Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 22 Sty, 2010 Jaki obiektyw po Tamronie 17-50 f2.8
Witam,
uzywam Tamrona 17-50 f2.8 i niestety przestal mi wystarczac. Chcialabym cos z lepsza optyka, ostrzejszy, szybszy i cichszy.
Zalezy mi na podobnym zakresie, chociaz z tego co widze to moze byc problem.
Dobrze by bylo, zeby mial stabilizacje i co dla mnie istotne musi byc cichy.
Obiektyw jak to szeroki / uniwersalny kat - od widoczkow do wszystkiego po trochu, ale rowniez zawsze korzystam z niego w teatrze, dlatego nie moze byc ciemniejszy niz f2.8.
Powiedzmy ze gorna granica to okolo 4000 zl, zeby byl wiekszy zakres wyboru, 4k juz dostatecznie mnie boli.
Poniewaz drugi obiektyw zaczyna mi sie od 70-200 mam spora luke pomiedzy 50 a z70, zastanawiam sie czy koniec koncem nie rozbic tego na dwa obiektywy pokrywajace zakres od 17 do 70?
Puszka to canon 50D.
Prosze o jakies sensowne rady bo po przeanalizowaniu tego co jest na rynku jedyne do czego doszlam to bol glowy.
Tak wlasnie sie nad nim tez zastanawiam, ale mam jakies wrazenie, ze nie jest duzo lepszy niz moj Tamron? Tylko poniewaz to jedynie wrazenie to stad ten post.
Jeśli chcesz coś uniwersalnego to jest dobry i sprawdzony Canon 17-55 f/2.8 IS USM, ostry, cichy i szybki. Luką miedzy 50 a 70 nie ma co się przejmować. Alternatywą jest zakup jasnego obiektywu stałoogniskowego.
uzywam Tamrona 17-50 f2.8 i niestety przestal mi wystarczac. Chcialabym cos z lepsza optyka, ostrzejszy, szybszy i cichszy.
mdd napisał/a:
nad nim/c17-55/ tez zastanawiam, ale mam jakies wrazenie, ze nie jest duzo lepszy niz moj Tamron?
Canon 17-55/2,8 jest na pewno dużo szybszy i cichszy, optycznie od dobrego egzemplarza tamrona 17-50/2,8 nie jest dużo lepszy. Jeśli zależi Ci na dużo lepszej "optycznej jakości", to pozostają Ci obiektywy stałoogniskowe-niestety w większości "robione pod pełną klatkę".
Heh no i wlasnie z tym (z jakoscia optyki) widze, ze bedzie problem, bo wolalabym uniknac staloogniskowego obiektywu, po prostu troche za malo wygodny dla mnie.
Swoja droga jest sens szukac w innych systemach? Czy tak naprawde jak chce wysokiej jakosci to dla canona tylko canon?
Kurcze no nie ma dla mnie obiektywu. Co to jest, ze jak sa obiektywy, to nie ma kasy, a jak jest kasa, to nie ma obiektywu?
No ale ok, skoro widze, ze jest tu sporo osob to moze pozwole sobie pociagnac watek - jakbym przesunela troche zakres powiedzmy, ze po prostu ogolnie szerokokatny zoom, z koncowym zakresem mniej niz 70mm i wszystkimi innymi cechami z pierwszego posta, (lepsza optyka niz tamron, stabilizacja, szybki af i cichy) to co brac pod uwage?
mdd, hmm... ale jaki zakres Cię interesuje? Możesz zainteresować się też Canonem ale 16-35 Niestety jest jeszcze droższy i ma jeszcze mniejszy zakres. Są też obiektywy ultraszerokokątne, takie jak Tokina 11-16 f2.8 ale znowu nie jest to obiektyw, którym mogłabyś zastąpić kita. Przychylę się do zdania kolegów powyżej. Albo C17-55 albo jakiś stałoogniskowy.
No wlasnie liczylam ze jednak da sie cos plus minus okolo 17-50, ale widze, ze to zupelnie marzenie scietej glowy, a szkoda, bo sie przyzwyczailam do tego zakresu i bardzo mi pasuje. Tylko niestety przestala mi pasowac jakos optyki tego tamrona 17-50.
Tak wiec poprosze o sugestie czegos plus minus szerokatnego zoomowatego nie ciemniej niz f2.8 i lepsiejszego optycznie niz ow tamron.
W ogole masakra, jak pare lat temu wybieralam obiektyw to od tego czasu tak kompletnie sie rynek zmienil, jakies egzotyczne marki powstaly. Szok!
Na APS-C nie dostaniesz zomm-a dającego lepszą jakość niż 17-55. Wspomniany 16-35 oferuje porównywalną rozdzielczość do 17-55, na plus to tylko daje mniejsze aberracje, za to ma mniejszy zakres ogniskowych i nie ma stabilizacji. Jeśli wymagasz czegoś więcej to tylko obiektywy stałoogniskowe.
Właśnie w tym problem, że zakres który Cię interesuje to mniej więcej następujące obiektywy:
- Sigma 18-50 f2.8
- Twój Tamron
- Tokina 16-50 2.8
- no i ten Canon 17-55
optycznie chyba najlepszy byłby właśnie Canon
pozostałe obiektywy mają o stałym świetle mają już zakres od 24-28 mm a to chyba trochę za wąsko
No wlasnie liczylam ze jednak da sie cos plus minus okolo 17-50, ale widze, ze to zupelnie marzenie scietej glowy, a szkoda, bo sie przyzwyczailam do tego zakresu i bardzo mi pasuje. Tylko niestety przestala mi pasowac jakos optyki tego tamrona 17-50.
Tak wiec poprosze o sugestie czegos plus minus szerokatnego zoomowatego nie ciemniej niz f2.8 i lepsiejszego optycznie niz ow tamron.
W ogole masakra, jak pare lat temu wybieralam obiektyw to od tego czasu tak kompletnie sie rynek zmienil, jakies egzotyczne marki powstaly. Szok!
Tak jak przedmowcy, raczej niczego lepszego nie ma poki co. Kraza sluchy ze w lutym canon wypusci jakis zoom ze swiatlem 2.0, ale o malym zakresie ogniskowych. Zapewne bedzie to elka i zapewnie bedzie droga. Tak wiec poki co tylko ten Canon 17-55 pozostaje, no i staleczki rzecz jasna :)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 15