Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Brudna matryca - pod filtrem
Autor Wiadomość
kcz11
[Usunięty]

Wysłany: Sob 06 Lut, 2010   Brudna matryca - pod filtrem

Jest cała masa tematów dotycząca brudów, kurzy, plamek itp. na matrycy (właściwie: na jej filtrze) oraz sposobów ich usuwania, nie trafiłem jednak na przypadek, aby komuś taki brud dostał się pod filtr. Pech chciał, że w moim przypadku tak się stało. Od razu zaznaczam, że nie używam aparatu w żadnych ekstremalnych sytuacjach, ot tylko korzystam z 2 obiektywów, nigdy nic mi nie wpadło do środka itd. itp.

Po kolei...
1. Po zauważeniu plamki na zdjęciach poszedłem do lokalnego serwisu. Wyczyścili mi elegancko matrycę, tej plamki jednak nie - jak stwierdzili, brud dostał się pod filtr. Odesłali mnie do autoryzowanego serwisu Canona w Warszawie.
2. W serwisie Canona potwierdzili, że brud dostał się pod filtr - jak zostałem poinformowany, jest z boku jakaś mała szczelinka uszczelniona uszczelką, przez którą nic nie ma prawa się dostać, ale czasem rzeczywiście coś takiego może się trafić. Powiedzieli, że jedyna rzecz to wymienić matrycę :evil: Oczywiście tego rodzaju sytuacja nie podlega gwarancji.
3. Jestem w kropce. Aparat ma jakiś soft do mapowania kurzów, ale przede wszystkim szukam możliwości stałego rozwiązania problemu (usunięcia brudu). Może ktoś spotkał się z taką sytuacją albo ma pomysł jak poradzić? Będę wdzięczny, bo plamka niby nic wielkiego, ale na środku niebieskiego nieba szpeci straszliwie...

Reklama

007areka
[Usunięty]

Wysłany: Nie 07 Lut, 2010   

...ech naucz sie z tym zyc...
proboj mapować,
lub to co mi sie nasowa to to ze aparat mial od nowosci brodna matryce pod filtrem bo jakos nie chce mi sie wierzyc ze samo sie pod filtrem zabrodzilo.

kcz11
[Usunięty]

Wysłany: Nie 07 Lut, 2010   

Też nie chciałem wierzyć, ale sprawdziłem wstecz zdjęcia - nie ma na tych pierwszych... :/ Jak tu nie mówić o pechu... Nie da się tego jakoś rozmontować i wyczyścić? Co jak co, denerwuje mnie, że serwis Canona mnie olał i nic z tym nie zrobił :evil:

Z tego co słyszałem, mapowanie tylko w serwisach - czy jest też jakaś inna opcja?

palindrom 
Optyczny
inaczej

Wysłany: Pon 08 Lut, 2010   

Da się zdjąć filtr, z tym że trzeba to zrobić w dość czystym otoczeniu. Może wystarczy go uchylić. Myślę że warto spróbować zanim pomyśli się o wymianie matrycy.

Swoją drogą, kłóciłbym się z nimi. Nie ingerowałeś w aparat, jest to więc wada fabryczna (niedostateczne uszczelnienie matrycy).

kcz11
[Usunięty]

Zakładam więc, że serwis może taką pracę wykonać? Mam nadzieję, że jest taka możliwość (przy okazji się wkurzę, że mnie zrobili w konia na Żytniej, mówiąc, że się nie da).

Będę walczył jeśli chodzi o gwarancję, choć sytuacja jest o tyle nieciekawa, że minął już okres gwarancji na aparat ((nie skomentuję tego, że była to 1-roczna gwarancja...) - usterkę zauważyłem podczas pobytu za granicą, zgłosiłem się do Warszawy po powrocie. Minęło więc trochę czasu - choć jestem w stanie udowodnić, że nastąpiło to podczas trwania gwarancji, więc będę próbował i tak.

Niemniej jednak, gdyby ktoś miał jeszcze jakieś rady w tym temacie, na pewno będę wdzięczny :)

palindrom 
Optyczny
inaczej

kcz11 napisał/a:
Będę walczył jeśli chodzi o gwarancję, choć sytuacja jest o tyle nieciekawa, że minął już okres gwarancji na aparat ((nie skomentuję tego, że była to 1-roczna gwarancja...) - usterkę zauważyłem podczas pobytu za granicą, zgłosiłem się do Warszawy po powrocie.

Zgłoś się po poradę do UOKiK.
WALCZ :)

[ Dodano: Pon 08 Lut, 2010 08:20 ]
Do rzecznika, o tu:
http://www.uokik.gov.pl/p...ntow/rzecznicy/
;)

007areka
[Usunięty]

...ja bym jeszcze z Zytnia probowal sprawe zalatwic

Odpowiedz do tematu