Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 23 Lut, 2010 cechy poszczególnych systemów
witam,
1. pytanie- czym charakteryzują się poszczególne systemy: canon, nikon, pentax, olympus?
wiem że stabilizacja jest różnie implementowana, obsługiwane są różne pamięci flash, co jeszcze ?
to może mi pomóc w wyborze sprzętu.
proszę więc o Waszą pomoc w scharakteryzowaniu tych systemów.
od kilku dni zastanawiam się ponownie nad zakupem lustrzanki, do tej pory używałem A610 - całkiem zaawansowany kompakt, z CHDK więc, miałem dostęp do dodatkowej funkcjonalności i z niej korzystałem.
niestety brakuje mi światła, głównie robię zdjęcia ludziom w domu, na iso 200 kompakt wymięka.
dlatego zdecydowałem się kupić lustrzankę z jaśniejszym szkłem i dobrym iso. mam też kilka kart SD, więc dobrze by było móc je wykorzystywać.
przez kilka dni oczytałem się różnych poradników, porównań itp, nie chcę wydać więcej niż 2000zł na sprzęt w tej chwili. aktualnie moim typem jest 1000D, w przyszłości pewnie dokupię do niego stałkę.
jaki polecacie obiektyw do zdjęć we wnętrzach? być może kupiłbym body + ten obiektyw
jeśli wykorzystać karty SD, to czemu nie D5000 ? albo z braku gotówki nie wejść w D3000 Ostatnio często męczę 1000D i 450D i jestem odrobinę zawiedziony w porównaniu do Nikonowskich amatorskich puszek, dlatego też bardziej poleciłbym D3000/5000.
Charakterystyka ? Ciężko tak wymienić bez konkretnych modeli. Kiedyś był fajny temat o danych systemach. Może warto tam zajrzeć ?
dobry sprzęt dla amatora, do szybkiej reporterki raczej się nie nadaje, dobre obiektywy kitowe, lepsze szkła nie są tanie, są za to fajne stałki Limited i chyba dla nich warto wejść w ten system. udane puszki wg mnie to k100, k200, k10 (innych modeli nie miałem możliwości używać). dużą zaletą tego systemu jest jego kompatybilność ze wszystkimi szkłami jakie da się tylko zapiąć do korpusu. słabym punktem we wszystkich (trzech) puszkach był pomiar nałądowania baterii.
Sony - jest brzydkie, szumi, ma wolny i niecelny AF, biorąc toto do ręki można się nabawić uczulenia. Z resztą to sprzęt dla kretynów omamionych reklamą.
Pentax - ma same hotpixele, nie można kupić do niego działających baterii, a jak już się kupi, to i tak nie wiadomo kiedy się rozładują. Ma beznadziejny AF i kupno dobrych obiektywów w Polsce graniczy z cudem.
Olympus - dogorywający system lustrzanek. Olbrzymie szumy odwrotnie proporcjonalne do dynamiki tonalnej. Ciemny i malutki wizjer. Wszystko tam takie dziwne.
Canon i Nikon - wiadomo. Pełen profesjonalizm. Tylko oni produkują prawdziwe aparaty. Kadry od razu są poprawne, szumy nie występują, a AF trafia praktycznie za każdym razem w każdych warunkach. Nawet plastik w tańszych modelach jest lepszy. Tylko ten sprzęt należy brać pod uwagę jeśli chce się być FOTOGRAFEM.
O ile nie będziesz robił odbitek większych niż 20x30cm naprawdę nie ma to znaczenia w który system wejdziesz.
