Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 28 Lut, 2010 podwójny dylemat = body & szkło
Witam serdecznie,
Proszę o pomoc, poradę.
Obecnie przymierzam się do zakupu sprzętu.
Zdecydowałem się na Canona.
Fotografia: reportaż, portret, krajobraz.
Budżet na zakup: 8-9kPLN
Która puszka?
7D vs. 50D
W perspektywie najbliższych ok. 2 lat przesiadka na pełny obrazek.
Który obiektyw:
Canon EF-S 17-55 f/2.8 IS USM
Canon EF 17-40 mm f4.0 L USM
Canon EF 24-105 f/4 IS USM L
przypuszczam ze Canon EF-S 15-85 f/3.5-5.6 IS USM byłby pomyłką
+
Canon EF 50 f/1.8 jeśli wybór obiektywu ciemniejszego niz 2.8 ?
-----
Aspektów jest kilka cena 50D poleci w dół jak w maju pojawi sie 60D (takie pogłoski), podobnie może być z 7D.
Przewidywana przesiadka na pełny obrazek to kwestia minimum roku - realnie za 2 lata.
Najrozsądniejszym rozwiązaniem bedzie 24-105, choć może byc niestarczający na start - za "wąsko" przy niepełnym obrazku.
Czy z praktycznego punktu widzenia warto trzymać się szkieł ze stabilizacja i silnikiem ultrasonograficznym?
Czy na okres przejściowy wystarczy sam IS np. EF-S 18-135 f/3.5-5.6 IS (moze przesadzam ale czy to już jest szkło "słoikowe" dla 15Mpix lub 18Mpix)
Jestem świadomy ze częściej możemy wymienić "puszkę" niż "szkło".
Zakup 7d i "słoika" zamiast obiektywu nie będzie dobrym wyborem.
Zakupu:
50D + Canon EF 17-40 mm f4.0 L USM + Canon EF 24-105 f/4 IS USM L = 10kPLN nie wytrzyma budżet.
Podobnie z zakupem 7D + Canon EF 17-40 mm f4.0 L USM + Canon EF 24-105 f/4 IS USM L = 12kPLN.
Przy 12kPLN poszedłbym już w pełny obrazek 5DMkII + EF 24-105 f/4 IS USM L
Wolałbym sie trzymać szkieł Canon'a.
Tamron czy Sigma hmmm ....
Tamrony nie zawsze dobrze "rozumieją się" z puszką, a sigma mechanika i optyka ma trochę "cech niepożądanych" już nie wdając się w szczegóły.
Coraz bardziej skłaniam się do zakupu 50D + 24-105L ?
Proszę o podpowiedź co zrobilibyście na moim miejscu?
jeśli za dwa lata przesiadka na pełną klatkę - definitywnie 50D [3kzł]
a co do obiektywu(ów) to proponuję:
Canon 17-40 f/4L [2.7kzł] - krajobraz, w przyszłości UWA i szeroki kąt pod FF
Canon 70-200 f/2.8L [4.3kzł] - reportaż, portret, w przyszłości także pod FF
kupić to^ i zbierać na FF
ale. mówisz, że budżet 8-9kzł. nie dasz rady wydać 10kzł?
ja mimo wszystko zdecydowałbym się na 7D + 17-55 2,8 IS, za 2 lata to nie wiadomo co się zdarzy, może pełna klatka stanieje drastycznie bo pojawi się jakaś nowa technologia
tu masz ciekawą aukcję
dodatki + obiektyw makro do sprzedaży a puszka + szkło do wzięcia
50d z kitem z 18-55IS-od3350pln
580EX II-od1488pln
EF 70-200/2,8L-od4533pln
W sumie za cały zestaw ok.9400pln.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Nie 28 Lut, 2010
Robak, optymalnie by było 50D+17-55 +580ex, pewnie w budżecie znalazłoby się jeszcze miejsce na 50/1.8
Troszkę spory rozstrzał w "dziedzinach" jakie ma ta puszka obskoczyć - to taki zestaw który powinien poradzić sobie w reportażu - tylko pytanie czy w każdym.....bo mi na ten przykład zdarza się fotografować z "bliska" i z "daleka" ......cięzko ocenić czy nie potrzebujesz czegoś dłuższego ....musisz bardziej sprecyzować swoje potrzeby.
