Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Wujek_Pstrykacz
Nie 10 Cze, 2012
Przesiadka z 500D
Autor Wiadomość
dcs
[Usunięty]

Wysłany: Pon 29 Paź, 2012   

Cichy9,
Domyślam się, ale nowy 7D kosztuje 5tys., a D7000 -3080, czyli taniej niż za używanego Canona. Wyciąganie z cieni daje nieporównywalnie lepsze efekty. Takie Sigmy kosztują mniej więcej tyle samo -używanych do Canona jest ich większy wybór .

Reklama

Cichy9
[Usunięty]

dcs napisał/a:
Cichy9,
Domyślam się, ale nowy 7D kosztuje 5tys., a D7000 -3080, czyli taniej niż za używanego Canona. Wyciąganie z cieni daje nieporównywalnie lepsze efekty. Takie Sigmy kosztują mniej więcej tyle samo -używanych do Canona jest ich większy wybór .

Stracę na obiektywach, zresztą nie ma o czym rozmawiać, bo tak jak powiedziałem - zmiana systemu nie wchodzi w grę

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Cichy9 napisał/a:
Więc jesteśmy przy obiektywie. Puszkę póki co zostawiam.

Budżet - 2k.

Skoro tak, to zmień dział,załóż nowy wątek i określ dokładniej ile obiektywów chcesz kupić za te 2kpln i do czego mają być :smile:

Cichy9
[Usunięty]

Wysłany: Wto 05 Lut, 2013   

Temat powraca jak bumerang. Teraz jestem zdecydowany w 100% na nowe body. Tylko na jakie? Im więcej opinii i testów czytam, tym mniej wiem i mam więcej wątpliwości.

Ostatnie dylematy związane z zakupem tele rozwiązałem bezkompromisowo - kupując C 70-200 2.8. Oprócz wyżej wymienionego szkła posiadam jeszcze C 85/1.8 i S 30/1.4, a także lampę 430 EX.

Dlaczego chcę zmienić puszkę? Fotografuję w dużej mierze sport- siatkówkę. Hale przeważnie są ciemne, a konieczność zastosowania czasów rzędu 1/400s nawet przy przysłonie 1.8, wymusza podbicie ISO. Często do wartości aż 3200. Dodając, że w 500D ISO jest średnio akceptowalne powyżej 800, a odwzorowanie szczegółów leci na łeb i szyję, taka kombinacja daje nam średnio zadowalający obrazek. Zauważyłem też, że 500tka opóźnia działanie AF w 70-200 2.8. Często zdarza mi się sytuacja, gdy mam idealny kadr, wciskam spust migawki i...nic. Aparat nie zareagował, a kadr już nie wróci. Miałem przyjemność porównać szybkość AF z 60D - bez porównania, na korzyść młodszego brata. Decyzja więc zapadła - zmieniam. Tylko na co?

1. Od dawna nastawiałem się na 7D, szybki AF, zdjęcia seryjne - co w moim przypadku byłoby bardzo potrzebne. W testach na optycznych zachwalalna była jakość obrazka w Rawie. Jednym z plusów były też niskie szumy do wartości 3200. Myślę sobie - idealny dla mnie. No, ale czytam dalej i trafiam na różne fora, gdzie dowiaduję się, że 7D szumi jednak bardzo, tak samo jak 550D, ponieważ ma tę samą matrycę. Więc zgłupiałem

2. 60D - dobry AF, dobra jakość obrazka do ISO 3200 (wg testów). Mniejsze szumy niż w 7D (wg testów). Nie mam odniesienia do 7D, porównując natomiast do mojej 500tki obrazek z 60D był faktycznie lepszy.

3. 5D mk II - przechodzimy do wyższej półki. Na plus odwzorowanie szczegółów, niskie szumy. Na minus niestety AF, który ponoć strasznie się gubi. Zakup FF wiąże się ze sprzedażą S 30/1.4, ponieważ wtedy będzie dla mnie bezużyteczna.

4. 6D - to już dość duża abstrakcja, zważywszy na cenę. Nie wiem zwłaszcza, czy jest sens płacić za coś, czego pewnie nawet nie włączę - wifi i gps. Plusy to jakość obrazka i niskie szumy - do wartości 800 - praktycznie niezauważalne. AF celny, choć posiada tylko 11 punktów, w tym 1 krzyżowy. Wiąże się z tym niezbyt dobra praca na Al servo. Poza tym musiałbym do niego jeszcze trochę dobierać.

Zakup FF ma jeszcze jeden aspekt - inny kąt widzenia, inne ogniskowe. Chciałbym spróbować swoich sił w fotografii ptaków. Obawiam się jednak, że wówczas nawet 70-200 będzie zbyt krótki. Choć i na APS-C może okazać się niewystarczająco długi.

Jak widzicie, im więcej człowiek czyta, tym mniej wie, a więcej ma dylematów. Bez rozbierania tematu na czynniki pierwsze, kupiłbym 7D, robiłbym zdjęcia i pewnie bym był zadowolony. Teraz jednak jest już za późno.

Proszę Was więc o pomoc. Gdybym o czymś zapomniał - dopiszę w trakcie dyskusji :)

Sunders 

Cichy9 napisał/a:
dowiaduję się, że 7D szumi jednak bardzo, tak samo jak 550D

Nie tak samo, tylko w zbliżony sposób :smile:
Jeśli zależy Ci na niższych szumach, to z rozważanych przez Ciebie tylko 6D istotną różnicę na plus.
Jeśli chcesz lepszego AF-a, szybszej serii i niższych szumów jednocześnie, to zastanów się jeszcze nad używką 1D3.

muzyk 

Cichy9 napisał/a:
4. 6D - to już dość duża abstrakcja, zważywszy na cenę.

