Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Otwarty przez: Wujek_Pstrykacz
Czw 01 Paź, 2009
Canon 40d czy 50d?
Autor Wiadomość
W3rlock 
Uczestnik

Wysłany: Nie 09 Sie, 2009   40D vs 50D

Witam, stoję właśnie przed wyborem między 40 a 50, jak wiadomo 1000 zł. różnicy ale czy warto dopłacać dla micro adjustment, lepszego wizjera? Muszę się przyznać, że słaby wyświetlacz w 40stce trochę mnie odstrasza ale jak to wygląda w rzeczywistości - naprawdę nie widać czy zdjęcie jest ostre?

Reklama

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pon 10 Sie, 2009   

Oprócz możliwości regulacji AF w obiektywach i znacznie lepszego wyświetlacza LCD 50D w porównaniu z 40D ma jeszcze:
-matrycę 15 megapikseli (10 megapikseli w 40D),
-szybszy procesor obrazu Digic 4 (Digic 3 w 40D),
-ustawianie ostrości w oparciu o detekcję kontrastu w Live View plus wykrywanie -twarzy (brak w 40D),
-automatyczną korekcja winietowania dla 26 obiektywów (brak w 40D),
maks. 12.800 ISO (3200 w 40D).
Czy warto za to dać 1000pln musisz zdecydować sam-ja uważam, że warto :smile:
Wyświetlacz LCD jest w 50D znacznie lepszy-można wstępnie ocenić zrobioną fotkę lepiej niż na wyswietlaczu 40D, ale czy zdjęcie jest ostre to ocenisz właściwie dopiero na ekranie monitora :wink:

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

no i możliwość korekcji BF/FF

007areka
[Usunięty]

...a ja uwazam ze nie warto..
owszem wyswietlacz w 40d odstrasza i nie dowiesz sie czy zdjecie jest na 100% ostre(ale jesli znasz zasady fotografi to foty beda ostre)..
...regulacja.. ufff.. po czorta mi cos takeigom jesli mam dobre 40d i dobre szkla dobrane
...matryca jakos nie widze jej wieokiej lepszosci w stos do 30d 40d, malo tego placki juz powyzej iso 200...tylko na wyswietlaczu ich nie widac ;-)
...procesor hy hy tylko ze troche wolniejsze w serii i wieksze ilosc pikseli ma do obsluzenia
...live ...zabawka
...korrekcja winiety...zabawka. ale niech bedzie ze plus( choć ja narazie go nie dostrzegam bo wrecz nadaje winiete)
...max iso ;-) he he spójrzcie na jakosc ;-) gornych iso ehhh
to tak kilka slow z racji uzytkowania 30 40 5 50 jesli masz kase to kupuj jesli nue to sobie glowy nie zawracaj bo 40d ma lepsza tonalnosc :!: tak lepsza !
pozdrawiam

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Cytat:
czy warto dopłacać dla [...] lepszego wizjera

To 50D ma inny (większy) wizjer? Skąd takie nowiny?

Cytat:
40d ma lepsza tonalnosc

Prawda, ale dla ISO 200-3200, nie dla ISO 100, choć i tu różnica nie jest jakaś gigantyczna.

Dla mnie wadą 50d jest brak jednego trybu custom kosztem creative auto, który w ogóle mnie nie interesuje. By wykorzystać potencjał 15 mpix 50d trzeba też przyinwestować w porządnym obiektyw, inaczej nie odczuje się znaczącej korzyści.
W 50d wrażenie robi wyświetlacz i wyższe iso. Nie polemizuję z ich jakością, jednak dostrzegam zaletę, że są.
50d to na pewno bardzo dobry korpus i jeśli kogoś stać (i na korpus i na lepszy obiektyw) to jest to świetne rozwiązanie. W przypadku osoby oglądającej każdą złotówkę lepszym wyborem jest 40d, bo za wiele mniej dostajemy niewiele mniej.

W3rlock 
Uczestnik

Mój błąd :razz: chodzi oczywiście o lepszy wyświetlacz - chodzi mi głównie o ocenienie czy zdjęcie nie jest poruszone.
Jeżeli chodzi o kwestie budżetu to stać ;) ale czy to znaczy, że warto przepłacić, jeżeli 50 nie daje mi wyraźnej różnicy?

Tranquilizer 
Bywalec

Wysłany: Pon 10 Sie, 2009   Re: 40D vs 50D

W3rlock napisał/a:
Witam, stoję właśnie przed wyborem między 40 a 50, jak wiadomo 1000 zł. różnicy ale czy warto dopłacać dla micro adjustment, lepszego wizjera? Muszę się przyznać, że słaby wyświetlacz w 40stce trochę mnie odstrasza ale jak to wygląda w rzeczywistości - naprawdę nie widać czy zdjęcie jest ostre?

