Do siebie i internetu. To medium którego nie sposób traktować poważnie , a uwagi o rzetelnej wiedzy z internetu obrażają inteligencję czytających... Rzetelną wiedzę czerpie się z podręczników i szkoły (a i z tym bywa różnie). Osoby które piszą tutaj - są mniej lub bardziej zaawansowanymi amatorami o różnym poziomie wiedzy i upodobaniach - i z tym trzeba się liczyć i nawet jeśli "doradzają" w dobrej wierze trzeba wziąć na to poprawkę. A i tak każdy wybierze coś według własnych preferencji , bo np. spodoba mu się biały korpus, albo guzik w aparacie jest w tym czy innym miejscu.
Nie jesteśmy tutaj zawodowo związani umowami , które by coś od nas wymagały , poza odrobiną kultury i dobrą wolą. Której często jak widzę brakuje. Ten wątek założyłem celowo - by można było rzeczowo o korpusach EL podyskutować, a koledzy tak czuli na punkcie rzetelnej wiedzy - nie ustosunkowali się do żadnego z punktów wypowiedzi (może poza jednym którego ubodło potraktowanie sony). Więc jak to jest z tą rzetelnością? I wiedzą?
Widzę że koledzy cierpią na przerost formy nad treścią - więcej dystansu. Do siebie i internetu. To medium którego nie sposób traktować poważnie , a uwagi o rzetelnej wiedzy z internetu obrażają inteligencję czytających... Rzetelną wiedzę czerpie się z podręczników i szkoły (a i z tym bywa różnie).
Ilość bardzo dobrze przygotowanych zaawansowanych kursów akademickich dostępnych w internecie znacząco wzrosła. Dostępne są zarówno materiały pomocnicze do wykładów jak i całe skrypty a nawet bywa, że podręczniki. Materiały te sygnowane są nierzadko przez naprawdę znaczące nazwiska z danej dziedziny (nie tylko, ze komuś pan Prezydent rękę podał...). On-line i za free i legalnie (bo często są one efektem materialnym różnych programów wspomagania kształcenia, gdzie powszechna dostępność jest warunkiem finansowania owych materiałów). Czasy się zmieniły - to jedno, trzeba umieć szukać - to drugie, trzeba być krytycznym w stosunku do źródeł - to trzecie.
Ale nawet jakość materiałów zamieszczanych w wikipedii (w każdym razie tych, dotyczących dziedziny, o której mam niejakie pojecie) znacznie się poprawiła na przestrzeni ostatnich kilku lat.
To medium coraz częściej trzeba traktować poważnie.
Już abstrahuję od tego, ze ogromna większość nowych publikacji stricte naukowych pojawia się zdecydowanie wcześniej online niż w formie papierowej (i że wszyscy czytają właśnie online - ale to już za friko nie jest). Ale też pojawiają się ciekawe tytuły recenzowanych czasopism dostępne wyłącznie w internecie.
Oczywiście, wiem, że Ciebie to nie interesuje.
Ale mam nadzieję, ba pewny niemal jestem, ze tym tekstem Twojej inteligencji nie obraziłem: gdzież bym śmiał, gdzież byłbym w stanie...
Ten wątek założyłem celowo - by można było rzeczowo o korpusach EL podyskutować, a koledzy tak czuli na punkcie rzetelnej wiedzy - nie ustosunkowali się do żadnego z punktów wypowiedzi (może poza jednym którego ubodło potraktowanie sony). Więc jak to jest z tą rzetelnością? I wiedzą?
Napisałeś panegiryk około-reklamowy, który w postaci bardzo zbliżonej wielokrotnie zamieszczałeś na innych wątkach w tym forum. O czym tu dyskutować? Po co sie powtarzać? Nawet zdziwiony jestem, ze komuś się chciało palce wysilać, no ale pan.tadeusz też w klawiaturze prędki...
to medium które wymaga umiejętności oddzielenia rzetelnych informacji od śmieci i jak najbardziej można traktować je poważnie jesli posiada sie te wspomniana umiejętność.
To medium którego nie sposób traktować poważnie , a uwagi o rzetelnej wiedzy z internetu obrażają inteligencję czytających...
bzdura. inteligentna osoba ma cechę wspomnianą wyżej.
