Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Którą wybrać?
Autor Wiadomość
bazyl 
Nowy

Wysłany: Sro 03 Lut, 2010   Którą wybrać?

Jak w temacie, proszę o opinię użytkowników lornetek Lornetka Bushnell Elite E2 10x42 i Vortex Viper 10x42
Ceny bardzo podobne po ok. 1750 pln
Do tej pory korzystam z Bushnell Trophy AP HD 10x42 do obserwacji przyrodniczych - nie ptaki. Ale szukam czegoś z większą głębią ostrości i mniejszą aberracją.

Reklama

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sro 03 Lut, 2010   

Miałem wrażenie, że mniejszą CA ma Viper. Jednak to i tak nie jest jakaś wyjatkowo minimalna CA. Powiedzmy, że dość przyzwoity poziom. Ale nie miałem iobu lornetek jednocześnie w ręku. Gdy chodziłem za swoja lornetka to wyraźnie widzialem, że tych dwóch wybrałbym Vortexa. Aczkolwiek obie sa całkiem fajne, a zdanie jest ... moje subiektywne.
Skąd jesteś? Nie masz mozliwości osobistego obejrzenia? W moim miescie w mozna je obejrzeć (nie w tym samym sklepie, no i szczerze powiem ze tak było ponad pól roku temu...)

Irex 
Rozmowny
czarnozolty

Wysłany: Czw 04 Lut, 2010   

bazyl a moze sprobuj powiekszenia 8X a z pewnoscia zyskasz na wiekszym polu widzenia , mniejszej aberacji . Sam przesiadlem sie z powiekszenia 10X na 8X i zdecydowanie w 8 -ce mam wieksza GO , mniej krece pokretlem regulacji ostrosci i mam wiekszy komfort obserwacji . Jesli chodzi o AC , kilka dni temu patrzylem przez Ziessa Victory 10X i 8X i w 8 -ce byla zdecydowanie mniejsza AC , zarowno w srodku jak i na brzegu .
Jesli chodzi o wymienione lornetki przez Ciebie to nie patrzylem przez nie i nie moge nic na ten temat powiedzec

bazyl 
Nowy

Wysłany: Nie 21 Lut, 2010   

Dziś w przed sklepem (w-wa) optycznie porównywałem elite 2e 10x42 na przemian z moją trophy 10x42. Niestety szału nie było, aberracja na podobnym poziomie, głębia ostrości też
(trzeba sporo kręcić).
Na plus dla 2e można zaliczyć większą ostrość od centrum pola widzenia do brzegu, miałem wrażenie ze jest też odrobinę jaśniejsza, ale to mógłbym dopiero ocenić o zmierzchu.
Odwzorowanie bieli wydaje się podobne jak w trophy - delikatna żółć, chociaż ciężko to określić na brudnym śniegu, lub reklamach na słupie.
Żałuję tylko że nie mieli e2 8x42, za radą Irex dotyczącą mniejszego powiększenia patrzyłem przez Trophy 8x56, nie licząc wad głębia ostrości rewelacyjna. Raz ustawiona i nie trzeba upierdliwie ostrzyć. O dziwo pole widzenia wydaje się takie samo jak w elite e2 - kolejny plus dla e2.
Wszystkie w/w plusy e2 10x42 w porównaniu do mojej starej trophy (roczna) nie warte są wydania 1750 pln.
Poszukiwań ciąg dalszy.

Irex 
Rozmowny
czarnozolty

Wysłany: Nie 21 Lut, 2010   Re: Którą wybrać?

bazyl napisał/a:

Ceny bardzo podobne po ok. 1750 pln
Ale szukam czegoś z większą głębią ostrości i mniejszą aberracją.

Odnosnie GO to sam tego doswiadczyles patrzac przez Trophy 8 X 56 , ale jesli chodzi o CA to wybor masz ograniczony jak i w ilosci lornetek na rynku jak i ceny , bo sa b. wysokie , przekraczajace znacznie twoj budzet . CA jest zmora wspolczesnych lornetek , poniewaz wymaga stosowanie drogich szkiel ED lub jeszcze drozszych szkiel fluorytowych , a przez to ceny osiagaja naprawde wysoki pulap :sad: . Coz Ci poradzic ? Chyba wytrwalosci i szczescia w znalezieniu w tej cenie egzemplarza bez CA .....

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Irex napisał/a:
CA jest zmora wspolczesnych lornetek

I tak i nie. przede wszystkim CA jest zmorą współczesnych obserwatorów.
Z drugiej strony lornetka nawet za gruba kasę to kompromis. Im mniejsza kasa tym kompromis większy :mrgreen: dlatego w lornetkach za te 2 kPLN czesto mierzysz się z duża lub bardzo duża CA. Szczególnie w tych jasnych jak ta elita e2. W takim legendzie CA mało widać... bo ciemny :mrgreen:

Irex 
Rozmowny
czarnozolty

RB napisał/a:
CA jest zmorą współczesnych obserwatorów.

:mrgreen: Chyba przede wszystkim , dobre :mrgreen:

Odpowiedz do tematu