Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Zwykle się słyszy raczej, że to Canony różnie chodzą z Sigmą. Budżet 5000 zł to niezbyt wiele przy takich wymaganiach. Wystarczy odjąć sobie cenę Sigmy 18-35 żeby zobaczyć, że niewiele zostaje. W reportażu potrzebujesz lampę błyskową, uważam też, pomimo mojego sentymentu do Sigmy, że na pierwsze szkło reportażowe to bardziej coś 17-55 się nadaje, niż dość specjalizowany krótki zoom 18-35, pomimo jego wielu zalet. On jest dobry na uzupełnienie. A co z jakimkolwiek zoomem typu 70-200 do sportu i reportażu?
Wiesz, raczej na start chciałbym standardowy jasny zoom (tele budżetowo odpada,a sportowe relacje to znikoma cześć. Głównie pod koncerty (niedaleko sceny) to jaki byś model polecił 17-55 z jakim body aby dawało to zadowalający efekt?
Nikony z matrycą APS-C mają obecnie lepsze osiągi na wysokich czułościach, jeśli więc dla Ciebie bez znaczenia czy C czy N, to Nikon D7100 czy D7200, a do tego np. Sigma lub Tamron 17-50/2.8 w wersji ze stabilizacją. Za pozostałą kasę, o ile jakaś zostanie, trzeba myśleć o lampie, można uzupełnić jakąś jasną stałką, ale na to już na pewno w osobnym budżecie. Wątków z pytaniem o foto koncertowe trochę już było, można zajrzeć w tym dziale.
Zwykle się słyszy raczej, że to Canony różnie chodzą z Sigmą.
To tylko dlatego, że Canon jest bardziej popularnym systemem i relatywnie do Sigm jego puszki lepiej współpracują z obiektywami Tamrona.
heeros napisał/a:
Budżet tak w 5 tys. bym chciał się zamknąć.
heeros, zgadzam się z opinią komora że ten budżet nijak się ma do twoich oczekiwać jak i podany przykładowo obiektyw do podanych przez Ciebie zastosowań.
Nikony z matrycą APS-C mają obecnie lepsze osiągi na wysokich czułościach, jeśli więc dla Ciebie bez znaczenia czy C czy N, to Nikon D7100 czy D7200, a do tego np. Sigma lub Tamron 17-50/2.8 w wersji ze stabilizacją. Za pozostałą kasę, o ile jakaś zostanie, trzeba myśleć o lampie, można uzupełnić jakąś jasną stałką, ale na to już na pewno w osobnym budżecie.
Ok dzięki. Oczywiście osiągi pod względem iso maja dla mnie znaczenie. Ad lampy to na pewno nie będę jej używał podczas koncertów.
Witam. Stoję przed poważnym dylematem ponieważ mam do wyboru dwa aparaty a mianowicie Canon 70D i Canon 760D. Wybór byłby prosty gdybym dysponował większymi finansami jednak pragnę zapytać o to co lepiej wybrać? 70D używany za około 2600-3000zl za samo body czy nowy D760 w cenie 3200 z kitowym szkłem 18-55? Na namyslenie mam półtora tygodnia a im bardziej Zagłębiam się w różnice między nimi tym większy mam dylemat.
Nikona wykluczamy ponieważ mam dostęp do szkieł Canona i dużo moich znajomych ma canony za czym idzie opcja pożyczania obiektywow bo z racji na niski budżet nie bezie mnie stać na kupno od razu arsenału fotograficznego a jedynie może 1 czy 2 nie drogie szkła.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9