Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
nikon d700 + cos do krajobrazu + portretowka
Autor Wiadomość
magiczny 
Uczestnik

Wysłany: Sob 27 Lut, 2010   nikon d700 + cos do krajobrazu + portretowka

Witam,
wielce prawdopodobne, ze w najblizszym czasie bede mogl sprawic sobie 'maly' prezent.
Jeszcze tylko nie wiem czy czekac, powiedzmy 2-3 miesiace, az ceny spadna czy nie - i tutaj wlasciwie peirwsze pytanie, jak myslicie?
Moze poczekac do premiery nastepcy d700 - tylko znowuz ilez mozna czekac, a i tak nie jest pewne, ze ceny jakos drastycznie spadna?
Teraz druga sprawa, a raczej meritum; aparatu bede uzywal glownie do krajobrazow i portretow (przewaznie przypadkowych ludzi, ale oczywiscie nie tylko). Wahalem (a raczej dalej waham) sie pomiedzy C 5d MkII, a N D700, ale za tym drugim przemawia lepszy AF, lepsza budowa (co jest dla mnie naprawde wazne, gdyz stosunkowo duzo podrozuje 'po dalekich krajach' w wakacje) i dobra wspolpraca z sigmami/tamronami. Za canonem - mialem C 40D, wiec poczulbym sie 'jak na starych smieciach', ISO 50, ladniejszy obrazek niz N (tutaj juz sam nie wiem, czy to sila sugestii czy nie... ale raczej nie).
Na poczatku myslalem nad N D700 i N 14-24 f/2.8 (musialbym poczekac, aby wylapac dobre uzywane, z tym drugim jest zdecydowanie trudniej), ale chyba nie ma sensu sie niemalze 'chlastac' dla tego Nikkora.
Poki co najpowazniej rozwazam Nikona D700 + Samyanga 14mm f/2.8 (czekam oczywiscie na test, ale cena bardzo zachecajaca) i jakas portretowke, dluzsza niz 50mm - w tym wypadku myslalem nad Nikkorem 85mm f/1.4, ktory wraz z D700 powinien dawac swietny bokeh i ostrosc tam, gdzie powinna byc (tylko suma sumarum jest dosyc drogi). Poki co chyba warto czekac na sigme 85 f/1.4 tylko kiedy ona bedzie i ile bedzie kosztowac to zasadnicze pytania - pewnie bedzie kosztowac wiecej niz C 85 f/1.8, a mniej niz N 85 f/1.4, a jezeli jakosc pozostanie taka jak w sigmie 50mm i cena podobna to nic tylko sie cieszyc.
Z drugiej strony jednak jest Canon... wiem co potrafi 135L i az boje sie dzieje po podpieciu do C 5D MkII, ale znowuz te nieszczesne uszczelnienia i AF. Poza tym srednia wspolpraca z Sigmami i Tamronami to zawsze minus.
Co o tym myslicie? Moze jakies inne szkla, zakres?
Chodzi mi o sensowna dyskusje/porady bardziej doswiadczonych kolegow.
Aha, wczesniej uzytkowalem C 40D z T 17-50 f/2.8 i 135L; lka, bokeh... cudo. Z zakresow T uzywalem najszczesciej skrajnych.
Nie wiem co wybrac, tym bardziej, ze taka kasa to juz nie sa drobne i chce swiadomie 'sie bawic'.

Z gory dzieki za rady.

Reklama

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sob 27 Lut, 2010   

magiczny, używałeś 40d, chcesz fotografować głównie portrety i krajobrazy, masz 135L-to przesłanki przemawiające za 5d mk.II. Do tych celów lepszy AF nie jest niezbędny. AF/jeśli używać punktu centralnego, a większość użytkowników tak robi/ i szczelność w 5d mk.II i 40d są na zbliżonym poziomie-jeśli pod tym względem 40d Cię zadowalał, to i 5d mk.II da radę. Weż pod uwagę, że manualny nikkor MF135/2 kosztuje więcej od 135L, której bokeh na 5d mk.II jest jeszcze ładniejszy niż na 40d :smile:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

magiczny napisał/a:
wczesniej uzytkowalem C 40D z T 17-50 f/2.8 i 135L; lka, bokeh... cudo. Z zakresow T uzywalem najszczesciej skrajnych.

