Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 11 Lut, 2010 Pomoc w wyborze głowicy do statywu
Witam, mam prośbę o pomoc w wyborze głowicy do statywu /wybrałem już nogi Manfrotto 055XProB/ ale do pełni szczęścia brakuje mi odpowiedniej głowicy. Fotografował będę Nikonem D90 + N18-105mm, N35mm, oraz N70-300 VR, a przedmiot fotografii to głównie krajobraz z nastawieniem na panoramę, zdjęcia nocne i niebo w nocy. Statyw już wybrałem z opcją fotografii w pionie, na głowicę też prawie się zdecydowałem /322RC2/ jednak ona nie ma możliwości zablokowania poziomu /potrzebne głównie przy panoramach/.
Zastanawiam się czy zwracać na to uwagę czy też pominąć biorąć pod uwagę że i tak potem panoramę składam w programie graficznym.
Jeśli ktoś z was może mi coś doradzić będę bardzo wdzięczny.
szymon.k, dla Twoich potrzeb najodpowiedniejszą będzie głowica 3D,która zapewni Tobie dokładne i szczegółowe ustawianie kadrów(również w makro fotografii). Rozejrzyj się za takowymi w odpowiadających Ci cenach.
322rc2 jest głowicą kulową ,którą stosuje się do szybkich zmian kadrów,śledzenia poruszających się obiektów,ale nie tak dokładną jak 3D.
p.s. zasadą jest tutaj nie pisanie tego samego w dwóch wątkach.
Dzięki za pomoc, myślę że masz rację.
Odnośnie twojej uwagi nt pisania w dwóch wątkach to też masz rację, a ja po prostu z rozpędu nie ująłem mojego pytania tam gdzie chciałem tylko tam gdzie aktualnie czytałem posty. Cóz błędy początkującego, postaram się poprawić.
hijax_pl myślisz że ta głowica którą proponujesz będzie dużo lepsza od 808RC4? Różnica w cenie to prawie 250zł i nie wiem czy jest to różnica uzasadniona?
szymon.k, 410 jest na zębatkach i jest super dokładna. Uważam, że zdecydowanie dokładniej się nią kadruje niż 808. Używam 410 do ustawiania mieszka i jestem bardzo zadowolony.
W sumie jeśli chodzi ci o krajobrazy i panoramy - obie, tzn 808 i 410 będą się tak samo spisywać.
Alterantywą może byc tandem 300N i 322RC2
300N dokręcasz do panoram i masz super podziałkę, a joystick - super wygoda przy nie panoramach
hijax_pl muszę się z tymi informacjami przespać, ale chyba zdecyduję się na 808 bo znalazłem komplet nogi + głowica + torba na statyw za 1050zł i myślę że to jest dla mnie optimum zarówno jeśli chodzi o moje potrzeby techniczne jak i możliwości finansowe. W kazdym razie bardzo dziękuję za pomoc, pozdrawiam i życzę udanych fotografii.
szymon.k, 808 to kloc. W miarę dobrze się używa, gorzej nosi Jakbym miał wybierać ponownie, chyba bym spróbował z 460MG. Ale to moje zdanie, osoby, która się sporo przemieszcza. Jak już 808 rozłożysz i postawisz, użytkowanie jest wygodne (Ruslan cos wspominal, że mu blokady nieprecyzyjnie chodzą, może to kwestia smarowania). Tylko ta cena powinna być o 100 mniejsza, tak na 350zł to bym ją wycenił...
EDIT: Myślę, że zdajesz sobię sprawę, że do porządnych panoram potrzebujesz zamocować zestaw na statywie tak, żeby mieć punkt nodalny obiektywu w osi obrotu?
Pisałem o porządnych, robionych jak należy, może na zimne dmuchanych, ale bez późniejszego stresu, że się pierwszy plan nie chce zgrać No i o sferycznych robionych rybką
Ale może jestem zbyt drobiazgowy
dr11 zastanawiałem się także nad 460MG jednak zraziła mnie jej mała wytrzymałość do 3kg.
Na dzień dzisiejszy może i by wystarczyła jednak ja tam wolę mieć zapas już dzisiaj, bo wiem z doświadczenia że jak doinwestuję kiedyś w nowe body lub obiektywy i okaże się że statyw jest za wiotki to nie będę miał argumentu dla mojej drugiej połówki dlaczego tego nie przewidziałem. Fakt statyw z 808-emką sporo waży ale ja też mam wagę trzycyfrową to jak będę go taszczył to będzie to forma pokuty za obżarstwo. A tak na poważnie to zazwyczaj przemieszczam się autem lub rowerem ewentualnie krótki spacer więc myślę że dam radę.
szymon.k, rozumiem Jeszcze jest 488RC4, umożliwia rotację w poziomie, ma poziomniczki, też by się nadała do panoram, nawet jest bardziej uniwersalna do innej fotografii (bo to kulka). Ale jeśli jesteś przekonany do głowicy 3D, to 808 spełni Twoje oczekiwania
dr11 dzięki za sugestię, szczerze mówiąc jakoś umknął mi ten model. Zaraz sobie o niej poczytam bo głowica kulowa z blokadą poziomu też by mi odpowiadała. Szkoda że pistoletowe nie mają blokady poziomu. Odezwę się jak poczytam.[/b]
[ Dodano: Pią 12 Lut, 2010 13:21 ]
A co powiecie o takim komplecie?
SILK PRO
Nogi wyglądają dobrze, chociaż osobiście wolę zapięcia na klamry, nie na zaciski obrotowe. Ale to kwestia preferencji. W głowicy brakuje, jeśli chodzi o panoramy, podziałki kątowej przy obrocie poziomym. Takie pierwsze wrażenia. Nie używałem tego zestawu, więc może ktoś inny podzieli się doświadczeniami.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11