Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Helios 44-2 2/58
Autor Wiadomość
panmarecq 
Rozmowny

Wysłany: Sob 27 Lut, 2010   Helios 44-2 2/58

Witam ponownie ;) .Mój kolega przeszukując piwnicę znalazł ten obiektyw z zenitem 12 xp i może mi go oddać. W takim razie pytanie czy kupić przejściówkę ( i jaką?) czy lepiej byłoby kupić canona 50 1.8? Ciekawi mnie jakie jeszcze fajne szkła można by było podłączyć za pomocą tej przejściówki? Wiem że jest fish eye Heliosa ale nie mogłem go znaleźć na allegro,przydałoby się jeszcze coś do krajobrazów.

Reklama

ophiuchus 
Optyczny

Wysłany: Sob 27 Lut, 2010   

panmarecq,
przejściówka bez potwierdzenia ostrości:
http://www.allegro.pl/ite...m42_silver.html

przejściówka z potwierdzeniem ostrości
http://www.allegro.pl/ite...rdzenie_af.html

przejściówka z potwierdzeniem ostrości i blokadą bolca przysłony
http://www.allegro.pl/ite...rdzenie_af.html

Niektóre obiektywy M42 działają z przysłoną tylko w trybie AUTO, w takim wypadku gdybyś używał przejściówki bez blokady bolca, musiałbyś albo przerabiać obiektyw albo pracować z maksymalnie otwartą przysłoną. Moim zdaniem ostatnia z wymienionych przejściówek jest najciekawsza, niestety nie wiem jak z jakością (oś optyczna, dokładność wykonania itp)

Zenitar 16mm jako rybie oko sprawdza się na pełnej klatce, na aparacie z małą matrycą będziesz miał tylko w miarę szeroki kąt z brzydkimi zniekształceniami. Pomijając fakt, że moim zdaniem ceny tego Zenitara są zdecydowanie za wysokie. Helios nie jest genialny optycznie, ale ludzie chwalą go za "plastykę". Jeśli zainwestujesz w przejściówkę to będziesz mógł dokupić sporo fajnych obiektywów, ale co ciekawsze egzemplarze wcale nie są takie tanie. Że wymienię choćby Takumara 1.4/50 - może osiągać ceny rzędu 500 zł. Jest jeszcze cudo pt. Porst/Tomioka 1.2/55 ale bardzo rzadki w Polsce, a na e-bay widziałem sztuki po 500$. No i jeszcze parę fajnych teleobiektywów takich jak np. Pentacon 2.8/200 lub Jupiter 21 4/200. Ten pierwszy znacznie droższy.
Jeśli masz możliwość kupić przejściówkę i Canona 1.8/50 to bierz obie te rzeczy ;) Popstrykasz Heliosem, zobaczysz jak jest i ewentualnie poszukasz czegoś ciekawszego... Jak Ci się nie spodoba to sprzedasz na alledrogo :D Pozodzenia!

[ Dodano: Sob 27 Lut, 2010 19:14 ]
Żeby nie być gołosłownym, masz tu kilka fotek (całe kadry) zrobionych tym rybim okiem na Canonie 450D (Zenitar 2.8/16, nie Helios ;) )
http://www.allegro.pl/ite...t_m42_m_42.html

Jeśli nie zamierzasz w najbliższym czasie używać pełnoklatkowych korpusów, a chcesz mieć rybie oko, to kup sobie Samyanga. Niewiele droższy, a przynajmniej konstrukcja optymalizowana pod małe matryce.

panmarecq 
Rozmowny

ophiuchus naprawdę wielkie dzięki! Ten obiektyw ma być na FF bo do szkoły potrzebuję analoga ;) . Miałem kupić sobie Canona 85 1.8 ale fundusze na niego uzbieram dopiero w okolicach maja a już mnie rozpiera energia do robienia zdjęć :mrgreen: Pomyślałem że jak mam tego Heliosa to będę mógł już się zapoznać z analogami ;) .
Klikam pomógł ;) .

ophiuchus 
Optyczny

To jeszcze tylko dopiszę, że Zenitar na M42 ma przysłonę działającą tylko w trybie auto. Mam przejściówkę bez potwierdzenia AF i bez blokady przysłony, ale udało mi się wcisnąć bolec do środka gdzie się zablokował i mogłem korzystać ze wszystkich przysłon. Nie jest to jednak zbyt zdrowe dla sprężyny powrotnej bolca ;) Na allegro widziałem modyfikację tego obiektywu do mocowania EF ale kosztuje 1700 pln :shock:

Odpowiedz do tematu