Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 24 Lut, 2010 Tamron czy Sigma na początek
Witam,zaczynam swoją przygodę z lustrem akurat Sony A300,stoję przed wyborem obiektywu
innego niż kitowy i zastanawiam się jaką firmę wybrać TAMRON czy SIGMA.
Oczywiście chodzi mi o obiektywy używane podam jakie biorę pod uwagę.
Tamron - AF 28-105 f/3,5-5,6 UC
Sigma - AF 70-210 f/4-5,6 high speed
- AF 28-70 f/3,5-4,5 high speed
- AF 28-200 f/3,8-5,6 aspherical
Choć nie wszyscy zgadzają się z tym że nie warto powielać nakładających się ogniskowych,
wyznaję zasadę że dwa w jednym to nie koniecznie najlepsze rozwiązanie.
Nie ukrywam również że w grę oczywiście wchodzi cena za jaką te obiektywy można kupić.
Można powiedzieć że w tej kwestii jestem laikiem i dlatego postanowiłem poprosić o radę osoby znające temat.
Obiektywy zamierzam używać bardziej w plenerze niż u cioci na imieninach.
Te obiektywy mają niskie ceny bo nikt nie chce ich kupić, gdyż są mało przydatne i słabe, mają mało wygodny zakres ogniskowych zaczynający się od 28 mm, a to na A300 daje kąt widzenia taki jak obiektyw 42 mm na filmie, czyli brak szerokiego kąta, jedynie Sigma 70-210 da jakiś przydatny zakres ogniskowych.
Lepiej poszukaj czegoś co się zaczyna od 16-18.
Wydawało mi się że zakres kąta Sigmy 28-200 jest bardziej do przyjęcia niż 70-210,
ale może jestem w błędzie i czegoś nie łapię.
Ale jeżeli tak jest to jaki dodatek do niej,lub inaczej jakim uniwersalnym zoomem warto
zastąpić te obiektywy w cenie od 700- może 1000zł.
Wydawało mi się że zakres kąta Sigmy 28-200 jest bardziej do przyjęcia niż 70-210,
ale może jestem w błędzie i czegoś nie łapię.
Teleobiektyw typu 70-210 lub podobny może być dobrym uzupełnieniem "kita", zapewne to miał na myśli SlawGaw
ronin65 napisał/a:
Ale jeżeli tak jest to jaki dodatek do niej,lub inaczej jakim uniwersalnym zoomem warto
zastąpić te obiektywy w cenie od 700- może 1000zł.
Z nowych to chyba nic ciekawego nie znajdziesz. Z używanych np. Sigma 17-70/2.8-4.5, może Sony 16-105/3.5-5.6, może trafi się Tamron 17-50/2.8 albo Sigma 18-50/2.8 w dobrej cenie i dobrym stanie.
Tak przy okazji, który "kit" Sony posiadasz, 18-70? Dlaczego chcesz go wymienić, jest konkretny powód czy po prostu chciałbyś kupić "jakiś" obiektyw a la te z pierwszego postu?
Tak posiadam kit SONY 17-70, kolorystycznie odpowiada mi,ale brok trochę zoomu tego od
SIGMY 70- 210,liczyłem że na innym obiektywie uzyskam podobne efekty ale o lepszym zbliżeniu.
Może nie potrafię uzyskać lepszego efektu z jakiegoś nie zrozumiałego dla mnie ustawienia .
Kit Sony 18-70 jest raczej słabym obiektywem, jednak i za jego pomocą można uzyskiwać satysfakcjonujące zdjęcia, tyle że wymaga to więcej wprawy i doświadczenia.
SlawGaw słusznie zauważył, że wymienione przez Ciebie obiektywy są tanie, bo nie mają 'wzięcia' na rynku (nie bez powodu). Za swojego 18-70 też wielkiej kasy nie dostaniesz.
Zauważalny postęp jakościowy uzyskasz kupując CZ 16-80, ale już np. DT 16-105 jest obiektywem na tyle udanym, że można go spokojnie polecać jako zastępstwo dla kita.
Jeżeli jednak priorytetem dla Ciebie są teleogniskowe a budżet masz okrojony, pozostaje dokupienie do kita obiektywu klasy 70-200/300 mm.
I teraz w zależności od budżetu, możesz myśleć (a mówimy o sprzęcie fabrycznie nowym) o czymś pokroju Sigmy 70-300APO za 900 zł lub Sony 70-200G za 6600 zł. Między tymi propozycjami znajdziesz szeroki wybór teleobiektywów. Propozycje tańsze niż 900 zł są albo sprzętem z drugiej ręki, albo jakość obrazowania nie jest w nich współmierna do ceny.
Witam,zaczynam swoją przygodę z lustrem akurat Sony A300,stoję przed wyborem obiektywu
innego niż kitowy
Może warto rozważyć (moderatorzy i administratorzy) aby obok przyklejonego wątku "Co zamiast KITA do Canona" dołożyć wątek dla innych producentów, np.:
"Co zamiast KITA do Sony"
"Co zamiast KITA do Nikona"
bo pytań w tej kwestii jest całkiem sporo.
Zauważalny postęp jakościowy uzyskasz kupując CZ 16-80, ale już np. DT 16-105 jest obiektywem na tyle udanym, że można go spokojnie polecać jako zastępstwo dla kita.
Bardzo proszę Jaśniej jeżeli chodzi o te oznaczenia.[/b]
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,59 sekundy. Zapytań do SQL: 13