Microadjustment - hmm a ile Ty chcesz kupic obiektywów do tego aparatu ? ;-) Podejdz do tego troszke inaczej. 1 tys to 8 kalibracji body z obiektywem (120 pln z każdą kalibracje). Jeśli kupujesz Canonowskie szkła to taka kalibracja jest za free.

A 1 tys dolożyć do zaplanowanej kwoty na słoiki i już robi się większy wybór.

Zresztą jak dobrze wykalibrują body to potem nie będzie problemu z FF/BF. Przynajmniej ja nie zauwazylem testując potem na pozyczonych obiektywach (C85/f1.2L, C24-105/f4L i cos tam jeszcze jednego).

Faktem jest że wyświetlacz nie bije rekordów, ale da się na nim zauważyć czy zdjęcie jest totalnie zwalone, czy tylko lekko do d*** wyszło (im większa plama tym gorzej :mrgreen: )

Dla mnie minusem C50D jest niepotrzebnie napakowana matryca pixelami (15 mln to wg mnie za duzo jak na APS-C).

Szybszy procesor ? Jak ktoś sie lubi podniecać cyferkami to może go brać (zamiast III ma IV)

Zresztą to nie procesor/puszka robi fotki tylko TY :razz:

Jakość zdjęć będzie porównywalna więc po co przeplacać :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

zapominacie o super sRAWach w 50d - 7mpix to aż za dużo dla większości z Was, a i tonalność jest jeszcze większa ;)

Kamcio649 
Rozmowny

A nie lepiej byś zrobił jak byś do 40D kupił jakiś lepszy obiektyw, czy na obiektywy jest osobna kasa :?:

W3rlock 
Uczestnik

obiektywy mam: 70-200 2.8L + Tamron 17-50 2.8 więc sądzę, że jest dość uniwersalnie, choć 1tys do lampy można dołożyć

Tranquilizer 
Bywalec

W3rlock napisał/a:
obiektywy mam: 70-200 2.8L + Tamron 17-50 2.8 więc sądzę, że jest dość uniwersalnie, choć 1tys do lampy można dołożyć

To na Twoim miejscu bym się nie zastanawiał i brał C40D.

Akurat ten tysiak to na Speedlite 430EX II Ci styknąć powinien :wink:

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

A ja powiem na przekór, poświęć ten tysiąc i bierz 50d, sam się nad nim zastanawiam, jednak to nowsza technika. Nie wiem czym teraz focisz, ja 30d więc dla mnie 40d to za mały przeskok :smile:

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

W3rlock napisał/a:
Muszę się przyznać, że słaby wyświetlacz w 40stce trochę mnie odstrasza ale jak to wygląda w rzeczywistości - naprawdę nie widać czy zdjęcie jest ostre?

W 40D na wyświetlaczu powiększając obraz dochodzi się do pewnej rozdzielczości, powyżej której dalsze powiększanie niczego nie wnosi. W 50D powiększając obraz uzyskujesz coraz to większą rozdzielcość i praktycznie osiągasz prawie to, co na monitorze komputera. Możesz spokojnie dokonać klasyfikacji zdjęcia pod kątem oczekiwanej ostrości bo widać każdy pojedyńczy umownie "włos". Ja na 5D mam problem z taką klasyfikacją, ale na 50D juz nie.

Według mnie warto dołożyc do tego modelu. Masz porządne szkła i warto chyba mieć nowszy i lepszy aparat. Niestety osoby, które maja 40D i nie "macały" 50D, będą Ci tego odradzały.

W3rlock 
Uczestnik

przechodzę z 450D, którą zajeździłem :)

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

B o g d a n, nie wiem na ile macanie może mieć tu znacznie. Pod względem użytych materiałów, rozmieszczenia elementów sterujących, wizjera, chwytu, wagi, etc. 40d i 50d są do siebie bardzo zbliżone, by nie rzec bliźniacze. Pierwszą zauważalną różnicę robi wyświetlacz (o którym było wcześniej) i większa rozdzielczość matrycy, którą najlepiej zdyskontować przy użyciu porządnych obiektywów (posiadane przez W3rlocka będą odpowiednie). Znaczenie może mieć też microadjustment dla Tamrona (może, ale wcale nie musi) i ulepszone LV jeśli ktoś z tego korzysta. Czy to dużo, czy mało pozostaje już w ocenie wydającego pieniądze. Dla Wujka_Pstrykacza w porównaniu z 30d to dużo. Dla mnie (posiadacza 40d) to mało, bo w moim przypadku jednym realnym plusem staje się wyświetlacz LCD, a to za mało by zamieniać korpus z dopłatą. Natomiast dla przesiadkowicza z 450d ...chyba bym jednak doradził 50d. Gdybym z kolei miał wybór 40d + speedlight, albo 50d ...no cóż - dla mnie wybór zupełnie oczywisty...

Odpowiedz do tematu