Czyli przesiadając się na FF powinieneś raczej celować w ogniskowe 28mm, 80mm i 220mm (40d->5d) aby zachować znane Ci kąty ;)

Co do aparatów powiem tak - D700 bardzo ładnie obrazuje. W porównaniu do 5D bez porównania lepszy AF no i praca na wyższych ISO. Po założeniu szkła 50/1.4 możesz robić zdjęcia praktycznie w każdych warunkach światła zastanego. A jak Cie martwi odmienna kolorystyka - zawsze możesz używać profili 5D przy wywoływaniu RAWów ;)

Na Twoim miejscu nie czekałbym na na następcę D700 bo: albo będzie to D700s z filmami i wtedy może się powtórzyć sytuacja jaka była przy wprowadzaniu D300s. Ale może to też być D700x i wtedy wg mnie cena będzie z kosmosu. Weź pod uwagę że D700 już teraz ciężko jest kupić (w sensie samego korpusu, dostępne są w kitach ze "stałkojebcą")

Z Twojej wypowiedzi odczytać można myślenie kategoriami finansowymi. Drogi korpus -> tanie szkła. Nie myśl tak. Wybierz szkła które chcesz używać - wtedy wyjdzie Ci korpus. Co za różnica czy to będzie 5D czy D700? Przecież liczy się obrazek, prawda?

mavierk 
never knows best

w ogóle nie rozumiem... d700 chcesz kupić tylko dlatego, że jest solidny? Masz zamiar kąpać aparat w błocie? Za to nie robić nim zdjęć (nie podobają Ci się kolory, które zresztą możesz zmienić na kilka sposobów).

magiczny napisał/a:
N 14-24 f/2.8
wiesz, że światło, zakres i cena nie są wyznacznikami przydatności? Ten obiektyw ma dwie wady, które w krajobrazie są istotne: brak gwintu na filtry czy też łapanie flar.

Kurde... ale mnie to wkurza i to z rana..
magiczny napisał/a:
Z drugiej strony jednak jest Canon... wiem co potrafi 135L i az boje sie dzieje po podpieciu do C 5D MkII
no to skoro nie pofatygowałeś się, żeby zobaczyć, co robi 135/2DC z możliwością zmiany bokeh w zależności od upodobań, to albo świadczy o tym, że tak na prawdę nikon w ogóle Cię nie interesuje i czekasz, aż ktoś Ci napisze, żebyś kupił canona, albo... no obczaj po prostu zdjęcia z 135/2 pod nikona :P

magiczny napisał/a:
Nie wiem co wybrac, tym bardziej, ze taka kasa to juz nie sa drobne i chce swiadomie 'sie bawic'.
to może najpierw sprawdź wszystkie za i przeciw, bo póki co tego nie zrobiłeś. Spróbuj zrobić sobie porównanie:
- d700 vs c5dmk2 pod względem kolorystyki i możliwości ich zmiany (profile kolorów i takie tam),
- 135L vs 135/2 DC - moim zdaniem oba szkła trzymają ten tam, wysoki poziom,
- N85/1.4 vs (jeśli Cię stać) 85L - no tutaj jak dla mnie zwycięzca jest coś oczywisty, ale i tak nikkor jest dla mnie bardziej opłacalny.
- zobacz też, jak obrazuje nowy N16-35/4VR (haha - jakość, jak z 14-24!) kontra.. w sumie 16-35/2.8L IS :P

Ale na prawdę... zorientuj się, co wg Ciebie jest fajniejsze, sam oglądałem z tych wszystkich obiektywów (pomijając 16-35/4VR) po kilkaset zdjęć i... wg tego, co napisałeś brałbym canona.

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Do krajobrazu i portretu zachęcałbym jednak do zakupu Canona. Po pierwsze dla 135L Canona (na bogatszą perspektywę zostaje najlepsze jak dla mnie szkło tego typu w lustrzankach czyli 85L), po drugie dla jakości matrycy (tutaj też bym jednak wolał Canona).
Nikkor 14-24 do krajobrazu nie jest bez wad. Jego wystająca soczewka praktycznie uniemożliwia stosowanie filtrów typu polar czy jakaś szara połówka.

mavierk 
never knows best

MM, znasz jakieś filtry, które można używać z 14-24?

