Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 03 Mar, 2010 Jakie obiektywy do d5000 ? 2 zastosowania
Witam, jestem nowy na forum,
Jestem początkującym w tym co robię także proszę o poradę zakupu obiektywu (mam teraz standardowy Nikkor AF-S DX 18-55mm f/3,5-5,6G VR ).
1. Chciał bym zakupić obiektyw do zdjęć plenerowych jak i do zdjęć w budynkach z gorszym światłem (mam zlecenia z od rodziny zrobienie fotek na chrzcie dziecka w kościele). Oczywiście aby była dobra ogniskowa do 200 mm może być mniejsze jeśli będę mógł dobrze kadrować w kościele. Najlepiej jak była stabilizacja. I żeby nie było znacznego problemu z AF.
moje propozycje(cena do możliwości): Nikon 55-200 mm f/4-5.6 AF-S VR DX Zoom, SIGMA 18-200mm/3,5-6,3 DC
2. Myślę także o jakimś obiektywie do zdjęć w studio, portrety itp, żeby miał niską watośći f/. Może on być także do ogólnego zastosowania bo ten obiektyw co już mam chce sprzedać. Oczywiście najniższa cen do możliwości.
Nie jestem żadnym profesionalistą , zastosowania amatorskie także proszę o propozycje obiektywów z najniższej półki.
Wysłany: Sro 03 Mar, 2010 Re: Jakie obiektywy do d5000 ? 2 zastosowania
Ad. 1 IMHO z deszczu pod rynnę.
Naprawdę zacznij od liźnięcia odrobiny wiedzy, a lepiej skojarzysz pewne fakty (na razie masz nawet problem z doborem "dobrych" jak to nazywasz ogniskowych) - nie piszę tego w żadnym wypadku złośliwie...
Rodzina też nie zawsze bezkrytycznie patrzy na efekty pracy domorosłego fotografa chrztowo-komunijno-ślubnego.
Cytat:
proszę o propozycje obiektywów z najniższej półki.
Po prostu wybierz te najtańsze, tylko się nie zdziw jak okażą się gorsze od posiadanego 18-55VR...
Myśle podobnie jak lotofag, na szkłach nie zaoszczedzisz:( Lustro to taka niekończąca sie pogoń za coraz to lepszą szklarnią, sam nie mam zbyt wiele kasy niestety, ale wiem że tanio znaczy niezbyt dobrze
majora, ja osobiście zbieram na tokine 11-16 daje Ci to szeroki kat na aps-c, oraz dobre stale swiatlo, a do portretu sigma 50/1.4. Nie wypowiadam sie na temat szkiel ze stajni nikona bo nie mam o nich zielonego pojecia. Uwazam, że do pomieszczeń to przede wszystkim liczy sie światło W moim C 17-85 tego wlasnie najbardziej mi brakuje, jak bym miał puszke z używalnym wysokim ISO to problem byłby mniejszy, a tak koło sie zamyka
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 12