Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam, stoję właśnie przed wyborem między 40 a 50, jak wiadomo 1000 zł. różnicy ale czy warto dopłacać dla micro adjustment, lepszego wizjera? Muszę się przyznać, że słaby wyświetlacz w 40stce trochę mnie odstrasza ale jak to wygląda w rzeczywistości - naprawdę nie widać czy zdjęcie jest ostre?
Oprócz możliwości regulacji AF w obiektywach i znacznie lepszego wyświetlacza LCD 50D w porównaniu z 40D ma jeszcze:
-matrycę 15 megapikseli (10 megapikseli w 40D),
-szybszy procesor obrazu Digic 4 (Digic 3 w 40D),
-ustawianie ostrości w oparciu o detekcję kontrastu w Live View plus wykrywanie -twarzy (brak w 40D),
-automatyczną korekcja winietowania dla 26 obiektywów (brak w 40D),
maks. 12.800 ISO (3200 w 40D).
Czy warto za to dać 1000pln musisz zdecydować sam-ja uważam, że warto
Wyświetlacz LCD jest w 50D znacznie lepszy-można wstępnie ocenić zrobioną fotkę lepiej niż na wyswietlaczu 40D, ale czy zdjęcie jest ostre to ocenisz właściwie dopiero na ekranie monitora
...a ja uwazam ze nie warto..
owszem wyswietlacz w 40d odstrasza i nie dowiesz sie czy zdjecie jest na 100% ostre(ale jesli znasz zasady fotografi to foty beda ostre)..
...regulacja.. ufff.. po czorta mi cos takeigom jesli mam dobre 40d i dobre szkla dobrane
...matryca jakos nie widze jej wieokiej lepszosci w stos do 30d 40d, malo tego placki juz powyzej iso 200...tylko na wyswietlaczu ich nie widac
...procesor hy hy tylko ze troche wolniejsze w serii i wieksze ilosc pikseli ma do obsluzenia
...live ...zabawka
...korrekcja winiety...zabawka. ale niech bedzie ze plus( choć ja narazie go nie dostrzegam bo wrecz nadaje winiete)
...max iso he he spójrzcie na jakosc gornych iso ehhh
to tak kilka slow z racji uzytkowania 30 40 5 50 jesli masz kase to kupuj jesli nue to sobie glowy nie zawracaj bo 40d ma lepsza tonalnosc tak lepsza !
pozdrawiam
To 50D ma inny (większy) wizjer? Skąd takie nowiny?
Cytat:
40d ma lepsza tonalnosc
Prawda, ale dla ISO 200-3200, nie dla ISO 100, choć i tu różnica nie jest jakaś gigantyczna.
Dla mnie wadą 50d jest brak jednego trybu custom kosztem creative auto, który w ogóle mnie nie interesuje. By wykorzystać potencjał 15 mpix 50d trzeba też przyinwestować w porządnym obiektyw, inaczej nie odczuje się znaczącej korzyści.
W 50d wrażenie robi wyświetlacz i wyższe iso. Nie polemizuję z ich jakością, jednak dostrzegam zaletę, że są.
50d to na pewno bardzo dobry korpus i jeśli kogoś stać (i na korpus i na lepszy obiektyw) to jest to świetne rozwiązanie. W przypadku osoby oglądającej każdą złotówkę lepszym wyborem jest 40d, bo za wiele mniej dostajemy niewiele mniej.
Mój błąd chodzi oczywiście o lepszy wyświetlacz - chodzi mi głównie o ocenienie czy zdjęcie nie jest poruszone.
Jeżeli chodzi o kwestie budżetu to stać ale czy to znaczy, że warto przepłacić, jeżeli 50 nie daje mi wyraźnej różnicy?
Witam, stoję właśnie przed wyborem między 40 a 50, jak wiadomo 1000 zł. różnicy ale czy warto dopłacać dla micro adjustment, lepszego wizjera? Muszę się przyznać, że słaby wyświetlacz w 40stce trochę mnie odstrasza ale jak to wygląda w rzeczywistości - naprawdę nie widać czy zdjęcie jest ostre?
