Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Test obiektywu Nikkor AF 50 mm f/1.8D
Autor Wiadomość
miszet 
Bywalec
Beny

Wysłany: Sro 21 Sty, 2009   

17-70 chyba jest w miare jasna moim zdaniem :) ale 50tke i tak kupie :D

Reklama

komor 
Moderator

Wysłany: Pią 23 Sty, 2009   

miszet, hm... Pomiędzy światłem f/4.5 a f/1.8 są dramatyczne różnice w czasie naświetlania lub w osiąganej głębi ostrości. Popatrz na ciąg przysłon ile to jest EV (każdy skok o całą jednostkę przysłony to jest 1 EV):

1,0; 1,4; 2,0; 2,8; 4,0; 5,6; 8,0

Czyli od f/1.8 do f/4.5 jest prawie 3 EV, czyli prawie 8-krotnie krótszy/dłuższy czas lub odpowiednio mniejsza/większa głębia ostrości.
Oczywiście trzeba brać pod uwagę, że obraz z Sigmy na f/4.5 i 70 mm jest na pewno ostrzejszy niż plastikowy EF 50 mm na f/1.8, ale czasem nie chodzi o największą ostrość. Jak chcę mieć małą głębię z plastiku to najczęściej wybieram przysłonę f/2.2 lub f/2.5.

rafalg 
Rozmowny

Wysłany: Pią 23 Sty, 2009   

Taka piećdzisiątka to obowiązkowa pozycja w wyposażeniu każdego amatora, też mam na to chrapkę tylko muszę mieć jeszcze wolne zasoby.

teodor2424
[Usunięty]

Wysłany: Pią 05 Cze, 2009   

Właśnie ją sobie ta słynna Pięćdziesiątkę zakupiłem.
I mam pytanie czy wersja made in Japan różni się od wersji made by China?? Bo mi się wydaje że moja China robi skośne oczy na zdjęciach :)
I po przejściu z 18-105 VR nikkora jakoś ciężko się przyzwyczaić do braku zooma :)

Drugie pytanie Do czego on właściwie się nadaje?? I czy na zdjęcia w kościele i wesele będzie lepsza stałka czy jednak ten 18-105VR??

fakt ostrzy super ale na weselisku to chyba jednak z trafieniem w punkt ostrości będzie nim ciężko :/

zug
[Usunięty]

teodor2424 napisał/a:
Drugie pytanie Do czego on właściwie się nadaje??

kupił a teraz pyta do czego się nadaje :mrgreen:

kozidron
[Usunięty]

teodor2424, hehe :mrgreen: , twój post trąci %centami.... Tidor, wypróbuj tą 50tkę na detalach tego starego parowozu zaparkowanego na bocznicy w Kartuzach ....

teodor2424
[Usunięty]

kozidron napisał/a:
teodor2424, hehe :mrgreen: , twój post trąci %centami.... Tidor, wypróbuj tą 50tkę na detalach tego starego parowozu zaparkowanego na bocznicy w Kartuzach ....

Może troszkę wy%łem :P
Będę musiał skorzystać z twojej rady i podjechać do Kartuz żeby uświadczyć wspaniałości tego obiektywu :P

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

teodor2424 napisał/a:
Drugie pytanie Do czego on właściwie się nadaje?? I czy na zdjęcia w kościele i wesele będzie lepsza stałka czy jednak ten 18-105VR??

fakt ostrzy super ale na weselisku to chyba jednak z trafieniem w punkt ostrości będzie nim ciężko :/
nadaje się do niczego (po zakupieniu 35mm) i 50tka przestała robić zdjęcia :D

komor 
Moderator

Wysłany: Sob 06 Cze, 2009   

Przekładając słowa mavierka z polskiego na nasze: na małej matrycy APS-C obiektyw o ogniskowej 30-35 mm jest bardziej uniwersalny niż 50 mm, który jest po prostu nieco za wąski do wielu zastosowań, a za szeroki do headshotów. Choć niektórzy mają inne zdanie i robią piękne zdjęcia tylko pięćdziesiątką na APS-C, to jednak dla wielu osób (w tym mnie) sensowniej jest mieć 30-35 mm. Cały czas mowa o APS-C.
Ale ponieważ 50 mm jest tańsze w zakupie chyba w każdym systemie, stąd często zaczynamy od zakupu właśnie pięćdziesiątki, a w dalszej kolejności kupujemy coś jasnego z okolic 30-35 mm.