Dobry aparat ma tryb manualny, wizjer, stabilną migawkę i sprawnie działający światłomierz. To oferują wszystkie systemy i tyle też wystarcza do robienia zdjęć
Inne cechy jak LV, uchylne wyświetlacze, strzelanie w seriach, jakość AF pozwala pewne rzeczy robić szybciej i wygodniej. I przydaje się reporterom którzy nie mają czasu oraz wszytkom innym którzy zarabiają na zdjęciach.
edmun - mógłbyś rozwinąć swoją opinię - dlaczego zawiedziony?
i kojarzysz ten temat o cechach? przeglądałem forum, ale to tego tematu nie trafiłem jeszcze.
na te amatorskie puszki patrzę pod względem kupującego laika który nie ma pojęcia po co mu lustrzanka ale on koniecznie chce ją mieć.
w tym wypadku porównując 450D i 1000D do takich puszek jak D3000/5000 odnoszę wrażenie że Canon został dziesięć lat wcześniej w produkcji. nie wiem czy porównuję tą samą półkę, ale cenowo "u mnie" wygląda to podobnie. Klient nie raz zadaje pytanie, co oferuje mu Canon, a co Nikon i nie wiedzieć czemu - zawsze nikon jest do przodu przy tych modelach. Oczywiście w dyskusji omijam ludzi którzy przychodzą i są zapatrzeni w Soniaki typu A200,A350,A230,A330 - bo tym po prostu daję co chcą i wyłączam całkowicie sumienie, honor i godność dając im gotowe pomarańczowo czarne pudełko. Oni wychodzą szczęśliwi - mi nic do tego... Sami się w to wpakowali
zapraszam tutaj.. można sporo wyczytać i właśnie ten temat został stworzony aby:
a) tylko opisać dlaczego ten a nie inny system
b) nie wytykać innym systemom braku funkcji takiej a takiej
c) pozwala nowicjuszowi zauważyć kto co lubi w danym systemie
Ostatnio często męczę 1000D i 450D i jestem odrobinę zawiedziony w porównaniu do Nikonowskich amatorskich puszek, dlatego też bardziej poleciłbym D3000/5000
Czy mogę Cię poprosić o sprecyzowanie? Jestem ciekaw
edmun, a co masz do SONY? Ja od dłuższego czasu używam i wcale nie uważam by był to jakiś gorszy aparat - też robi zdjęcia, też jest czarny, też ma lustro i też ma ZEISSY aj wróć nie każdy je ma Nie rozumiem takiego tępienia niektórych systemów...
Sz@kal,
nie będę wypowiadał się na temat Sony ok ? po co mam niepotrzebne problemy robić, a i nie do tego ten temat.
bacruk napisał/a:
Czy mogę Cię poprosić o sprecyzowanie? Jestem ciekaw
Przypominam, że patrzymy na sprzęt okiem amatora, dla którego ISO3200 i szum piksel by piksel nie są najważniejsze.
D5000 - uchylny - miodzio - wyraźny ekran (bo mniejszy a tyle samo pikseli co w większym Canonie). Bardzo dobrze mi się trzyma. Podoba mi się AF (szybki, w miarę precyzyjny). Menu tak wielce rozbudowane, że ilość opcji zagięła nawet mnie (co może dla amatora stanowić akurat problem). Dodatkowo Nikon ma filmy (a ma... czego Canon nie ma). Wiem że te filmy można sobie rozbić o kant, ale dla amatora jest to ważne (pytanie prawie codzienne - Czemu w takim razie aparat marki X nie ma tego co aparat marki Y, jeśli jest to porównywalny model? - Odpowiedź: BO NIE)
Co do nikona, kompensacja ekspozycji +- 5EV a nie jak w canonie 3EV (wciąż się dziwię czemu w Canonie zostaliśmy przy 3)....
Tyle różnic widocznych gołym okiem
Różnica cenowa naprawdę niewielka.... Ale tak jak mówiłem... Może porównuję nie te aparaty co trzeba, może D5000 powinienem postawić obok 500D a nie 450D...
Może mi już odbija od pracy i sam nie wiem o czym mówię.
Naprawdę polecam zajrzeć do tamtego tematu a nie zwracać uwagi na moje brednie.
Sz@kal,
nie będę wypowiadał się na temat Sony ok ? po co mam niepotrzebne problemy robić, a i nie do tego ten temat.
To bądź konsekwentny i nie mów nic, a nie tak metodą Pana Prezesa Przewodniej Partii Opozycyjnej... cus tam chlapnę, zainsynuuje a potem to niby nic...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11