Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
GPO-GECO 8x42
Autor Wiadomość
Kot72 
Entuzjasta
Kot72

Wysłany: Pon 01 Wrz, 2025   

_Tomek_, Dzięki za odpowiedź . Właśnie o taką informację mi chodziło .

Reklama

Wojtas_B 
Optyczny

Wysłany: Pon 01 Wrz, 2025   

Kot72 napisał/a:
_Tomek_, tak napisałeś recenzje porównawczą . Tylko co to dla mnie wnosi skoro nie patrzyłem przez Genesis i BDII ? Ostatnio przeczytałem że obraz z SRBC ,, przytłacza " , lornetka nie pasuje do Twojego charakteru . Jak mam to interpretować ? Na podstawie tych wpisów , być może doszedłem do mylnych wniosków . Za to zostałem łajnem obrzucony przez forumowego mędrca-filozofa . Jeśli tak ma wyglądać to forum to z chęcią się z niego usunę . Na razie nie znalazłem opcji ,, usuń profil ".

Przepraszam, popełniłem błąd robiąc wpis pod cytatem Twojej wypowiedzi, podczas gdy Twoja osoba nie była adresatem. Chciałem najpierw Tobie odpowiedzieć, a potem postanowiłem ogólnie zareagować na brak zrozumienia myśli, którymi tu się dzielimy, i nie usunąłem Twojego cytatu. Przepraszam.

Kilku z nas opisało wielokrotnie własne wrażenia z SRBC 8x42 (szczególnie Tomek). Wśród tych osób są posiadacze po kilku alf, więc mają wysoko podniesiony próg oczekiwań wobec optyki, a mimo to chińska lornetka zaskakuje jakością brazu w stopniu, którego nikt z nas by się nie spodziewał, szczególnie z nowymi muszlami i poprawioną wygodą. Te opinie powinny co najmniej mocno zaintrygować.
Tymczasem popatrz, jaką to wywołuje dyskusję, jaki jest odzew na nasze pisane w dobrej wierze opinie.

Binokularnik 
Maniak
Binokularnik

Wysłany: Wto 02 Wrz, 2025   

Wojtas_B napisał/a:
Tymczasem popatrz, jaką to wywołuje dyskusję, jaki jest odzew na nasze pisane w dobrej wierze opinie.

Popatrzyłem na wywołane dyskusje, na odzew na wasze opinie i niczego niestosownego tu nie widzę. Chyba większość zaintrygowały te lornetki, wielu kolegów- zachęconych Waszymi opiniami - postanowiło kupić sobie model SRBC czy to z racji opisywanych walorów optycznych, czy też tytułem eksperymentu. A pozostali? Sfrustrowani bełkoczą leżąc w kałuży dyletanctwa?

TRYTON7 
Rozmowny

Oj dużo bym dal by SRBC wskoczyła na lawę optyczna Arka ... :mrgreen:
czy to możliwe ? coraz częściej obawiam sie ,ze chyba nie ma takiej możliwości z wiadomych powodów. :cool:

wiem, wiem ... - pomiary optyczne o niczym nie świadcząc... :razz: liczy sie porównanie wśród ludzi a nie jakieś tam cyferki :mrgreen:

Holger juz straszy nowymi lornetkami :mrgreen: LOAVA Aglaia III w natarciu ...
https://holgermerlitz.de/hp_binoculars/hp_binoculars.html

Nagle użytkownicy mogą wybierać spośród nietypowych specyfikacji takie jak SRBC 6x32 lub Aglaia 7x35 — lornetka szerokokątna, od dawna odrzucana przez uznanych producentów z najwyższej półki. Popyt jest tak duży, że kupujący teraz Zmierz się z wielomiesięcznym czasem oczekiwania na dostawę.

Żyjemy w ciekawych czasach: nigdy wcześniej lornetki nie miały tak wysokiej wysokości wydajność i różnorodność były dostępne w tak przystępnych cenach. Wyjdźmy na zewnątrz i korzystaj z nich!

Jan55 
Optyczny
amator

TRYTON7...Te LOAWY to prawdopodobnie klony optyczne SRBC tyle, że w lepszym wykonaniu (designe) :wink: . Pytaniem pozostaje, czy kiedykolwiek dotrą do Europy i będą w normalnej sprzedaży, bo patrząc na BC to raczej szybko to nie nastąpi, jeżeli w ogóle nastąpi :cry: .

https://binoview.ru/loava-aglaia-7x35/...Ciekawa opinia, warto przeczytać :wink: .

