Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Statywy Benro
Autor Wiadomość
davaeorn 
Entuzjasta
Uszczęśliwiony :)

Wysłany: Wto 26 Maj, 2009   

henk napisał/a:
davaeorn, co jest źle z tą głowicą?

mam bliżej niesprecyzowaną obawę przed głowicami kulowymi - ot co... jak dla mnie głowice 3d dają większą stabilność i pewność używania... mając kupić głowice kulową za 200zł wolę dorzucić 50zł i kupić Manfrotkę 804...

Nóżki jakoś mnie nie dziwią - bo w moich (aluminiowych) też jest udźwig 8kg, jest troszkę cięższy - 2,2kg - ale to właśnie dlatego że inny materiał... więc mnie nie dziwi udźwig/masa...

Reklama

costi 
Rozmowny

Wysłany: Wto 26 Maj, 2009   

A jak dla mnie glowice 3D maja sens tylko w wybranych zastosowaniach, a ogolnie kulowa jest prostsza i wygodniejsza w obsludze, bez straty na udzwigu.

keda
[Usunięty]

Wysłany: Pią 05 Cze, 2009   Benro A-600EX + HD-38

Witam,
wkoncu kupilem ten zestwa i...
tak dobrej jakosci jeszcze nie widizalem, sadze ze wyglada duzo lepiej niz MN055
nogi extra stabilne: wieszalem sie na nich (80 kg) glowica swietna do calosci extra porkowiec.

calosciowo jestem bardzo pozytywnie zaskoczony.

co prawda jest ciezszym o ponad 0,5 kg w stosunku do mojego Szerpy 600r i to czuc, lecz nadal jestem pod wrazeniem tego satywu
mam nadzieje ze za 5 lat bede mogl napisac ze nic sie nie zmienilo :)

pozdr
keda

skasowany
[Usunięty]

Wysłany: Pią 05 Cze, 2009   Re: Benro A-600EX + HD-38

keda napisał/a:
wieszalem sie na nich (80 kg)

Gratuluję pomysłu! :wink:

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pią 05 Cze, 2009   

keda napisał/a:
nogi extra stabilne: wieszałem się na nich (80 kg

Może taki "test" zamieścić w optyczne.pl :???: :lol:

eltomek
[Usunięty]

Wysłany: Czw 01 Wrz, 2011   Oznaczenia modeli statywów Benro

Czy komuś udało się rozszyfrować oznaczenia statywów Benro?
Weźmy na przykład:
Benro A-157m8:
Maksymalna wysokość 147
Obciążenie 6 kg
Min wysokość 32.5 cm
Waga 1.46 kg
Długość po złożeniu 57 cm

Benro A-297m8
Maksymalna wysokość 177,5 cm
Obciążenie 8 kg
Min wysokość 39 cm
Waga 2.55 kg
Długość po złożeniu 66.5 cm

Benro A-197n6
Maksymalna wysokość 158 cm
Obciążenie 4,5 kg
Min wysokość 39 cm
Waga 1,98 kg
Długość po złożeniu 64 cm

Nie potrafię powiązać jednego z drugim, a zrozumienie oznaczeń pomogłoby w oczywisty sposób znaleźć model o odpowiednich parametrach. Wygląda jednak na to, że jedno z drugim nie ma związku.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Czw 01 Wrz, 2011   

eltomek napisał/a:

Wujek Google pomóc może: BENRO MODEL NAMING SYSTEM :wink:

eltomek
[Usunięty]

Wysłany: Czw 01 Wrz, 2011   

hijax_pl napisał/a:
eltomek napisał/a:

Wujek Google pomóc może: BENRO MODEL NAMING SYSTEM :wink:

A niech mnie! Dzięki! :-)

ov_Darkness 
Rozmowny

Wysłany: Sro 14 Wrz, 2011   

Jeśli chcę przykręcić do statywu to co w podpisie + grip + w niedalekiej przyszłości 70-200/2.8 i korzystać z tego w trudnym terenie (błoto) i nie chcę wydać za dużej kasy, a robię makro i architekturę, to Benro A2970F będzie ok, czy proponujecie coś innego?