Osoby które piszą tutaj - są mniej lub bardziej zaawansowanymi amatorami o różnym poziomie wiedzy i upodobaniach - i z tym trzeba się liczyć i nawet jeśli "doradzają" w dobrej wierze trzeba wziąć na to poprawkę.
to chyba oczywiste , ze niektóre kwestie sa oceniane z subiektywnego punktu widzenia. pozatym forum, nie musi dawać jednej konkretnej odpowiedzi, wystarczy wskaże możliwości wyboru i ich ewentualne konsekwencje.
A i tak każdy wybierze coś według własnych preferencji , bo np. spodoba mu się biały korpus, albo guzik w aparacie jest w tym czy innym miejscu.
stad pewnie nie raz spotkałeś się z często powtarzaną i sluszną radą "idź do sklepu i weź aparat do reki".
Ten wątek założyłem celowo - by można było rzeczowo o korpusach EL podyskutować,
wybacz ale wydźwięk tego wątku jest naprawdę inny
a koledzy tak czuli na punkcie rzetelnej wiedzy - nie ustosunkowali się do żadnego z punktów wypowiedzi (może poza jednym którego ubodło potraktowanie sony). Więc jak to jest z tą rzetelnością? I wiedzą?
to, ze nikt nie polemizuje z Tobą na argumenty wynika tylko i wyłącznie z dość agitującej formy , którą opisałeś swój ulubiony system i ogólnego podejścia do innych systemów.
No dobra, nastąpiła lekka zmiana planów:
Zamówiłem D7000+ "Trzydziestkapiątkajedenosiem"
Czy "test bateryjkowy" i prośba do sprzedawcy o zerknięcie na aparat to wszystko co mogę zrobić?
Czy "test bateryjkowy" i prośba do sprzedawcy o zerknięcie na aparat to wszystko co mogę zrobić?
jeśli wszystko działa poprawnie i af jest ok , czyli nie ma af/bf, to w zasadzie więcej nie trzeba robic a test na bf/ff sprzedawca tez może wykonać na Twoją prośbę, nie koniecznie na bateriach. ale jeśli będziesz sam go wykonywał , to pamiętaj ze robi się to na statywie.
No tak! Na "pomysł" ze statywem bym nie wpadł
PS
Czy u Was w przeglądarce na tej stronie scrollbar też jest ledwie widoczny? U mnie jego tło jest niemalże takiego samego koloru jak on sam.
ale jeśli będziesz sam go wykonywał , to pamiętaj ze robi się to na statywie.
I jak już, to nie używaj do niego bateryjek, tylko np. pudełek od zapałek (płaszczyzna celu powinna być prostopadła do osi obiektywu), możesz też obok pudełka położyć nachyloną linijkę/miarkę z wyraźną skalą, która pomoże Ci ocenić rozkład głębi ostrości.
Chodzi o powtórzenie domowym sposobem takiego patentu:
Choć powiem Ci, że od jakiegoś czasu chodzi za mną chęć zakupu oryginalnego Lens Aligna...
Ma coś co bardzo pomaga - dziurki, przez które możesz idealnie "skolimować" płaszczyznę matrycy z targetem. Moim zdaniem za to warto zapłacić. Zresztą.. Idzie gwiazdka to można sobie prezent zrobić
Ma coś co bardzo pomaga - dziurki, przez które możesz idealnie "skolimować" płaszczyznę matrycy z targetem.
Dokładnie o to mi chodzi - tak naprawdę, to bardzo ważna rzecz przy dokładnej kalibracji AF, a zajmuje sporo czasu w innym przypadku. Z drugiej strony to też można zrobić sobie samemu, tylko mi się nie chce... A z trzeciej strony rekalibracji szkieł nie robię znowu tak często, żeby zakup był opłacalny...
[ Dodano: Sro 20 Lis, 2013 13:46 ]
kufel napisał/a:
test "bateryjkowy" jest popularny , bo szybki no i jako taki ogląd co do af daje.
Owszem, ale polecałbym jednak płaskie cele - stąd pudełka od zapałek.
[ Dodano: Sro 20 Lis, 2013 13:54 ]
BTW, problematyczne egzemplarze D7000 nie miały problemów z trafianiem na typowych odległościach kalibracyjnych, tylko raczej na większych i to różne w zależności od warunków, więc oprocz bateryjek/pudełek, dobrze sprawdzić, czy trafia prawidłowo w odleglejsze cele.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 12