Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Jestem amatorem fotografem aczkolwiek zdarzyło mi się pracować za pieniądze (wesele, foto dla jednej a firm). Fotografie jednak traktuje bardziej jako hobby nizeli kierunek zarobkowy. Obecnie posiadam Nikona d80 + kit 18-70 + nikkor 50 1.8. Body zakupione w 2006 lub 2007 roku.
Chcę zmienić puszkę bo czuje ze mnie ogranicza (zbyt mała rozpiętość tonalna i szybko szumiące iso). Inwestycja ma być na około 2-3 lata. Mam do dyspozycji circa 8000 zl (kredyt). Wybor padł na D700 jako żeby już wejść w pełną klatkę.
Zwracam się z prośbą do Szanownych Forumowiczów o pomoc czy jest to dobry kierunek zmian. Kredyt na aparat będę spłacał prawie dwa lata w związku z czym nie kupię nic więcej przez ten czas (obiektywy, lampy etc). Moim marzeniem jest szeroki kąt, tele i lampa błyskowa. Czy iść w to (d700) body czy w cos innego ? Chciałbym pójść poziom wyżej ze swoją fotografią co częściowo, jak sądzę, umożliwi mi nowe body. Nie chcę także celować w ten sam segment (d90) tylko kupić puchę dzięki której będę mógł zwiększyć swoje możliwości.
Będę bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie. Z góry dziękuję za czas poświęcony mojej sprawie.
pseudonim_art, czyli co, chcesz wydać osiem kafli, spłacać dwa lata i przez ten czas biegać tylko z pięćdziesiątką, ewentualnie z kitem 18-70 w trybie DX? Ja bym wolał D90 i szkła. Co nie znaczy, że to jedyna słuszna droga. A co chcesz fotografować? Napisałeś:
pseudonim_art napisał/a:
Moim marzeniem jest szeroki kąt, tele i lampa błyskowa.
tymczasem chcesz to marzenie odsunąć na dwa lata. Za dwa lata może się okazać, że na to D700 będziesz patrzył tak, jak dziś patrzysz na D80…
Stąd też mój post. Zgadzam się z tym co piszesz. Glowny zakres mojej fotografii to krajobrazy. Co byś polecał jako dodatkowy zakup do body D90 ? Koszt do 4500 tys.
pseudonim_art, jak juz komor napisal body to nie wszystko wydajac grube pieniądze na body FF trzeba często nie mniejsze pieniądze wydac na dobre szkla ,pamiętając ze pelna klatka stawia wieksze wymagania optyce.(ostrosc na rogach itp)
pseudonim_art napisał/a:
Co byś polecał jako dodatkowy zakup do body D90 ?
jeśli głównym zakresem Twojej fotografii jest krajobraz to z pewnością przyda sie obiektyw ultra szerokokątny. opcji jest kilka:
*sigma 10-20 mm f/4-5.6 EX DC HSM
*nowsza wersja S. 10-20 mm f/3.5 EX DC HSM.
* nikkor AF-S DX 10-24 mm f/3.5-4.5G ED
*Tamron SP AF 10-24 mm f/3.5-4.5 Di II LD Aspherical (IF)
* Tokina o stalym swietle 2,8 lecz o mniejszym zakresie ogniskowych : AT-X 116 Pro DX 11-16 mm f/2.8
wybór wiec spory a i tak liste można jeszcze poszerzyć o kilka pozycji test każdego z tych obiektywów dostępny jest na optycznych,gdzie wymienione sa wady i zalety.
Ostatnio zmieniony przez kufel Czw 18 Lut, 2010, w całości zmieniany 1 raz
kufel: dzieki za sugestie. czasem człowiek musi na papierze/monitorze napisac co mysli i wtedy dochodzi do wniosku ze nie ma to sensu. testy z pewnoscia przejrze.
Jaki błysk byś polecał dla uzupełnienia zestawu ? sb600 czy sb900 ? Poki co w studiu nie planuje sesji a jedynie plener.
pseudonim_art, zastanów się po pierwsze co Ci da przeskok w FF. Fakt że D700 "nie" szumi, fakt że wystarczy D700+N50/1,4G.... ale to nie jedyny wyznacznik robienia zdjęć. A zupełnie już bezsensowne jest używanie D700 ze szkłami APS-C.
Co rozumiesz przez to że D80 Cię ogranicza? Szumy i rozpiętość tak jak napisałeś tylko czy coś jeszcze? Bo jeśli tylko to to D90 jest wyborem bardzo dobrym. Jeśli coś jeszcze - to D300.
czasem człowiek musi na papierze/monitorze napisać co myśli i wtedy dochodzi do wniosku ze nie ma to sensu
kupowanie pełnej klatki jak najbardziej ma sens ale wtedy ,kiedy mamy pod ten format szkła, lub zamierzamy takowe kupic.
a co do lampy to niestety tu Ci nie doradzę bo nie znam szczegółów i różnic w obu lampach (nie moj system) . Różnić sie pewnie będą opcjami i może w sile błysku, ale tego nie wiem, niech któryś z Nikoniarzy podpowie ale biorąc pod uwagę że różnica cenowa to około kilkaset złotych to dopłaciłbym do sb-900
No tak, myślałem że coś jeszcze tam jest.
pseudonim_art, w takim razie zaproponowałbym Ci pozbycie się D80, zakupienie puszki D90 + Nikkora 35/1.8G, Tokiny 11-16
Mozliwosci zwieksza optyka i osprzet (lampa, filtry etc.). Korpus to sprawa drugorzedna. Odpusc sobie d700, bo optyki praktycznie nie masz.
Kup najpierw lampe SB800 lub SB900. Potem jakis zoom f/2.8 pod FX, no chyba ze bedziesz jechal na stalkach (masochista, ale co kto lubi).
D80 warto miec jako zapas, wiec go warto przytrzymac, poki dziala, bo za takiego starocia kokosow nie dostaniesz (przebieg pewnie tez spory).
Jesli zakupisz d700, to na reszte kasy brak albo jazda na tanich szklach typu sigma 24-70/2.4 DG macro (podobno niezle chodzi z d700 tylko AF wolny). Kiepski pomysl.
pozwolę sobie inaczej sformować.. maksymalny zakres tonalny obu aparatów jest podobny
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Czw 18 Lut, 2010
pseudonim_art napisał/a:
Wybor padł na D700 jako żeby już wejść w pełną klatkę.
Staary - kup wlaśnie d700, sprzedaj d80 + 18-70 a wzamian za zarobioną kasę kup sobie Sigmę 20/1.8, która w komplecie z 50/1.8 będzie robić niesamowitą robotę! Będziesz szczęśliwy z posiadanego zestawu, a jak nie, to z chęcią go od Ciebie potem odkupię (ale jestem pewien, że nie będziesz chciał go oddać).
Jasne, można kupić też d90 z 11-16 czy innymi rupieciami, każdy ma swoje zdanie - moje jest oczywiste - pełna klatka daje dużo więcej możliwości, a puszka klasy d700 dodatkowo je rozszerza (super wygodny korpus, wielki wizjer, bardzo dobry zakres tonalny, użyteczne bardzo wysokie iso) - d90 oczywiście jest fajnym sprzętem, ale nie oszukujmy się - d700 jest fajniejszy.
A lampka.. kupując ten zestaw opłacałoby się kupić co najmniej sb-800.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11