Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 08 Lut, 2010 System Canon, cena 3000-4000zł, pierwsze lustro
Witam,
Po tygodniu czytania testów, opinii i forum mam już mniej więcej sprecyzowane poglądy ale dalej tak naprawdę waham się miedzy paroma opcjami i bardzo prosiłbym o porady.
Po pierwsze o mnie - będzie to moja pierwsza lustrzanka. Chciałbym na nią wydać coś w okolicach 3000zł ale jeżeli gra będzie warta świeczki to mogę wydać do 4000zł. Dotychczas bawiłem się kompaktem Canonem S2IS który się niestety zepsuł. Lubiłem się bawić trybem manualnym i kombinowaniem stąd kierunek lustrzanka.
Główne zastosowanie: Krajobrazy, przyroda, zwierzęta, architektura (sporo zamierzam zwiedzać). Przyda się więc szeroki kąt (wnętrza - w tej cenie nie liczę na jasny szeroki kąt) a także jakieś tele do gór, krajobrazów...
Ciągnie mnie do makro leczn na to będzie kiedyś czas i osobny obiektyw albo półśrodki typu odwrócony obiektyw albo jakieś soczewki.
Wybrane body: EOS 450D (nie wykluczam 500D o którym tak naprawdę dopiero dzisiaj poczytałem, ale nie wiem czy warto dopłacać. Filmy w lustrze mnie w ogóle nie interesują).
Oczywiście sugestie innego body rozważę. System Canona - mam zaufanie, lubię tą firmę, jestem uprzedzony - nie ważne, taką już podjąłem decyzję.
Obiektyw:
Opcja 1 na którą najbardziej jestem nastawiony EF-S 18 - 55 mm IS + EF-S 55 - 250 mm IS.
Zalety - będę miał spory zasięg ogniskowych, niezły stosunek ceny do jakości.
Obawy - boje się plastikowych bagnetów, skoro dwa obiektywy to z założenia czasami będę je zmieniał i nie wiem czy plastik długo to wytrzyma.
Opcja 2 - EF-S 18 - 200 mm IS - cena de fakto większa niż zestaw dwóch obiektywów powyżej, jakość optyki teoretycznie gorsza.
Zalety - jeden obiektów (chociaż sprowadza chyba lustrzankę do poziomu kompaktu), metalowy bagnet czyli powinien trochę posłużyć. Na głupie wypady gdzieś gdzie nie można zabrać torby opcja wydaje mi się ciekawa. Ale chyba chcę troszkę ambitniej podejść do fotografii.
Inne opcje - czekam na propozycje. Może na razie jakiś jeden dobry obiektyw 17-85? Polecicie coś?
Zastanawiałem się nawet na razie nad body + podstawowy kit ale jako że kompakt mi się zepsuł wiem że będę potrzebował jak pojadę gdzieś w góry jakiś większych ogniskowych.
Generalnie na początek chciałbym coś co pozwoli mi rozpocząć przygodę z lustrzanką. Potem dokupić jak uznam że mi się przyda jakiś stało ogniskowy jasny obiektyw i zastanawiać się co dalej
Z jednej strony 3000-4000zł to dla mnie dużo pieniędzy i będę oczekiwał za to rewelacyjnej jakości, ale też wiem że za te pieniądze to nawet ciężko jeden porządny obiektyw kupić Dlatego najpierw muszę poznać siebie i aparat a potem już korzystać ze swoich doświadczeń w wyborze sprzętu.
Dzięki za odpowiedź.
Dzisiaj właśnie trochę czytałem o d50 i nie ukrywam że strasznie mi się podoba.
To już troszkę nawet przekracza moje możliwości budżetowe. Troszkę mnie nie przekonuje obiektyw (pewnie przez test na optyczne.pl) ale zapewne na moje potrzeby będzie faktycznie idealny. Tylko ta cena tego zestawu
No dzięki, ale 40d + dwa obiektywy to już raczej okolice 5000zł
Zdecyduje się najprawdopodobniej na 500d + dwa obiektywy. Rewelacji nie będzie ale pozwoli mi chyba zacząć zabawę. Body to mi się marzy 50d ale też w testach wychodzi że ten 500d foci tak samo jak 50d więc realnie chyba szkoda dopłacać
Boje się tylko jakoś tego plastiku w obiektywach. Teoretycznie nie narzekają ludzie na plastikowy bagnet ale jednak mam obawy.
Wysłany: Wto 09 Lut, 2010
Od częstego zamieniania obiektywów mogą się poluzować
Misek [Usunięty]
Wysłany: Wto 09 Lut, 2010
Strzała napisał/a:
A możesz mi pokazać jakiś jeden udokumentowany przypadek tego że plastikowy bagnet powoduje jakieś poluzowanie?? Z tego co wiem to na razie jedynym przypadkiem pokazującym tandetność plastikowych bagnetów jest obiektyw do nikona 18-105 chyba.
Opcja numer jeden jest całkiem sensowna i lepsza od drugiej.
Stabilizowane kity są całkiem niezłe, choć nie jest to rozwiązanie na lata. Niemniej pozwolą Ci zapoznać się ze sprzętem i skonkretyzować przyszłe potrzeby. W przyszłości może będziesz chciał zainwestować w stałki, a może w lepsze tele, a może w jasny szeroki kąt... Co do korpusu to 500D jest ciekawym - i moim zdaniem - całkiem udanym korpusem. Powinieneś być zadowolony.
Katuję od 2 lat 50/1.8 II który jest bardziej plastikowy od Pameli Anderson... I nic się nie poluzowało do tej pory. 18-55 IS też nie ma luzów (z tym że już nie jest w moich rękach).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 11