Bo tu koledzy zaczynają ci doradzać np. obiektyw kitowy + całkiem przyzwoity reporterski jasny zoom - to tak jak na A6 zakładać opony od cieńklaka.
lupo57 napisał/a:
ja mimo wszystko zdecydowałbym się na 7D + 17-55 2,8 IS
lupo57, ja Ci gratuluje, już drugi raz Ci życzę takiego zestawu (co ci po wyższym modelu bez lamy i to jeszcze w odniesieniu 50D do 7D).....a nie lepiej 50D + lampa do portretu a do reportażu to już bez dwóch zdań......
Sunders napisał/a:
50d z kitem z 18-55IS-od3350pln
580EX II-od1488pln
EF 70-200/2,8L-od4533pln
W sumie za cały zestaw ok.9400pln.
świetnie Sunders, kit i dobry jasny zoom reporterski za kare powinieneś skończyć z takim zestawem na jakiejś konferencji jak af kita przemierza przestrzeń w błyskach innych lamp to taka akcja dla twardzieli ustawianie na manualu ostrości na tym cudownym plastikowym pierścieniu.
lupo57, Sunders, jak macie tak radzić to lepiej wcale i bez urazy, tu nie pada pytanie o ..." co do A380" ....
świetnie Sunders, kit i dobry jasny zoom reporterski za kare powinieneś skończyć z takim zestawem na jakiejś konferencji jak af kita przemierza przestrzeń w błyskach innych lamp to taka akcja dla twardzieli ustawianie na manualu ostrości na tym cudownym plastikowym pierścieniu.
kozidron:
1. gratuluję wyobraźni/o konferencjach prasowych Robak nie wspominał/ i dzięki za życzenia
2.w zestawie wymuszonym budżetem podanym przez Robaka kit ma służyć głównie do krajobrazu i minimalizować straty po przejściu na FF
3.70-200/2,8L ma być do reportażu i portretu
kozidron napisał/a:
optymalnie by było 50D+17-55 +580ex
Taki zestaw posiadam i uważam, że do reportażu bywa za krótki-wtedy zakładam 70-200L a 17-55 mam w torbie.
kozidron napisał/a:
obiektyw kitowy + całkiem przyzwoity reporterski jasny zoom - to tak jak na A6 zakładać opony od cieńklaka.
Ja kita do 50d zapinałem bez problemu i taki zestaw działał, w przeciwieństwie do zestawu który wymyśliłeś
kozidron napisał/a:
lupo57, Sunders, jak macie tak radzić to lepiej wcale i bez urazy, tu nie pada pytanie o ..." co do A380" ....
O.K., bez urazy, dzięki za miażdżącą krytykę-nam się dostało za nasze rady, ale...co Ci zawinił A380
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Nie 28 Lut, 2010
Sunders, wszystko zależy do jakiego reportażu, można robić sprawozdanie z imprezy plenerowej, spotkania w zamkniętych salach, koncerty w ciemnej sali, spotkania "łapanki" po posiedzeniach rady miasta .....możliwości jest wiele.
Sunders napisał/a:
Ja kita do 50d zapinałem bez problemu i taki zestaw działał, w przeciwieństwie do zestawu który wymyśliłeś
i dlatego takiego zestawu Ci życzę Sunders, do reportażu we wszystkich pomieszczeniach gdzie potrzeba szeroko...i jasno
Sunders, wszystko zależy do jakiego reportażu, można robić sprawozdanie z imprezy plenerowej, spotkania w zamkniętych salach, koncerty w ciemnej sali .....możliwości jest wiele.
kozidron, sprzęt do reportażu w każdych warunkach za 9kilo pln to chyba tylko w ... Erze
kozidron napisał/a:
takiego zestawu Ci życzę Sunders, do reportażu we wszystkich pomieszczeniach gdzie potrzeba szeroko...i jasno
Widzę, że masz coraz to poważniejsze problemy-najpierw reportaże z konferencji w błyskach innych lamp, teraz reportaże w ciasnych, ciemnych pomieszczeniach/żle mi się to kojarzy / . I na takie trudne warunki "lekarstwem" ma być zestaw, który sam podałeś
kozidron napisał/a:
optymalnie by było 50D+17-55 +580ex
Ja podanym przez siebie zestawem dam radę zrobić zdjęcie nawet w ciasnych,ciemnych pomieszczeniach, a Ty czy takim zestawem zrobisz np. reportaż z meczu piłkarskiego czy występów scenicznych, itp..... Niestety budżet na profesjonalny zestaw musiałby być większy.