To na czym mi zależy, oprócz oczywistych kwestii czyli sztywności, stabilności, to zakręcane golenie i łamana kolumna.

Quaint
[Usunięty]

Wysłany: Nie 02 Paź, 2011   

Mofeusz napisał/a:
Witam,
Mam pytanie o głowice Benro seria BH. Kupiłem statyw Benro A-058 z głowice BH-0.Dużych potrzeb jak widać nie mam. Otwór w tej głowicy i gwint na nogi zrobiony jest z tworzywa sztucznego. Przy mocniejszym dokręceniu głowicy do nóg, gwint może się zerwać. Mam pytanie. Czy wszystkie głowice BH mają gwint z plastiku? Jak jest z BH-1 i BH-2, czy gwint jest także z tworzywa sztucznego? Nie wiem czy mam wymienić na BH0-1 lub BH-2? Za odpowiedzi z góry dziękuję?Pozdrawiam wszystkich

Wszystkie głowice seri BH są metalowe, całe, nawet najsłabsza BH-00, coś musiałeś źle patrzeć. Różnica między BH-00, BH-0, BH-1, BH-2 to wielkość kuli i udźwig, czyli możliwość założenia ciężkiego aparatu z obiektywem, są też kosmetyczne zmiany w podkładce ale nie wpływają na pracę.
BH-00 może udźwignąć 2,5 kg
BH-0 może udźwignąć 4 kg
BH-1 może udźwignąć 6 kg
BH-2 może udźwignąć 8 kg
Wszystkie są tak samo dobrze wykonane i stabilne. Jeśli miałbym polecić do sprzętu o wadze do 4 kg to A-300EX + BH-0. Doskonale wykonane, poziom manfrotto ale za normalne pieniądze.

[ Dodano: Nie 02 Paź, 2011 03:46 ]
ambrozy napisał/a:
Otrzymałem dwie głowice Benro BH-2, jednak troszeczkę różnią się od siebie...wie ktoś o co chodzi?

Obrazek

Ta po lewej to BH-2 ta po prawej wygląda na BH-1, ktoś naklejki podmienił albo nowszy i starszy model, w tej chwili ta po prawej wygląda dokładnie jak BH-1

ov_Darkness 
Rozmowny

Wysłany: Sro 19 Paź, 2011   

Posadziłem wczoraj fufu z sigmą 70-200os na e550 ex i gibało się to na wszystkie strony. 2970F znacznie solidniejszy.

Teraz kłesczyn: Lepiej zakrętki(a297m8), czy zaciski(A2970F)? Nie rozwalą się te drugie po pół roku?

Co do głowicy: wydawać ok 4 stów na B0/B-1, czy kupić o połowę tańsze Triopo?

rafcio_21 
Nowy

Wysłany: Pią 28 Paź, 2011   

Witam forumowiczów!

Mam problem ze statywem marki Benro - konkretnie model A-350 EX, otóż byłem przez jakiś czas jego szczęśliwym posiadaczem, nie kombinowałem nic, statyw sprawdzał się wyśmienicie.

Pewnego dnia zapragnąłem (tak jak w instrukcji było na obrazkach) wyciągnąć tą centralną rurkę i zamocować odwrotnie. Tu zaczęły się schody... odkręciłem element trzymający tą rurkę (tak jak w instrukcji) i spróbowalem ją wysunąć, ani drgnęła. Pchnąłem ją za koniec nieco mocniej (to nie była duża siła) i rurka wysunęła się, ale razem z fragmentem prowadnicy po której się przesuwa oraz jej ułamanym kawałkiem (wydaje mi się, że to bez większego znaczenia). Spróbowałem więc wsunąć spowrotem, ale to nic nie dało. Rurka delikatnie weszla spowrotem, a prowadnica jak się wysunęła tak została. Teraz obydwu nie mogę ruszyć ani we wte, ani we wte.

