Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
miszet, hm... Pomiędzy światłem f/4.5 a f/1.8 są dramatyczne różnice w czasie naświetlania lub w osiąganej głębi ostrości. Popatrz na ciąg przysłon ile to jest EV (każdy skok o całą jednostkę przysłony to jest 1 EV):
1,0; 1,4; 2,0; 2,8; 4,0; 5,6; 8,0
Czyli od f/1.8 do f/4.5 jest prawie 3 EV, czyli prawie 8-krotnie krótszy/dłuższy czas lub odpowiednio mniejsza/większa głębia ostrości.
Oczywiście trzeba brać pod uwagę, że obraz z Sigmy na f/4.5 i 70 mm jest na pewno ostrzejszy niż plastikowy EF 50 mm na f/1.8, ale czasem nie chodzi o największą ostrość. Jak chcę mieć małą głębię z plastiku to najczęściej wybieram przysłonę f/2.2 lub f/2.5.
Taka piećdzisiątka to obowiązkowa pozycja w wyposażeniu każdego amatora, też mam na to chrapkę tylko muszę mieć jeszcze wolne zasoby.
teodor2424 [Usunięty]
Wysłany: Pią 05 Cze, 2009
Właśnie ją sobie ta słynna Pięćdziesiątkę zakupiłem.
I mam pytanie czy wersja made in Japan różni się od wersji made by China?? Bo mi się wydaje że moja China robi skośne oczy na zdjęciach
I po przejściu z 18-105 VR nikkora jakoś ciężko się przyzwyczaić do braku zooma
Drugie pytanie Do czego on właściwie się nadaje?? I czy na zdjęcia w kościele i wesele będzie lepsza stałka czy jednak ten 18-105VR??
fakt ostrzy super ale na weselisku to chyba jednak z trafieniem w punkt ostrości będzie nim ciężko :/
zug [Usunięty]
teodor2424 napisał/a:
Drugie pytanie Do czego on właściwie się nadaje??
kupił a teraz pyta do czego się nadaje
kozidron [Usunięty]
teodor2424, hehe , twój post trąci %centami.... Tidor, wypróbuj tą 50tkę na detalach tego starego parowozu zaparkowanego na bocznicy w Kartuzach ....
teodor2424 [Usunięty]
kozidron napisał/a:
teodor2424, hehe , twój post trąci %centami.... Tidor, wypróbuj tą 50tkę na detalach tego starego parowozu zaparkowanego na bocznicy w Kartuzach ....
Może troszkę wy%łem
Będę musiał skorzystać z twojej rady i podjechać do Kartuz żeby uświadczyć wspaniałości tego obiektywu
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
teodor2424 napisał/a:
Drugie pytanie Do czego on właściwie się nadaje?? I czy na zdjęcia w kościele i wesele będzie lepsza stałka czy jednak ten 18-105VR??
fakt ostrzy super ale na weselisku to chyba jednak z trafieniem w punkt ostrości będzie nim ciężko :/
nadaje się do niczego (po zakupieniu 35mm) i 50tka przestała robić zdjęcia
Przekładając słowa mavierka z polskiego na nasze: na małej matrycy APS-C obiektyw o ogniskowej 30-35 mm jest bardziej uniwersalny niż 50 mm, który jest po prostu nieco za wąski do wielu zastosowań, a za szeroki do headshotów. Choć niektórzy mają inne zdanie i robią piękne zdjęcia tylko pięćdziesiątką na APS-C, to jednak dla wielu osób (w tym mnie) sensowniej jest mieć 30-35 mm. Cały czas mowa o APS-C.
