Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Pon 01 Lut, 2010
Pentax k-x vs Nikon D5000 (a w zasadzie Pentax vs Nikon)
Autor Wiadomość
drimik 
Nowy

Wysłany: Pon 01 Lut, 2010   Pentax k-x vs Nikon D5000 (a w zasadzie Pentax vs Nikon)

Witam,

Jestem przed zakupem swojej pierwszej lustrzanki i powiem że mam niemały dylemat.
Czytam testy, recenzje, opinie, fora - i z każdym dniem wiem coraz więcej a zarazem jestem coraz 'głupszy' :wink:

Poszukuje nie zadrogiej lustrzanki, która mogłaby mi służyć przez wiele lat.
Na początku chciałbym uzytkować obiektyw kitowy 18-55 z czasem dokupilbym jakis wiekszy zumik np 50-200 lub 50-300.
W dalszej przyszłości może jakieś jasne stałki 35, 50 i może jasniejszy zamiennik kita.
Aparat bedzie uzywany głownie do fotografi "rodzinnej" + wypady góry, morze, lasy, parki itp. (chciałbym się nauczyć robić dobre zdjęcia...)

Najbardziej podchodzi mi Pentax k-x + DA 18-55 II
Rozważam również Nikon D5000 + 18-55 (18-105 odpada bo za ciężki i "centrala" się nie zgadza :wink: ).

Który mi z tych aparatów polecacie?
A w zasadzie pytanie raczej który mi z tych systemów polecacie? (biorąc pod uwagę obiektywy które chciałbym w przyszłości nabyć, i jako kryteria przyjmując cenę i jakość (głownie cenę ;) ))
A może jednak Canon?

Dodam jeszcze tylko że nie jestem przekonany czy obiektywy manualne to coś co mnie kręci...

Reklama

umcyk 
Nowy

Wysłany: Pon 01 Lut, 2010   

Coś mi sie zdaje ze już podjąłeś decyzje tylko czekasz na aprobatę :mrgreen:
cóż z tych dwóch jesli chodzi o stajnie to stawiam na nikona... jednak ciut więcej lat doświdczeń w fotografi ;)
jeśli chodzi o aparat na pare lat, do nauki, "rodzinny" +/- co tam sie trafi do strzelenia z obiektywu to stawiałbym na K-X - jak na aparat w tym przedziale cenowym to sporo oferuje... duzo ustawien tematycznych, sporo pomaga programowo, a jak to lustrzanka all ustawienia manualne do "nauki" :)

a wogole to nie ten dział ;p

drimik 
Nowy

Przyznam szczerze że podoba mi się ten Pentax :wink: zwłaszcza że te obiektywy podstawowe dobrze się prezentują (a raczej przez wzgląd na finanse długo będą ich używał...) + mały + lekki

Na plus Nikona jest to że mają jednak wiekszy wybór szkiełek i za kilka lat chcąc zmienić aparat pewnie też w Nikonie miałbym wiekszy wybór...
Nikon też ma np. tanią stałke 50mm 1.8 (właśnie - czy ona jest w pełni kompatybilna z D5000?)

P.S. Dziękuję za przeniesienie tematu.

maser 
Początkujący

Dwa lata różnicy w historii... i osiągnięcia w historii mają obie firmy.
1917 Nikon
1919 Pentax
Jak chcesz na lata to podsumuj potrzeby i pamiętaj, idziesz raczej w system, a to oznacza czy masz np znajomych w systemie (wymiana szkieł), jakie doświadczenie i już posiadany sprzęt (np kwestia ładowarki do aku, posiadane obiektywy z analogów etc.
Czyli tradycyjnie czego potrzebujesz, co ma priorytet.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

drimik, 50/1.8 jest kompatybilna z D5000 ale nie będziesz miał AF ;) Niewiele drożej jest stałka 35/1.8, która już działa bez problemu, co więcej przy matrycy APS-C da Ci standardowy kąt. Jeśli miałbym Cię do czegoś przekonywać to: D5000+18-105 (swoją drogą co to znaczy "za ciężki" ??) - to szkło wyznacza nowe standardy w klasie kitowej ;)