Człowiek chce kupić aparat z podstawowym spacerowym obiektywem i może stałką, a już niektórzy ciężką i drogą lufę w stylu 70-200/2.8 i najsilniejszą lampę wpisują mu na listę.
Robak napisał/a:
Coraz bardziej skłaniam się do zakupu 50D + 24-105L ?
Proszę o podpowiedź co zrobilibyście na moim miejscu?
Takim zestawem fotografowałem ok. 6 miesięcy i uważam, że to świetny zestaw jeżeli ktoś nie potrzebuje na APS-C światła f/2.8 i ... szerokiego kąta.
Jeżeli planujesz w przyszłości kupić np. 5DMkII, to sens 24-105 jest oczywisty - sam takiego zestawu używam. Praca z 24-105 to czysta przyjemność, ale efekty na 5DMkII są jeszcze lepsze. Nie wspomnę, że 24mm na FF to już bardzo szeroko.
Za zakupem teraz 7D przemawia w zasadzie jedna rzecz - prawie identycznie ułożone przyciski i manipulatory, jak w 5DMkII. Gdybyś jednak chciał mieć kiedyś dwa boody, to wybór 7D jest na dzień dzisiejszy oczywisty. Nawet baterię miałbyś taką samą, co może się przydać (miałem tak kiedyś z 5D i 50D). Taki duet dałby Ci jeszcze większe możliwości, szczególnie po dokupieniu długiego teleobiektywu.
Co ja bym zrobił?
Jeżeli w przyszłości miałbym ten "pierwszy" aparat sprzedać, to teraz na 1-2 lata kupiłbym 50D i do tego dla szerokiego kąta taniego i dość dobrego optycznie EF-S 18-55 IS oraz jako "podstawowy" oczywiście EF 24-105L.
Do tego kupiłbym taniego EF 50/1.8 i jeszcze styknie na resztę.
kupiłbym 50D i do tego dla szerokiego kąta taniego i dość dobrego optycznie EF-S 18-55 IS oraz jako "podstawowy" oczywiście EF 24-105L.
Jak zwykle odzywają się różne preferencje i degustibusy, nadal do końca nie wiemy też o jaki typ reportażu się rozchodzi. Ale ja bym jednak wolał kupić 17-55/2,8 IS i mieć jeden porządny i jasny obiektyw niż przekładać szkła w reportażu między plastikowym kitem 18-55 a 24-105. Bałbym się, że w nagłej „reportażowej” sytuacji te 24 mm na małej matrycy będzie za wąsko a nie będzie czasu na przekładanie szkieł. Jak będzie nagła sytuacja na długą ogniskową to zawsze można się ratować kadrowaniem w komputerze, w drugą stronę już się nie da.
ja bym jednak wolał kupić 17-55/2,8 IS i mieć jeden porządny
I być może po roku, Robak niedość, że aparat musiałby sprzedać, to jeszcze ten porządny obiektyw, a za wydane ok. 6600 zł. miałby tylko zakres do 55mm.
Jak dla mnie mocno za krótko. Dlatego dwa: tani i przejściowy 18-55 oraz droższy i docelowy 24-105L.
komor napisał/a:
Jak będzie nagła sytuacja na długą ogniskową to zawsze można się ratować kadrowaniem w komputerze
Różnycy pomiędzy 55mm, a 105mm nie da się łatwo zrównoważyć wycięciem w PC, a jeżeli to z dużą stratą dla jakości, i głębi ostrości.
Oczywiście wszystko zależy od wizji i potrzeb fotografa.
Swoja drogą jeśl przewiduje się, że akcja bedzie się działa bardzo szybko to już tylko dwa korpusy moga Cie uratować, no chyba, że jakiś super-zoom-tele-ze-złotą optyką, ale takich nie robią.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10