Ale ponieważ 50 mm jest tańsze w zakupie chyba w każdym systemie, stąd często zaczynamy od zakupu właśnie pięćdziesiątki, a w dalszej kolejności kupujemy coś jasnego z okolic 30-35 mm.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Sob 06 Cze, 2009
Prawda jest taka, że nie pamiętam Komora, żeby miał przypiętą swoją 50tkę kiedykolwiek, chyba że poprosiłem
50mm do portretów jest w porządku, ale tylko, gdy fotografujesz co najmniej z 2metrów - wtedy przerysowania nie przeszkadzają, jednakże kąt widzenia tego obiektywu na DX powoduje, że chcesz się przysunąć na 0,5-1m i już nosek wychodzi nie ten... z początku tego nie widać, ale po roku użytkowania muszę przyznać, że wielu ludzi miało rację.
50mm to fajne szkiełko, jak nie masz szkieł z zakresu 28-35mm i 75-100mm - to niestety fakt
Prawda jest taka, że nie pamiętam Komora, żeby miał przypiętą swoją 50tkę kiedykolwiek, chyba że poprosiłem
Lajtrum prawdę Ci powie… Na 14k pstryków, które kiszę na dysku 6,3k jest z 17-70 mm, 1,3k z 30 mm (ale to stosunkowo świeży nabytek), 1,4k jest z 50 mm, a 2k jest z 70-200 mm. Jak widać pięćdziesiątką też się posługuję, ale nie podczas warsztatów.
wiecie co, coś w tym racji pewnie jest o tych 50 na matrycy DX.
Bo mam go zaledwie parę dni a już mi się wydaje że za wąsko jak dla mnie. Kurcze a myślałem że będzie tak cacy. czyli trzeba było dołożyć te 300stówy i kupić 35.. f/1,8G nikkora no nie?? a jak z jakością tego 35mm???
minimalguy [Usunięty]
Wysłany: Sro 10 Cze, 2009
teodor2424
Ja na weselach często strzelam z 50-ki. Jak chcesz trafić w punkt to najlepiej wal z kilku metrów tak aby objąć całe postacie w kadrze. Zwiększysz głębie. Ja zamykam maksymalnie do f2 (chociaż mam troszkę inną 50-ke niż w tym wątku). Zależy jaka sala. Troszkę większe iso, palnik w sufit i będziesz zachwycony jak Ci z tła światła się powyciągają. Ostatnio wziąłem swoje graty na wesele koleżanki gdzie akurat poszedłem się bawić to powiedziała coś takiego:
"Boże jakie te zdjęcia są takie - trójwymiarowe"
Ogólnie jednak tak jak pisał mavierk, to portretu to KONIECZNIE 85mm, a jak chcesz coś bardziej uniwersalnego to 35mm.
Sprzedaj 50mm i kup 35 i 85
teodor2424 [Usunięty]
Wysłany: Sro 10 Cze, 2009
minimalguy napisał/a:
Sprzedaj 50mm i kup 35 i 85
hehhe dobre
ledwo co kupiłem tą 50 a i tak musiałem wymyślić żonie jakiś pretekst na wydanie 500zł :/
teraz miałbym sprzedawać?? muśże się z nia zapoznac bliżej.
jeszcze pytanko:
dalczego często ludzie na tym forum i innych równiez piszą; "taka stałka 50mm 1.8 nikkora powinna być na wyposażeniu podstawowym każdego Nikoniarza"
Ja jej uniwersalności i wspaniałości nie doświadczyłem - może jeszcze za wcześnie??
A tak poza tematem:
jak mam sprawdzić w niej działanie AF?? Bo wydaje mi się że coś z nią nie tak: w 80% przypadkach ostrzy przed mi przed punktem, chyba tak nie powinno być?? Jak dokładniej ją sprawdzić czy się nie mylę?? Bo wolałbym żeby wszystko było ok
[ Dodano: Pon 22 Cze, 2009 16:34 ]
Sprawdzałem juz ta 50mm parę razy i zawsze ostrzy przed obeiktem, kurcze mam na niej FF.
Co teraz zrobić??
Gdzie coś takiego usuwają i czy z D90 będzie to problem?? Bo nie chciałbym żeby mi ruszali korpus który z 18-105 i 70-300 AF działa właściwie,
Chyba będę sprzedawał ta 50 i kupię jakąś porządna 35
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10