Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 20 Lut, 2010 Kompresja zdjęć w Photoshop
Witam.
Chciałem poruszyć problem, który ostatnio można było zobaczyć w moich fotkach na forum.
Otóż po zmianie rozmiaru w PS na zdjęciach robi się delikatne mydło. Używam polecenia "image size" i kompresja standardowa do JPG nawet jeśli robię najwyższą jakość mydło i tak się pojawia.
Ktoś ma rozwiązanie tego problemu?
PRAWIE zawsze po zmniejszaniu zdjęcia używam wyostrzenia w PS, inaczej rzeczywiście pojawia się delikatne mydło.Niestety nawet podczas zapisu to o czym piszesz czyli zwiękaszanie jakości kompresji nie jest tu kluczowym elementem, który pomoże ci obejść ten problem. Więc proponuję wyostrzanie "z głową" po zmniejszaniu zdjęcia
Jeśli zmniejszam zdjęcia to staram się podbijać rozdzielczość. Zwykle w okienku 'rozmiar obrazu' widnieje parametr 'rozdzielczość' z domyslną wartością 72. Jeśli bardzo zmniejszam zdjęcie robiac na przykład miniaturki, ten parametr ustawiam na 300.
Tutejszyn, nic w ten sposób nie zmieniasz - definiujesz tylko rozmiar piksela do druku, a co za tym idzie, fizyczny rozmiar obrazka. Takie działanie nie ma najmniejszego wpływu na wyświetlanie zdjęcia na ekranie, bo rozmiar piksela jest zdefiniowany rozdzielczością Twojego monitora. Krótko mówiąc, zdjęcie np. 800x600px bedzie wyświetlane identycznie, niezależnie, czy w exifie wpiszesz mu 72, czy 100000dpi.
Nie bralem tego "na rozum" tylko to po prostu zrobiłem. Dlatego też z czystym sumieniem umieściłem ten post.
Na przykład robiąc swojego awatara, zawsze po zmniejszeniu fragmentu zdjęcia wychodziła mi jakaś kupa. Podbicie rozdzielczości do 300 dało efekt jak widać.
Dodam tylko, że podbicie rozdzielczości jest jednym z parametrów zmniejszania, abo prosciej podbijam rozdzielczość PRZED zmniejszeniem.
Poczytaj o linaturze to będziesz świadomie zmieniał ten parametr
Tutejszyn napisał/a:
Dodam tylko, że podbicie rozdzielczości jest jednym z parametrów zmniejszania
Jeśli rozmiar wyrażasz w calach, centymetrach, wiorstach czy łokciach... Rozmiar pikselowi zostaje taki sam. To co uzyskujesz to coś na kształt zooma w aplikacjach, które rozumieją parametry dpi i próbują pokazać 300dpi na ekranie 72dpi. Ale aplikacja która tego nie robi - zawsze będzie pokazywała taki sam rysunek.
Być moze to co mówię to sofizmat. Być może nie umiem wytłumaczyć o co mi chodzi, być moze nikt nie chce mnie zrozumieć (szloch..) Załaczam przykład. Górną krawędź oryginału zmniejszyłem do trzech centymetrów zarówno w jednym jak i w drugim przypadku. Pierwsze zmniejszyłem zachowując rozdzielczość 72 dpi, a drugie zmniejszałem przy trzystu dpi.
Ostatnio zmieniony przez Tutejszyn Sob 20 Lut, 2010, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11