Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Przyszedł czas na lornetke
są 2 typy
DO titanium 10*56
i bushnell 10*42 e2
kaska w tym przedziale nie gra roli
w DO patrzyłem i obraz jak żyleta ( jak dla mnie)
w bushnella nie patrzyłem, ale parametry producent podaje moim zdaniem dobre
A chciałbym zainwestować w kompakt.
ps. czy są jakies chaczyki w tym kompakcie?
Wysłany: Czw 18 Lut, 2010
To jednak dwa inne typy lornetek. Rozważ na czy Ci zależy. DO to typ porro o niemałych rozmiarach. Zdecydowanie bardziej od B. wykaże się w warunkach zmierzchowo-nocnych.
To świetna lornetka. B. to mobilna, poręczna "dachówka", poradzi sobie o zmierzchu i w dzień. Doskonała do obserwacji ptaków.
Ze swojego doświadczenia: wiele godzin łaziłem po lesie z użyczonymi mi bardzo podobnymi dwoma typami lornetek. W takich sytuacjach o wiele wygodniejszą w tym praktyczniejszą jest "dachówka". W warunkach przydomowych stawiam na potencjał porro - zwłaszcza do obserwacji gwiazd.
Warto zerknąć na coś kompromisowego np. z serii Titanium
http://deltaoptical.pl/lo...85x45,d799.html
No właśnie, rozmiary mnie ciągną
Raczej w nocy to mi będzie nie potrzebna (chyba że sąsiadka z bloku obok...)
Rodzinnie chcę wykorzystać
ostatnio ktoś napisał że duża AC
qrde niewiem co to za "czynnik" optyczny
Mam celownik optycznu BE6500 z powiększeniem 16* i nic się nie dzieje z obrazem.
qrde miałem tej optyki celowniczej troche i dopiero BE 6500 DAŁA SPOKUJ
Więc od razu chcę kupić lornetke która mnie zaspokoi
żeby znów nie tracić na sprzedaży (mówie o cenie do 2k )
no i rozmiarach torebkowych
Jezeli nocne warunki Cię niekoniecznie interesują, również radzę Titanium, które podpowiada ABS. 8,5 lub 10,5x45. W noc zresztą też popatrzysz całkiem dobrze. To to samo, co Weaver. Titanium 10x56 uzywam i jestem bardzo zadowolony. Optycznie pięknie wypada, ale ciężka cholera, kiedy połazić z nią parę godzin., daje się we znaki. Ta dachówka w nocy będzie mniej więcej tak jasna, jak Silver, więc bez problemu pogapisz sie i na sąsiadkę... i na - jelenia
...ktoś napisał że duża AC qrde niewiem co to za "czynnik" optyczny...
Zapewne chodziło o skrót dotyczący pewnej wady optycznej soczewek - aberracji chromatycznej, czyli pojawiających się kolorowych obwódek /fioletowe, żółte/ wokół krawędzi o dużym kontraście.
TAK oto mi chodziło "chromatyzm" sie pisze;;;;;;
qrde wszystko mi gra z tą lonetka tylko nie...l patrzyłem przez nią
a moge ją mieć za 1 klocka
szkoda że niema TU użytowników tej że lornetki
Witam,
Olympus EXWP I 8x42 25 lat gwarancji, waga 645 gram - mam i wiem.Nadawany nr seryjny
Swift 8,5x44 HSS miałem i też wiem, żę dobra.Nadawany nr seryjny
Obydwie Made in Japan Oryginal.
Bushnel 10x42 e2 o ile się nie mylę może to być Też Japan, ale nie wykluczam, że Chinatown - zastrzegam nie miałem w ręku.
Pozdrawiam
Witam,
Olympus EXWP I 8x42 25 lat gwarancji, waga 645 gram - mam i wiem.Nadawany nr seryjny
Swift 8,5x44 HSS miałem i też wiem, żę dobra.Nadawany nr seryjny
Obydwie Made in Japan Oryginal.