Djwalkman 
Rozmowny

Pentax k-x czy Nikon d5000?Jeśli mam porównać te body to k-x zmiecie Nikona z powierzchni ziemi, zanim zdążysz powiedzieć "liczy się system".Jeżeli chciałbyś zaoszczędzić na szkłach, Pentax będzie najlepszym wyborem bo
1.Ma stabilizacje w body i nie trzeba kupować stabilizowanych obiektywów (minus 200-300 zł za obiektyw)
2.Ma wbudowany AF ( następne 200-400zł za obiektyw)
Dlaczego nie Sony? bo jest na rynku od 3 lat (teraz w zasadzie już 4lata) i wszystkie obiektywy są nówkami (czyt.drogie).
Dlaczego nie Olympus? bo ma system mikro 4/3 i crop x2 (czyli kit 14-40mm, to tak naprawdę 28-80mm, 14x2=28,40x2=80),jak chcesz fotografować ptaki to się przydaje, ale o wiele lepiej jest mieć szerszy kąt niż węższy
Dlaczego nie Nikon?Jeżeli chcesz puszkę do 2k, to nikon ma d5000,d60,d40 i d70/d80, tylko te ostatnie mają AF
Dlaczego Pentax będzie najlepszy? Bo jest już jakiś czas na rynku,(już ponad 90 lat od 1919r., więcej niż Canon) ma sporo obiektywów, najlepsze korpusy(moim zdaniem).
Może Canon? On ma najwięcej obiektywów(oferty na allegro) dobre korpusy, w dobrej cenie(450d z kitem na allegro już 1600zł, a 500d/40d 2000zł) i ma stałkę 50mm f/1.8 za 400zł nową ze znakomitą ostrością.

drimik 
Nowy

hijax_pl: D5000+18-105 dla mnie wagowo jest jak najbardziej OK. Ale aparatem tym zdjęcia miała by robić również żona (głównie w domu dzieciom).
Wiem ze najlepszym rozwiązaniem byłoby kupno żonie małego kompaktu - ale wtedy to zapewne przesunie mocno w czasie zakup lustrzanki.
Żona namawia mnie na Panasonic DMC-FZ38... a ja jej tłumacze że mała lustrzanka niewiele cieższa, droższa i większa... :razz:
stałka 35/1.8 - duży plus na kożyść stajni Nikona w Pentax nie ma takich w tej cenie
zresztą 35piątka do mieszkania chyba bardziej odpowiednia niż 50tka.

A jak z jasniejszym zamiennikiem kita w Nikon ?

maser: no właśnie nikogo nie znam kto by miał Pentaxa. Nikona ma kilka osób mniej lub bardziej bliskich. Obgadam tez temat z bratem bo będzie kupował lustro za kilka miesięcy więc pewnie ustalimy wspólny wybór.

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

drimik napisał/a:
Poszukuje nie zadrogiej lustrzanki, która mogłaby mi służyć przez wiele lat.
W takim razie kupno okrojonego EL, to nie najlepszy pomysł.
drimik napisał/a:
Na początku chciałbym uzytkować obiektyw kitowy 18-55 z czasem dokupilbym jakis wiekszy zumik np 50-200 lub 50-300.
Do tego momentu, we wszystkich systemach, będzie bardzo podobnie.
drimik napisał/a:
W dalszej przyszłości może jakieś jasne stałki 35, 50 i może jasniejszy zamiennik kita.
Nikon ma tu nowe 35/1.8 - dobre, stosunkowo tanie i dostępne oraz droższe 50/1.4 (w wersji z silnikiem), Pentax bardzo dobre 35/2 (trudno dostępne w PL, podobnie jak wersja samsungowa tego szkła), ewentualnie ciemniejszy 35/2.8 Macro Limited i oczywiście trochę szerszy 31/1.8 Limited (świetny pod każdym względem, ale drogi) oraz 50/1.4 (którego ceny w PL ostatnio przekroczyły rozsądny poziom) i 55/1.4 (zdecydowanie za drogi zwłaszcza w PL). Do wszystkich systemów masz Sigmy 50/1.4 i 30/1.4. Pamiętaj, że jeśli zdecydujesz się na D5000, to by mieć AF musisz kupować szkła z wbudowanym silnikiem. W przypadku jasnych szkieł z zakresu zbliżonego do 18-55 sytuacja wyglada podobnie w obu systemach sytemowe 17-55/2.8 Nikona (bardzo dobry, ale dość drogi) i 16-50/2.8 Pentaksa (tańszy, ale trzeba wybierać z nowszych egzemplarzy, bo zdarzały się straszne buble) lub szkła firm niezależnych (oczywiście musisz brać pod uwagę wersję z wbudowanym silnikiem w przypadku D5000). Mimo wspomnianego wyżej zastrzeżenia w Polsce łatwiej będzie z pewnością kupić szkła pod Nikona, przewagą Pentaksa będzie fakt stabilizowania wszystkich podpiętych szkieł i możliwość działania zarówno z wersją śrubokrętową jak i z wbudowanym silnikiem...
drimik napisał/a:
Rozważam również Nikon D5000 + 18-55 (18-105 odpada bo za ciężki i "centrala" się nie zgadza :wink: ).
"Centrali" z całą pewnością będzie wygodniej z jednym obiektywem o szerszym zakresie, zwłaszcza, ze 18-105 jest lepszy optycznie.
drimik napisał/a:
Który mi z tych aparatów polecacie?
Zależy na czym Ci zależy... :smile:
drimik napisał/a:
A w zasadzie pytanie raczej który mi z tych systemów polecacie?
Łatwiej będzie Ci w Nikonie (zwłaszcza w PL)...
drimik napisał/a:
A może jednak Canon?
... :twisted:
drimik napisał/a:
Dodam jeszcze tylko że nie jestem przekonany czy obiektywy manualne to coś co mnie kręci...
Więc Pentax traci jedną ze swoich zalet.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Djwalkman napisał/a:
Jeśli mam porównać te body to k-x zmiecie Nikona z powierzchni ziemi, zanim zdążysz powiedzieć "liczy się system"