Ale jakby Ci się udało... to pominąwszy badziewny kółkowybierak z tyłu, masz fajne korpusiątko FF do focenia.

Cichy9
[Usunięty]

muzyk napisał/a:
Ale jakby Ci się udało... to pominąwszy badziewny kółkowybierak z tyłu, masz fajne korpusiątko FF do focenia.

Nie miałem do czynienia dłużej z profesjonalnymi korpusami Canona, stąd do kółkowybieraka pewnie bym się przyzwyczaił dość szybko, tak samo, jak do klawiszologii 500D.

Właśnie ten 6D najbardziej mnie kusi, ale wiem że musiałbym na niego jeszcze poczekać czyt. dozbierać sporo gotówki. No, ale nie ma aż takiego pośpiechu z tym. Wiadomo, że chciałoby się mieć jak najszybciej lepszy sprzęt, ale pośpiech jest złym doradcą. Wolę poczekać, dozbierać, kupić raz, a dobrze niż iść w półśrodki i potem być rozczarowanym. Już się kilka razy tak naciąłem.

Zanim dozbieram wystarczającą ilość gotówki, pewnie pojawi się jeszcze kilka testów i będzie można teoretycznie ocenić jakość AF i pozostałych składowych. Póki co znalazłem tylko jeden test :)

Sunders napisał/a:
Jeśli chcesz lepszego AF-a, szybszej serii i niższych szumów jednocześnie, to zastanów się jeszcze nad używką 1D3.

Strasznie mało ich na Allegro, a jak już są to mocno wyeksploatowane :( Wadą 1D3, jest kiepski wyświetlacz, ale wiadomo że to nie on robi zdjęcia i jest tylko dodatkiem, więc jakiejś dużej uwagi do niego nie przywiązuję:)

komor 
Moderator

Czy 5DII z firmowym 70-200/2,8 naprawdę nie nada się do jako-takiego fotografowania sportu?… Co do 1DIII to nie jestem pewien tych niskich szumów…

Sunders 

Wysłany: Sro 06 Lut, 2013   

komor napisał/a:
Co do 1DIII to nie jestem pewien tych niskich szumów…

W porównaniu z 500D i 7D :?:

komor 
Moderator

Wysłany: Sro 06 Lut, 2013   

Tak. :)

Cichy9
[Usunięty]

Wysłany: Sob 02 Mar, 2013   

Zdecydowałem się na 6D, ale im bliżej zakupu, tym więcej wątpliwości i nowe warianty. Dlatego stwierdziłem, że po raz kolejny się Was poradzę.

6D

+ szumy
+ jakość obrazka
+ plastyka
+ FF
+ wreszcie wykorzystałbym 70-200 2.8 w ciemnych halach, dzięki możliwości podbicia ISO
- AF (który wywołuje u mnie najwięcej obaw) i słabe działania na AI Servo dzięki małej liczbie punktów focusowych
- wifi i GPS z prostego powodu - podnoszą cenę, a i tak będą nieużywane

1D3
+ szybkość serii - do sportu idealnie
+ celny AF
+ szumy
+ cena - trafiając na używkę w dobrej cenie zostaje mi jeszcze na fajne szkło
+ walory estetyczne - od zawsze mi się podobał :)
+/- APS-H
- słaby wyświetlacz - wiem, że nie jest to kluczowe, ale czytając w teście optycznych dowiaduję się

Cytat:
Trzycalowy ekran LCD wygląda bardzo podobnie do tego z EOS-a 40D. W zasadzie powinniśmy napisać odwrotnie, bo pierwszy na rynku pojawił się 1D, a więc 40D odziedziczył kiepski wyświetlacz po 1D. Jego rozdzielczość wynosi 230000 pikseli. Wyświetlany przez niego obraz, w powiększeniu jest mało wyraźny i ciężko jest ocenić, czy zdjęcie ma poprawną ostrość. Trudno jest też ocenić poprawne naświetlenie zdjęcia. Trzeba korzystać z wyświetlanych histogramów i informacji o przepaleniach, aby wywnioskować o poprawności ekspozycji. Nie pomaga przy tym regulowanie jasności LCD (7 poziomów).

Na ile faktycznie jest tak źle?

Doradzicie mi? :)

lotofag 
Optyczny

Cichy9 napisał/a:

Zakup FF ma jeszcze jeden aspekt - inny kąt widzenia, inne ogniskowe.

Raczej inny kąt widzenia, te same ogniskowe ;)
Cichy9 napisał/a:

+ plastyka

Znaczy co, obudowa się ugina pod naciskiem czy wkraczamy w jakieś czary-mary?

Jak chcesz niskie szumy, itp. to w C pozostaje rzeczywiście FF i to nowe.
Co ciekawe w innym wątku jakiś czas temu były głosy udowadniające, że w tego typu fotografii i przy publikacji zdjęć w sieci/gazetach to w sumie bez znaczenia i ważniejszy dotęp do canonowych szkieł (tele, itp.) - może tu zachodzi ten sam przypadek? ;)

pioroon 
Optyczny
nieOptyczny

Cichy9, tylko tak subiektywnie wtrącę, że osobiście wybrałbym 6d. Dlaczego? Większa matryca (piksele się przydają), większy zakres ISO (i do tego używalny), wizjer, video (od dzwonu się przydaje).
Jeżeli szybkość i pewny AF (czyli reporterka i sport) to można by się nad "dziadkiem" zastanowić.

Skoro zbędne dla Ciebie nowe gadżety 6d, a chciałbyś mieć lepszy AF, to w Canonie warto może dozbierać do 5dIII?

Odpowiedz do tematu