Jakimś rozwiązaniem byłoby kupienie dłuższej śruby, gdyż przez ten problem aktualna po prostu nie starcza, poza tym jest okej. Mimo wszystko mam nadzieję rozwiązać ten problem jakoś inaczej... fajnie byłoby mieć w pełni funkcjonalny ten statyw. Znalazłby ktoś, kto by zamieścił zdjęcie jak to powinno wyglądać w sprawnym statywie z serii EX?

Poniżej zamieszczam 2 fotki problemu:

[ Dodano: Pią 28 Paź, 2011 17:36 ]
Nieaktualne. To była wada fabryczna. Ta prowadnica ma taki wystający element, który wsuwa się w inną prowadnicę wbudowaną w statyw. Było to wsadzone na wcisk zamiast w tą prowadnicę nie wiem czemu. Wyciągnąłem ją i wsadziłem jak trzeba...

Pazuzu
[Usunięty]

Wysłany: Sob 17 Gru, 2011   

Zastanawiam się nad 2 modelami benro
- A-300 ex
- A-350 ex

Do czego:
- Krajobrazy głownie
- Zdjęcia nieba nocą (długa wielokrotna ekspozycja)

Wymagania:
- Krótki (piesze wędrówki a statyw w plecaku)
- Wiadomo jakiś kompromis pomiędzy wagą a stabilnością

Sprzęt k-r + 18-55 -> Docelowo k-r + S10-20

Normalnie wziąłbym 350. Ale obawiam się że będzie mniej stabilny przy tych wielokrotnych długich czasach.

Mam około 170 wzrostu, do tych gwiazd w sumie mogę nie wysuwać wszystkich sekcji, byle bym nie musiał się czołgać pod statywem żeby kadr dobrać.
Jak myślicie ten 350, będzie stabilny w takich warunkach nocnych, dodając jeszcze że nie będą wszystkie sekcje wyciągnięte, a statyw będzie dociążony plecakiem czy jakimś ciężarkiem.

sigmiarz 
Optyczny

Wysłany: Wto 20 Gru, 2011   

właśnie do gwiazd potrzebujesz czegoś dłuższego, z serii ex
http://www.cyfrowe.pl/sta...RVg=/Benro.html
może będzie drożej niż 300 czy 350 z głowicą, bo oprócz statywu będzie potrzebna głowica, a to już inna historia, z tym że tańsza.
właściwie którykolwiek z wklejonej przeze mnie listy na który Cię stać, najsłabszy
z nich ma max obciążenie 6 kg, stabilność w tym przypadku będzie miała znaczenie
szczególnie przy dłuższych obiektywach, których może w przyszłości Ci się zachce,
warto przemyśleć zakup, bo statywów używa się bardzo długo, często dłuzej niż ulubionego kita.

(nie sugeruj się sklepem, to tylko przykład)

[ Dodano: Wto 20 Gru, 2011 08:23 ]
tak przy okazji, k-r + S10-20 bardzo fajny zestaw jak ktoś lubi szeroko,
ale 18-55 się nie pozbywaj.

Pazuzu
[Usunięty]

Wysłany: Sro 21 Gru, 2011   

Dzięki za odpowiedź.

Co d dłuższych obiektywów to wiem że nie będę używał, a jeśli już to najniższe modele sobie poradzą (tele u mnie to typowe niskie modele).
Kwota jaką dysponuję to 300 zł. Być może uda się cos jeszcze doskładać. Dzisiaj oglądałem wersje a-550 ex. Do plecaka mi się mieści, wygląda aż za solidnie, przy wszystkich rozłożonych sekcjach już taki pewny nie jest. Ale przy jednej sekcji wyciągnietej, dociążeniu woreczkiem z kamykami czy tam piaskiem, powinien dać rade na te gwiazdy.

Niestety statywy zaproponowane w linku są za drogie. Ewentualnie A-158EX ale wtedy najtańsza głowica.

Wersja 300 nie zmieści mi się do plecaka, więc odpada. Teraz zastanawiam się czy brać 350 czy dopłacić do 550.

Odpowiedz do tematu