Microadjustment - hmm a ile Ty chcesz kupic obiektywów do tego aparatu ? Podejdz do tego troszke inaczej. 1 tys to 8 kalibracji body z obiektywem (120 pln z każdą kalibracje). Jeśli kupujesz Canonowskie szkła to taka kalibracja jest za free.
A 1 tys dolożyć do zaplanowanej kwoty na słoiki i już robi się większy wybór.
Zresztą jak dobrze wykalibrują body to potem nie będzie problemu z FF/BF. Przynajmniej ja nie zauwazylem testując potem na pozyczonych obiektywach (C85/f1.2L, C24-105/f4L i cos tam jeszcze jednego).
Faktem jest że wyświetlacz nie bije rekordów, ale da się na nim zauważyć czy zdjęcie jest totalnie zwalone, czy tylko lekko do d*** wyszło (im większa plama tym gorzej )
Dla mnie minusem C50D jest niepotrzebnie napakowana matryca pixelami (15 mln to wg mnie za duzo jak na APS-C).
Szybszy procesor ? Jak ktoś sie lubi podniecać cyferkami to może go brać (zamiast III ma IV)
Zresztą to nie procesor/puszka robi fotki tylko TY
Jakość zdjęć będzie porównywalna więc po co przeplacać
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Pon 10 Sie, 2009
zapominacie o super sRAWach w 50d - 7mpix to aż za dużo dla większości z Was, a i tonalność jest jeszcze większa
A ja powiem na przekór, poświęć ten tysiąc i bierz 50d, sam się nad nim zastanawiam, jednak to nowsza technika. Nie wiem czym teraz focisz, ja 30d więc dla mnie 40d to za mały przeskok
Muszę się przyznać, że słaby wyświetlacz w 40stce trochę mnie odstrasza ale jak to wygląda w rzeczywistości - naprawdę nie widać czy zdjęcie jest ostre?
W 40D na wyświetlaczu powiększając obraz dochodzi się do pewnej rozdzielczości, powyżej której dalsze powiększanie niczego nie wnosi. W 50D powiększając obraz uzyskujesz coraz to większą rozdzielcość i praktycznie osiągasz prawie to, co na monitorze komputera. Możesz spokojnie dokonać klasyfikacji zdjęcia pod kątem oczekiwanej ostrości bo widać każdy pojedyńczy umownie "włos". Ja na 5D mam problem z taką klasyfikacją, ale na 50D juz nie.
Według mnie warto dołożyc do tego modelu. Masz porządne szkła i warto chyba mieć nowszy i lepszy aparat. Niestety osoby, które maja 40D i nie "macały" 50D, będą Ci tego odradzały.
B o g d a n, nie wiem na ile macanie może mieć tu znacznie. Pod względem użytych materiałów, rozmieszczenia elementów sterujących, wizjera, chwytu, wagi, etc. 40d i 50d są do siebie bardzo zbliżone, by nie rzec bliźniacze. Pierwszą zauważalną różnicę robi wyświetlacz (o którym było wcześniej) i większa rozdzielczość matrycy, którą najlepiej zdyskontować przy użyciu porządnych obiektywów (posiadane przez W3rlocka będą odpowiednie). Znaczenie może mieć też microadjustment dla Tamrona (może, ale wcale nie musi) i ulepszone LV jeśli ktoś z tego korzysta. Czy to dużo, czy mało pozostaje już w ocenie wydającego pieniądze. Dla Wujka_Pstrykacza w porównaniu z 30d to dużo. Dla mnie (posiadacza 40d) to mało, bo w moim przypadku jednym realnym plusem staje się wyświetlacz LCD, a to za mało by zamieniać korpus z dopłatą. Natomiast dla przesiadkowicza z 450d ...chyba bym jednak doradził 50d. Gdybym z kolei miał wybór 40d + speedlight, albo 50d ...no cóż - dla mnie wybór zupełnie oczywisty...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 12