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

Prawda jest taka, że nie pamiętam Komora, żeby miał przypiętą swoją 50tkę kiedykolwiek, chyba że poprosiłem :)

50mm do portretów jest w porządku, ale tylko, gdy fotografujesz co najmniej z 2metrów - wtedy przerysowania nie przeszkadzają, jednakże kąt widzenia tego obiektywu na DX powoduje, że chcesz się przysunąć na 0,5-1m i już nosek wychodzi nie ten... z początku tego nie widać, ale po roku użytkowania muszę przyznać, że wielu ludzi miało rację.

50mm to fajne szkiełko, jak nie masz szkieł z zakresu 28-35mm i 75-100mm - to niestety fakt :(

komor 
Moderator

mavierk napisał/a:
Prawda jest taka, że nie pamiętam Komora, żeby miał przypiętą swoją 50tkę kiedykolwiek, chyba że poprosiłem :)

Lajtrum prawdę Ci powie… :) Na 14k pstryków, które kiszę na dysku 6,3k jest z 17-70 mm, 1,3k z 30 mm (ale to stosunkowo świeży nabytek), 1,4k jest z 50 mm, a 2k jest z 70-200 mm. Jak widać pięćdziesiątką też się posługuję, ale nie podczas warsztatów.

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

Wysłany: Nie 07 Cze, 2009   

czyli najdrożej za zdjęcie wypada 70200 :mrgreen:

teodor2424
[Usunięty]

Wysłany: Wto 09 Cze, 2009   

wiecie co, coś w tym racji pewnie jest o tych 50 na matrycy DX.
Bo mam go zaledwie parę dni a już mi się wydaje że za wąsko jak dla mnie. Kurcze a myślałem że będzie tak cacy. czyli trzeba było dołożyć te 300stówy i kupić 35.. f/1,8G nikkora no nie?? a jak z jakością tego 35mm???

minimalguy
[Usunięty]

Wysłany: Sro 10 Cze, 2009   

teodor2424

Ja na weselach często strzelam z 50-ki. Jak chcesz trafić w punkt to najlepiej wal z kilku metrów tak aby objąć całe postacie w kadrze. Zwiększysz głębie. Ja zamykam maksymalnie do f2 (chociaż mam troszkę inną 50-ke niż w tym wątku). Zależy jaka sala. Troszkę większe iso, palnik w sufit i będziesz zachwycony jak Ci z tła światła się powyciągają. Ostatnio wziąłem swoje graty na wesele koleżanki gdzie akurat poszedłem się bawić to powiedziała coś takiego:

"Boże jakie te zdjęcia są takie - trójwymiarowe" :D

Ogólnie jednak tak jak pisał mavierk, to portretu to KONIECZNIE 85mm, a jak chcesz coś bardziej uniwersalnego to 35mm.

Sprzedaj 50mm i kup 35 i 85 :twisted:

teodor2424
[Usunięty]

Wysłany: Sro 10 Cze, 2009   

minimalguy napisał/a:

Sprzedaj 50mm i kup 35 i 85 :twisted:

hehhe dobre :)
ledwo co kupiłem tą 50 :) a i tak musiałem wymyślić żonie jakiś pretekst na wydanie 500zł :/
teraz miałbym sprzedawać?? muśże się z nia zapoznac bliżej.
jeszcze pytanko:
dalczego często ludzie na tym forum i innych równiez piszą; "taka stałka 50mm 1.8 nikkora powinna być na wyposażeniu podstawowym każdego Nikoniarza"
Ja jej uniwersalności i wspaniałości nie doświadczyłem - może jeszcze za wcześnie??

A tak poza tematem:
jak mam sprawdzić w niej działanie AF?? Bo wydaje mi się że coś z nią nie tak: w 80% przypadkach ostrzy przed mi przed punktem, chyba tak nie powinno być?? Jak dokładniej ją sprawdzić czy się nie mylę?? Bo wolałbym żeby wszystko było ok :)

[ Dodano: Pon 22 Cze, 2009 16:34 ]
Sprawdzałem juz ta 50mm parę razy i zawsze ostrzy przed obeiktem, kurcze mam na niej FF.
Co teraz zrobić??
Gdzie coś takiego usuwają i czy z D90 będzie to problem?? Bo nie chciałbym żeby mi ruszali korpus który z 18-105 i 70-300 AF działa właściwie,
Chyba będę sprzedawał ta 50 i kupię jakąś porządna 35 :)

Odpowiedz do tematu