Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Goha, a to się zgadza - w nikonie nie ma pracującego AF. Ale dla chcącego nie ma nic trudnego - w sukurs przychodzi głębia ostrości, i mniejsze szumy niż w 500D
W 500D przy filmowaniu działa AF kontrastowy, który lubi "jeździć" oraz nie użyjesz trybu 1080p . W tym trybie ma tylko 20fps co przy dzieciach może wyglądać jak przedwojenne filmy z Charlie Chaplinem
Ostatnio zmieniony przez hijax_pl Sob 27 Lut, 2010, w całości zmieniany 1 raz
też rozpatrywałam ten obiektyw. ale dziś mam też inne myśli. czy postawić bardziej na ogniskową czy na lepszą przysłonę.
czyli czy kupić coś o mniejszej ogniskowej (np. 18-70) ale z f/2,8 czy też 18-200 ale już f.3,5-5,6
Goha, do czego Ci to jest potrzebne?
Każdy z tych obiektywów ma inne zastosowanie. W zależności od swoich preferencji możesz potrzebować jasnego standardu, spacerzooma albo obu.
mam jeszcze jedno pytanie... waga.
policzyłam wagę aparatu i tego obiektywu 18-200 i wychodzi lekki ponad 1100g...
trochę mnie to przeraża... czy przy takim zestawie nie będzie mi ręka cierpła tzn. czy utrzymam aparat w bezruchu w ręce?
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Czw 04 Mar, 2010
28-300L waży ponad 1300g z 1dMKII (np.) który waży ponad 1200g tworzy "kompozycję" o wadze ponad 2.5 kg - a to przyjemny ciężar.
aparatu podczas robienia zdjęć nie trzyma się z zasady w jednej ręce.
np. 40d z tym obiektywem jest raczej dobrze wyważone - nie męczy ręki w dłuższym okresie czasu...
Mam pytanie, zależy mi na robieniu zdjęć portretowych plenerowych z całkowicie zamazanym tłem. Obecnie mam C 450D i sigme 17-70 2,8-4,5 DC macro, jeżeli chodzi o plenery to ogólnie ok (troche słabe kolory) ale tła w portretach nie rozmywa oczywiście.
mam dwa typy:
- canon EF 70-300 IS
- Sigma 70-300 APO DG Macro
Dodam że tymi portretami chcę się w przyszłości zająć profesjonalnie
na razie mam bardzo mały budżet jakieś 1600zł
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9