Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Czemu na forach niemieckich jest tyle lamentu? Pewnie jest to wynik tego czego się obawiałem. Canonierzy robiący do tej pory tylko czymś w stylu xxxD lub xxD dostali do ręki sporo lepszy sprzęt i nie bardzo wiedzą co z nim zrobić. Spodziewali się cudów a w tym aparacie nie o cuda chodzi a o nowe możliwości. Jak wsadzicie kierowcę Trabanta do Subaru to nagle nie stanie się mistrzem kierownicy, raczej rozwali brykę na pierwszym ostrym zakręcie
Zgadzam się całkowicie. Np. tak kwestionowany AF 7D jest całkiem dobry tylko trzeba nauczyć się nim posługiwać... pewien dowód na to będzie w teście... Wiele niezadowolenia pod względem szumu mogą wywoływać zdjęcia zrobione w pełnej rozdzielczości oglądane w skali 1:1. Mało kto testując aparat pomyśli o zrobieniu takiego mRAW-a, a różnice są jak między kompaktem a lustrzanką ! Aparat ten daje bardzo dobre efekty przy użyciu pełnego RAW-a w dobrym świetle i mRAW-a przy słabym. Ktoś napisze że 10 Mpix to mało, ale w tak chwalonym Nikonie w pełnym trybie jest 12 MPix więc niewiele więcej...
Przykład. Testowy kaczorek z mRAWa przy ISO3200, t=1/160s, 400mm, f/5.6, po lekkiej edycji w PS. Warunki były bardzo kiepskie, pochmurny dzień, 15.00 więc prawie ciemno i do tego w lesie...
Zgadzam się całkowicie. Np. tak kwestionowany AF 7D jest całkiem dobry tylko trzeba nauczyć się nim posługiwać... pewien dowód na to będzie w teście...
a mógłbyś już coś bliżej napisać. Miałem też sporo problemów i to takich, że mnie krew zalewała. np; jeden ptaszek wszystkie fotki w punkt zaraz obok tylko z przeostrzeniem np wszystkie regularny ff.
goltar to, że drugi obiekt był w innej odległości i AF body ustawił na nim ostrość (to rozumiałem przez przeostrzenie).
Inna obserwacja to ,że AF gdy był w trybie strefowym miał 100% trafności (niestety przy małym obiekcie to niewykonalne używanie tego trybu) a już pojedynczy punkt miał pomyłki.
Jeśli chodzi o celność AF w trybie jedno punktowym, ogólnie napiszę tak: 7D ma 2 tryby: jednopunktowy AF (ja go nazywam jednopolowym) i punktowy AF. Celność w obu trybach może znacznie się różnić w zależności od tego co fotografujemy. Raz lepiej jest w jednym, raz w drugim. Sam tego się jeszcze uczę, ale pomału jest coraz lepiej. Druga sprawa, że w przypadku 7D trudno mówić o 100% celności w trybie punktowym/jednopolowym, tu celność jest na poziomie tego co było w 50D. Za to wydaje mi się lepsza w przypadku punktów nie centralnych, szczególnie w trybie ciągłym AF. Ale to wstępne wrażenie po pierwszych testach.
Obiecana jakiś czas temu klata.
Oba zdjęcia z tej samej nocki, oba ISO200, oba z 17-40@ 17mm f:5 oba 20 minut.
Gwiazdki z 7D powoli słabną tak jak obiektyw parował w trakcie ekspozycji.
5D mk I!
Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony przez goltar Sro 25 Lis, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Grom 1 [Usunięty]
Wysłany: Sro 25 Lis, 2009
Czesc!
Mialem wczesniej;
Canon EOS 100 N analog
Canon EOs 5 analog
Canon EOS 30 analog
Canon EOS 30D
mam Sony R1
Z wymienionymy wyzej Canonami radzilem sobie niezle, i ostatnio bylem juz zdecydowany na kupno EOS 7D ale sie po prostu przestraszylem tego ze beda trodnosci aby zrobic tym aparatem przyzwoite zdjecie. Powiem otwarcie ze szkoda chyba czasu na to ze aby wykonac w miare dobra fotke to trzeba na to poswiecic mnostwo czasu i eksperymentowac.
Jest Sens??? Moj Sony R1 jest bardzo lagodny w obsludze i nie tak wymagajacy i choc wolny jest ale potrafi sie oddzwieczyc dobrymi fotkami, i mysle ze jakosciowa nie za bardzo odbiega od tego bolidu jakim jest EOS 7D.
Mam nadzieje ze nie zostane ukamieniowany za to co napisalem
trodnosci aby zrobic tym aparatem przyzwoite zdjecie. Powiem otwarcie ze szkoda chyba czasu na to ze aby wykonac w miare dobra fotke
Ile czasu potrzebowałeś na wykonanie jednej dobrej fotografii Canonem 7D?
Grom 1 [Usunięty]
Wysłany: Sro 25 Lis, 2009
Szninkiel napisał/a:
Grom 1 napisał/a:
trodnosci aby zrobic tym aparatem przyzwoite zdjecie. Powiem otwarcie ze szkoda chyba czasu na to ze aby wykonac w miare dobra fotke
Ile czasu potrzebowałeś na wykonanie jednej dobrej fotografii Canonem 7D?
Bylem dwa razy z rzedu w mediamarkt i napsrykalem sie sporo, w jednym dniu z obiektywem 17-55mm 2.8 IS USM, a w drugim dniu probowalem z kitowym obiektywem 18-135mm 3.5-5.6 IS USM i jakos nie moglem sie do jakosci tych fotek przekonac ,choc staralem sie sobie wmowic ze dobrze jest. Naturalnie ze w tak duzym markiecie nie jest latwo testowac. Aby to bylo realne to trzeba najpierw aparat kupic i w domu testowac po ale fakcie juz dokonanym.Testowalem z przyzwyczajenia tylko srodkowym punktem.
Pozdrawiam i nie mam zamiaru aby Canon splajtowal (lubie EOS,y)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,22 sekundy. Zapytań do SQL: 15