Jan55 
Optyczny
amator

Cytat z H.Merlitza..."Nie ma oficjalnych informacji na temat pochodzenia LOAVA, ale każdy, kto jej używa i zna SRBC, może jedynie wnioskować, że oba musiały pochodzić z tej samej fabryki. Bezpośrednie porównanie z APM powinno zatem być bardzo podobne do porównania z SRBC 6x32, chociaż 7x35 jest optycznie nieco lepszy od 6x32 (możesz docenić znacznie słabsze kolorowe obwódki, mimo że APM nadal jest lepszy pod tym względem). W przeciwieństwie do 6x32, źrenice wyjściowe LOAVA są rzeczywiście precyzyjne, tj. mają średnicę 5 mm. Słyszałem z pierwszej ręki, że planowana jest sieć dystrybucji lornetek SRBC w Europie, ale nie wiem, na jakim etapie są prace ani kto ostatecznie będzie je dystrybuował. Głównym problemem na razie jest to, że nie nadążają z produkcją. Tak, jasne, Chińczycy nie potrafią produkować wystarczająco dużo, lol!"

_Tomek_ 
Optyczny

TRYTON7 napisał/a:

Mogę mojego pożyczyć Arkowi do testu.
A nawet mogę założyć się, że zdobędzie ponad 145 punktów (wszystkie z wyższą punktacją są droższe) :cool:

Jan55 
Optyczny
amator

_Tomek_ napisał..."Mogę mojego pożyczyć Arkowi do testu.
A nawet mogę założyć się, że zdobędzie ponad 145 punktów (wszystkie z wyższą punktacją są droższe)"

Czyli musiałby wskoczyć, w rankingu OPTYCZNYCH, na pułap Frontiera APO a nawet Razora HD, co wg Waszych opinii, nie jest niemożliwe :grin: .

TRYTON7 
Rozmowny

_Tomek_ napisał/a:
TRYTON7 napisał/a:

Mogę mojego pożyczyć Arkowi do testu.
A nawet mogę założyć się, że zdobędzie ponad 145 punktów (wszystkie z wyższą punktacją są droższe) :cool:

No gdyby to była prawda to bylo by juz naprawdę namieszane w Alfach...
na razie to gdybanie w zależności ile szt. mamy SRBC :mrgreen:

Wojtas_B 
Optyczny

Binokularnik napisał/a:
Wojtas_B napisał/a:

Popatrzyłem na wywołane dyskusje, na odzew na wasze opinie i niczego niestosownego tu nie widzę. Chyba większość zaintrygowały te lornetki, wielu kolegów- zachęconych Waszymi opiniami - postanowiło kupić sobie model SRBC czy to z racji opisywanych walorów optycznych, czy też tytułem eksperymentu. A pozostali? Sfrustrowani bełkoczą leżąc w kałuży dyletanctwa?

Nie do Ciebie i innych normalnie dyskutujących. Zorientowani wiedzą, o jakie wpisy chodzi.

ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

TRYTON7 napisał/a:
czy to możliwe ? coraz częściej obawiam sie ,ze chyba nie ma takiej możliwości z wiadomych powodów. :cool:

Ja nawet te powody znam, bo o tym z Arkiem rozmawiałem.
On miał w rękach prototyp, który mocno zniechęcił go kiepską jakością obrazu. Ponoć było mydło nawet w centrum.

Wojtas_B 
Optyczny

ryszardo napisał/a:
TRYTON7 napisał/a:

Ja nawet te powody znam, bo o tym z Arkiem rozmawiałem.
On miał w rękach prototyp, który mocno zniechęcił go kiepską jakością obrazu. Ponoć było mydło nawet w centrum.

Pierwsze wrażenie jest ważne... psychologia.

widoczek 
Optyczny

To by sie zdziwil gdyby teraz spojrzał na normalny produkcyjny egzemplarz :grin: :grin: :grin:

binocullection 
Entuzjasta
per bino ad astra

widoczek napisał/a:
To by sie zdziwil gdyby teraz spojrzał na normalny produkcyjny egzemplarz :grin: :grin: :grin:

Wrazenia i reguly.

Odpowiedz do tematu