Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Z krytycznymi uwagami się w tym przypadku nie zgadzam. I co? Mam się do nich zastosować mimo wszystko? Gdybym się stosował do wszystkich krytycznych uwag, które wypisano pod naszymi testami, to byłyby one katastrofą nie testami.
Arek, nie uważasz, że ktoś po lekturze (może nie do końca dogłębnej) testu, będzie się spodziewał rzeczywiście takiej skuteczności stabilizacji i się trochę może zdziwić?
Nie możecie chociaż nazywać tego jakoś inaczej niż skutecznością stabilizacji?
dcs [Usunięty]
Wysłany: Pią 01 Sie, 2014
Arek,
Czy poziom 0EV czasu ekspozycji jest uzależniony od ogniskowej na której robicie pomiary,
czy nie i wartości "czas ekspozycji EV" -w tabelce powinny być raczej opisane jako "różnice w czasie ekspozycji EV"?
Ostatnio zmieniony przez dcs Pią 01 Sie, 2014, w całości zmieniany 1 raz
Moim skromnym zdaniem część problemu tkwi w wielkości ogniskowych tego szkła. Naprawdę ciężko sprawdzić skuteczność stabilizacji w szerokim kącie. Ja już pomijam, że jak dla mnie stabilizacja w takim szkle jest kompletnie zbędna dla kogoś kumatego i jest to chyba tylko wymysł dla pospolitej foto-gawiedzi, która nie kupi niczego bez stabilizacji.
Stabilizacja ma praktyczny sens dla ogniskowych powyżej tych 70mm i wtedy widać też jej przydatność a i dużo łatwiej sprawdzić jej skuteczność.
MM, a to już zupełnie inna kwestia. Ja mam limit trochę niższy, ale też uważam, że stabilizacja w UWA to żart.
dcs, zawsze w teście jest napisane czemu odpowiada 0 EV. To czas bliski odwrotności ogniskowej, na której prowadzimy test.
mozer, wymagam od czytelników myślenia. Nie odpowiem w tekście testu nawet na najgłupsze pytania każdego czytelnika. Zadaniem testu jest dać materiał taki, z którego da się wyciągnąć właściwe dla siebie wnioski. Test stabilizacji taki materiał daje. A to czy opisujemy skuteczność maksymalną, mininalną czy średnią, to już mniej ważne. Wybrałem maksymalną, bo o takiej piszą producenci - jest więc sposób na ich weryfikowanie i odnoszenie się do ich zapewnień.
dcs [Usunięty]
Arek napisał/a:
To czas bliski odwrotności ogniskowej, na której prowadzimy test.
lub odwrotności ekwiwalentu jak mniejsza matryca jak widzę.
nie uważasz, że ktoś po lekturze (…) testu, będzie się spodziewał rzeczywiście takiej skuteczności stabilizacji
Ale to jest rzeczywista skuteczność? Taka przy której 100% będzie udanych? To będzie problem, bo jak zamiast 10 zdjęć zrobimy 100, to moim zdaniem nie ma bata – przynajmniej jedno wyjdzie nieudane z winy stabilizacji. I co wtedy – musimy odrzucić taki rezultat i sprawdzać na krótszym czasie, aż 100 na 100 wyjdzie bez zarzutu? A może nie 100 tylko jeszcze więcej? Wydajność stabilizacji to jest pewna statystyka przecież.
dcs [Usunięty]
a tu tak
"Wykres pokazujący zależność ilości poruszonych zdjęć od czasu ekspozycji (tutaj wyrażonego w EV przy czym punkt zerowy odpowiada czasowi 1/100 sek) dla testowanego Nikkora 16-85 mm zaprezentowany jest poniżej (stosowano ogniskową 50 mm)."
dcs, bo napisałem, że bliski, a nie dokładnie taki. Gdzie postawie punkt zerowy nie ma znaczenia. Obie krzywe można sobie przesuwać w lewo i prawo, a odległości między nimi to nie zmienia.
Ale to jest rzeczywista skuteczność? Taka przy której 100% będzie udanych?
Oczywiście, że nie, ale ja bym celował w bardziej praktyczną (użyteczną) skuteczność - czyli np. w 9/10 udanych zdjęć. Innymi słowy o ile mogę zwiększyć czas ekspozycji przy skuteczności 90%.
1/10 to jakiś absurd - nie wiem dlaczego faworyzowane jest dążenie do "wartości zapewnianej przez producentów", mimo że obowiązuje ona najwyraźniej w zupełnie kuriozalnej sytuacji.
mozer, a czemu 9/10 a nie 8/10? Wiesz, że tak możemy się licytować długo i każdy ma wtedy rację. Moim zdaniem nie jest głupie odnoszenie się do maksymalnej skuteczności, o której pisze producent.
komor, owszem, możemy, ale powiedz szczerze czy informacja o maksymalnej skuteczności 3 EV powie Ci cokolwiek na temat maksymalnego czasu jakiego możesz użyć?
dcs [Usunięty]
"W przypadku obiektywów wyposażonych w stabilizację obrazu firma Canon chwali się, że jej skuteczność wynosi 4 EV. W przypadku droższych obiektywów ma to odzwierciedlenie w rzeczywistości, w przypadku tańszych nie zawsze. Sprawdziliśmy, jak to wygląda w modelu EF 16–35 mm f/4L. W tym celu na ogniskowej 35 mm wykonaliśmy po kilkadziesiąt zdjęć na każdym czasie ekspozycji z zakresu od 1/40 do 0.8 sekundy zarówno dla stabilizacji wyłączonej jak i włączonej. Odsetek poruszonych zdjęć wykreśliliśmy na poniższym wykresie (punkt 0 EV odpowiada czasowi 1/30 sekundy)."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 10