MM 
GORSZY SORT POLAKA

mavierk napisał/a:
MM, znasz jakieś filtry, które można używać z 14-24?

Bez przeróbek wykonanych na obiektywie (jakieś nakładane trzymania) niczego się tam nie założy, ale biorę pod uwagę fakt, że "Polak potrafi". Niestety taki wynalazek na bank pozbawi nas najszerszego kąta.

mavierk 
never knows best

Czyli po prostu do krajobrazu się nie opłaca :)

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

magiczny napisał/a:
Co o tym myslicie?
Z doswiadczeń z Canonem, wyniosłeś jedno, że porządne szkło systemowe potrafi dać odpowiedni efekt. Dlatego m.inn. do D700 myslisz o Nikkorze 85mm, nie wpomnieć o 14-24mm.
Takie doświadczenia kłócą się dla mnie dość mocno z szukaniem szkieł typu Samyang, czy innych, tańszych zamienników. Ponadto piszesz, że D700 ma lepszy AF od 5DMkII, a na jakich szkłach chcesz tego doświadczyć? Tych z niższej półki?

Hmm...
Dobrze to przemyśl.

Przecież zdjęcia chcesz robić raczej spokojnie, relaksowo, panoramy, portrety, trochę w podróży. Do tego 5DMkII również się doskonale nadaje. W stwierdzeniach o słabym AF w 5DMkII jest dużo przesady, jeżeli już koniecznie chcesz z niego korzystać w takich zastosowaniach.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Jak już tak rozprawiamy skuteczność AF to co w planowanych szkłach robi Samyang? ;)

Poza tym B o g d a n, z Twojej wypowiedzi można wyciągnąć wniosek że AF to przede wszystkim zależy od szkieł. A przecież lepszy AF to też lepszy czujnik, co się przekłada na lepszą kontrolę ustawiania punktu ostrości w szkłach manualnych.

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

hijax_pl napisał/a:
...z Twojej wypowiedzi można wyciągnąć wniosek ...
Często wyciągasz złe wnioski.
A czasami sam już nie wiem:
hijax_pl napisał/a:
Jak już tak rozprawiamy skuteczność AF to co w planowanych szkłach robi Samyang?
... przecież lepszy AF to też lepszy czujnik, co się przekłada na lepszą kontrolę ustawiania punktu ostrości w szkłach manualnych.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

B o g d a n, co zatem dla Ciebie znaczy określenie "lepszy AF"?

komor 
Moderator

B o g d a n, przecież hijax_pl ciągnie dwa tematy, w jednym zwraca uwagę koledze magicznemu, że kupno korpusu z szybkim AF ma się nijak do zakupu Samyanga, a drugi wątek to taki, że polemizuje z Twoim stwierdzeniem, że szybkość AF zależy od głównie od szkła.
A wy rozmawiacie o dwóch sprawach, bo Bogdan o szybkości przy dynamicznych akcjach a Hijax o pracy w kiepskich warunkach oświetleniowych. :)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

komor, dokładnie...

Ale specjalnie tak skonstruowałem wpis żeby przekazać informację że "lepszy AF" w D700 przekłada się też na przyjemniejszą pracę z Samyangiem ;)

Poza tym nie możemy generalizować że tańsze szkła są wolniejsze. W systemie Nikona - co może m.in. mavierk potwierdzić - nieraz śrubokręt na tańszym szkle radzi sobie lepiej niż SWM w droższym - wszystko zależy od silnika w korpusie oraz wymaganego kąta obrotu tubusa.

sigmiarz 
Optyczny

Wysłany: Nie 28 Lut, 2010   

podobno niedługo d700 będzie unavailable, nie ma na co czekać, poza tym ta historia o ładnym obrazowaniu 5d mII już mnie zaczyna męczyć - to zależy bardziej od obiektywu, widziałem naprawdę "nieładne" kolory z 5d zrobione przez 24-105, widziałem bardzo ładne rzeczy zrobione 50 1.4 nikona...

[ Dodano: Nie 28 Lut, 2010 09:32 ]
chyba mozna uzywac jakichś filtrów między korpusem a obiektywem przy 14-24

Odpowiedz do tematu