Czyżby? :)
Djwalkman napisał/a:
Może Canon? On ma najwięcej obiektywów(oferty na allegro)

A nie mówisz o kitach, których się ludzie masowo pozbywają ? ;)
drimik napisał/a:
A jak z jasniejszym zamiennikiem kita w Nikon ?

Są sigmy, tamrony...

jaad75 
Klub Pierdzieli

Djwalkman napisał/a:
Dlaczego nie Sony? bo jest na rynku od 3 lat (teraz w zasadzie już 4lata) i wszystkie obiektywy są nówkami (czyt.drogie).
A o Minolcie słyszał?

MC 

Djwalkman napisał/a:

Bzdury kolego wypisujesz. Lepiej siedzieć cicho niż takie coś wypisywać :zalamany:

kozidron
[Usunięty]

MC napisał/a:
Bzdury kolego wypisujesz. Lepiej siedzieć cicho niż takie coś wypisywać :zalamany:

cały ten post kolegi Djwalkman, poparty jest "wiedzą książkową" :twisted:

drimik, moim zdaniem celując w entry level i mając w dalekiej przyszłości zakup jakiś szkieł możesz się zdecydować na cokolwiek, na razie po zakupie zestawu kitowego z orientuj się co tak na prawdę Cię interesuje.

....a do pomieszczeń to coś szerszego niż 35mm na pas-c by się przydało a to w każdym systemie kosztuje(tym bardziej jak ma być jasne) no chyba że ciamciang na tego majątku nie wydasz a tu pentax jak marzenie spisuje się z tym szkiełkiem ale ciebie manualne szkła nie interesują.

drimik 
Nowy

Dziękuję za dotychczasowe informacje - muszę posprawdzać w sklepach ceny szkiełek.

O Sony wiedziałem że przejeli Minoltę i od tego momentu zaczeli się liczyć...
Tańsze modele Sony jak dla mnie mają słabe gripy - mam spore dłonie i beznadziejnie mi się je trzyma. Jedynie z modelem 350 i 500 jest OK pod tym względem.

Czy szkła z Sony można podpinać pod Pentax i bedą kompatybilne w 100% ?

Edit: literówki

MC 

drimik napisał/a:
Tańsze modele Sony jak dla mnie mają słabe gripy - mam spore dłonie i beznadziejnie mi się je trzyma. Jedynie z modelem 350 i 500 jest OK pod tym względem.

Czyli w grę wchodzi A200, A300, A350, A450, A500, A550.
drimik napisał/a:
Czy szkła z Sony można podpinać pod Pentax i bedą kompatybilne w 100% ?

Będą w 100% niekompatybilne.

drimik 
Nowy

MC: dzieki za info. Szukałem na temat tej kompatybilności jakiś czas i bezowocnie...
Hmmmm - ale dobrze mi się wydaje że Sony i Pentax mają ten sam typ mocowania ?

kozidron: z tymi manualnymi szkiełkami to jest tak że przy fotografowaniu dzieci wydaje mi się że się to nie sprawdzi. Ciężko za nimi nadążyć bo ciągle są w ruchu.
Zresztą żona przy takim szkle powiedziałaby mi że chciała kompakt :razz:
Ostatnio zmieniony przez drimik Pon 01 Lut, 2010, w całości zmieniany 2 razy  

Odpowiedz do tematu