Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 27 Mar, 2010 Odwzorowanie kolorów w różnych systemach
Wątek wydzielony z tematu "Canon 5D mkII vs. D700" goltar fafniak, problem w tym, że każdy z producentów ma swoje odchyły kolorystyczne, widoczne zwłaszcza w przypadku odcieni skóry... Canon zawsze szedł w kierunku magenty, ostatnie Nikony w kierunku żółtego, Pentax żółto-zielonego, stare Olympusy lekko przesadzały z czerwonym... Obiektywnie rzecz biorąc, to chyba jednak w wiekszości przypadków magenta Canona jest lepszym wyborem, niż żółty Nikona, czy żółto-zielony Pentaksa... W każdym razie, ja w obróbce idę ostatnio częściej w kierunku Canonowych odcieni skóry - moim zdaniem to lepiej wygląda na wydrukach... Chociaż fakt faktem, że np. w przypadku zaniebieszczonego, nieskalibrowanego LCD "magentowa" skóra wygląda znacznie gorzej...
Ostatnio zmieniony przez goltar Sob 27 Mar, 2010, w całości zmieniany 2 razy
jaad75, powstaje pytanie na ile jest to naturalne )
Realizując zdjęcia przy pomocy lamp HMI które jako nowe maja temp. 5600K do powiedzmy 6000K - żadne CCD tkwiące w kamerach sonego nie daje takiego świńskiego różu jak canon.(nie wiem jak kamerki canona).
Na twarzach też raczej takiego różu nie ma....
Ale to nie ma raczej znaczenia - kwestia raczej gustu
Ja na przykład chciałbym na optycznych zobaczyć test wywoływarek pod kątem wierności oddania kolorów/zmian dynamiki/zachowania barw w ciemnych partiach itp.
Jeżeli kolor dla kogoś jest kluczowy nabywa coś TAKIEGO i problem z głowy.
Owszem. Trzeba tylko jeszcze to mieć ze sobą za każdym razem... W sumie, stworzenie sobie kilku profili do danego body i paru szkieł też jest pomocne.
fafniak napisał/a:
Realizując zdjęcia przy pomocy lamp HMI które jako nowe maja temp. 5600K do powiedzmy 6000K - żadne CCD tkwiące w kamerach sonego nie daje takiego świńskiego różu jak canon.(nie wiem jak kamerki canona).
Na twarzach też raczej takiego różu nie ma....
Widocznie kwestia rejestracji spektrum HMI przez aparaty Canona... Ja np. nie lubię odpowiedzi CCD mojego K10D na światło małych lamp błyskowych z założonym CTO - jak dla mnie, też jest trochę zbyt dużo magenty, do tego stopnia, że używałem Straw Tint do balansowania z żarowym (CTS jest jednak trochę zbyt żółty jak na mój gust)... Jest to o tyle dziwne, że w przypadku tego egzemplarza K10D, zazwyczaj trzeba sciągać zielony, a nie magentę...
jaad75, przyznam ze ja przez pewien czas dodawałem +greena 0,5 do lamp błyskowych...właśnie dla K10D
Mam wrażenie że d700 zachowa się podobnie po takim zabiegu - szkoda ze nie miałem jeszcze czasu sprawdzić
Profil tworzy się dla sceny a nie dla puszki i tworzenie zestawu profili jest w zasadzie bezsensowne.
Nie aż tak bezsensowne. Każdy egzemplarz puszki ma własne odchyłki rejestracji kolorów i stworzenie indywidualnego profilu (najlepiej jeszcze dla kilku najczęściej używanych obiektywów) rozwiązuje część problemów. Zresztą, nie jest to aż takie niepopularne rozwiązanie jak Ci się wydaje...
proszę, żebyś podał konkretny przykład w którym nie możesz wykorzystać color checkera bo nie wystarczy Ci czasu
serio ?
Prosz.... ogólnie w sytuacjach gdzie masz punktowe światło kluczowe dla dużej sceny a czas fotografowanie nie zależy od ciebie - chcesz jeszcze większy konkret?Bardziej sprecyzować czy wystarczy taki ogólny opis? To jeden z przykładów
Przeciez Colorchecker to tylko jedna strona zarzadzania kolorem. Matryce maja swoje charakterystyki i o ile w ogolnych wypadkach mozna obrobka sprowadzic do tego samego to sa sytuacje quasi-krytyczne, gdzie niektore matryce wysiadaja. W zasadzie wszystkie, tylko na swoje sposoby.
Zaden soft nie przeskoczy tego, ze nowe pro lustra Canona maja poszerzone spektrum w komorkach G.
nie ma czegoś takiego jak profil konkretnej lustrzanki, bo taka będzie się zachowywała inaczej w innych warunkach oświetleniowych, przy innym iso, z innym obiektywie, przy innych ustawieniach itp. itd.
Jeden profil będzie co najwyżej odniesieniem do korekt barwnych, których dokonujesz w postprocessingu, ale takowy test musiał byś robić w warunkach idealnych z zastosowaniem kalibrowanego źródła światła dla konkretnej temp. barwowej w aparacie, a następnie musiał byś używać tych samych ustawień. Color checker w sposób uproszczony rozwiązuje Ci to wszystko a zrobienie klatki testowej zabiera mniej czasu niż spędzone później godziny w przywracaniu koloru. No ale to wszystko co piszemy i tak jest OT.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 13