Bushnel 10x42 e2 o ile się nie mylę może to być Też Japan, ale nie wykluczam, że Chinatown - zastrzegam nie miałem w ręku.
Pozdrawiam
Numery seryjne to ma wszystko co wyskakuje poza półke 'bazarową'...
A Hawke Frontier ED i inne podobne 'chinese ED's" jest oczywiście made in China i co z tego...
Witam,
Czytanie ze zrozumieniem
Można u producenta sprawdzić - kiedy produkowana-jaki okres-jakie zmiany w trakcie produkcji.
Z tego, że np Olympus 8x40 DPS produkowany Made in Chna (nr seryjny) też 25 lat gwarancji bo japończycy stosują ścisłą kontrolę jakości.
Pozdrawiam
Można u producenta sprawdzić - kiedy produkowana-jaki okres-jakie zmiany w trakcie produkcji.
Ale taką cechą (nr seryjny i co za tym stoi) charakteryzują się dachówki za 700 PL czy tez najtańsze wyroby sygnowane marką DO, które chyba nie są tym o co Ci chodziło w kontekście porównania z Elite e2...
Zdzisław Szczepański napisał/a:
Z tego, że np Olympus 8x40 DPS produkowany Made in Chna (nr seryjny) też 25 lat gwarancji bo japończycy stosują ścisłą kontrolę jakości.
A Kowa Genesis 10.5x44 XD Prominar (ładna nazwa, nie ) ma u nas 2 lata gwarancji... bo Japończycy co? Nie mają kontroli jakości Prominarów robionych na Polskę?
(BTW, jakby mi ktoś dawał do wyboru tą Kowę - czy nawet nie niskodyspersyjny model 8x42 - czy Olympusa EXWP to wierz mi, miałbym w nosie dywagacje na temat 2 letniej gwarancji Kowy i 25 letniej gwarancji Olympusa)
Hawke Frontier ED (zrobione w Chinach, oczywiście i to nie pod japońską banderą) ma w USA lifetime warranty... BTW tez nie miałby watpliwości czy brac darowanego EXWP czy Frontiera ED, oczywiście nie na korzyść Olympusa
Naprawdę, w tych kosztach o których się tu pisze to ani nr seryjny ani gwarancja nie stanowią...
Witam,
Post drugi, czytaj post pierwszy, czytaj post inicjujący
między innymi "Kompakt"!
Nie mam więcej czasu na dywagacje
mieć Ol ... za 750 czy za 1200 do 1400 PLN?
mieć Swift ... za 750 czy za ponad 1200 PLN?
Mieć gwarancję Carl Zeiss Jena - nie ma już firmy?
Miałem w ręku grubo ponad 100 różnych lornetek - nie będę wymieniał jakich firm- bo szkoda czasu, a mam też inne zajęcia.
Pozdrawiam
Na dziś finisz
Witam,
Post drugi, czytaj post pierwszy, czytaj post inicjujący
między innymi "Kompakt"!
Nie mam więcej czasu na dywagacje
Miej czas na pisanie w taki sposób, aby ktos poza Toba był w stanie załapac o sso chozi, co chcesz przekazać... Bo ja ni cholery nie łapię. Nie wszyscy sa aż tak lotni jak Ty
natomiast postaraj się zrozumiec, że uważam, że Twoje podniecanie się numerem seryjnym widocznym na obudowie mnie nieco rozbawiło. Bo bardzo średni badziew to ma. Podobnie warunkami gwarancji... szczególnie w realiach naszej pięknej Republiki
Nie rozumim "... o sso chozi"?
Nie widzę symbolu, albo innego znaku podniecenia po tekście (chyba jesteś Kaszpirowski)
"...Nadawany nr seryjny" w dwóch wersach.
Pozdrawiam
Proszę już mnie nie zaczepiać (jak profesjonalne informacje to prośba na priv),
ale dalej nie będę bleblać +++
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10