Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Wto 02 Mar, 2010
GŁOWICA DO STATYWU KTÓRA UMOŻLIWI MI - OBRÓT O 180° !?
Autor Wiadomość
Demas 
Nowy

Wysłany: Wto 02 Mar, 2010   GŁOWICA DO STATYWU KTÓRA UMOŻLIWI MI - OBRÓT O 180° !?

witam,

mam takie pytanie do znawców głowic statywów i nie tylko.

a więc poszukuję sprzętu dzięki któremu będę mógł wykonać:
- zdjęcie z obróconym korpusem o 180° (tak! korpus ma być do góry nogami ale na statywie, dlatego też pytam z góry o głowice)

posiadam statyw Velbon, korpus nikon. Zdjęcie ma być wykonywane na długim czasie dlatego też szukam urządzenia mobilnego i użytkowego w miarę możliwości.

Proszę o nie wklejanie linków do głowic typu NINJA za pare tys PLN bo mnie na to najzwyczajniej nie stać.

oto przykład elementu który istnieje i penwie by mnie zadowolił ale również jest zbyt drogi:

http://allegro.pl/item942..._mkii_nowa.html

z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi, podpowiedzi, wnioski i pytania, jeśli jeszcze jakieś będą,

pozdrawiam serdecznie
dms

Reklama

krisv740
[Usunięty]

Wysłany: Wto 02 Mar, 2010   

a po co odwracać korpus o 180o?

odwrócisz zdjęcie w programie... :cool:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Demas, po pierwsze to zdjęcie odwrócone o 180 stopni najprościej - odwrócić na kompie.

Po drugie - co chcesz osiągnąć? Dlaczego chcesz obrócić aparat? Bo jedyne co mi przychodzi do głowy to odwrotne mocowanie kolumny centralnej - ale tego chyba Twój Velbon nie ma?

Demas 
Nowy

odpowiadam więc,

to że mogę odwrócić w programie to wiem, i mimo mojego niezbyt zaawansowanego wieku stronię od komputerów jeśli chodzi o obróbkę fotografii, pewne serie zdjęć jakie wykonuję to długi czas naświetlania, i chcę naświetlić jedną klatkę w różnych położeniach aparatu

oto przykład jednego z moich zdjęc by jakoś to wam nakreślić http://iroke.files.wordpr...jpg?w=460&h=307
z tym że to zdjęcie jest wykonane z pochyleniem aparatu o 90° co potrafi raczej każdy statyw, mi jak pisałem, potrzeba 180!

wyprzedzając; tak wiem że mogę zrobić 2 zdjęcia i nałozyć je na siebie w komputerze ale NIE CHCE. jak pisałem wyżej stronię od tego typu zabiegów. to wszystko

jeśli ktoś miałby jakieś pomysł, obiekcje, pytania to proszę !

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Demas, ok - załóżmy że bawisz się filmem ;)

Czy masz obejmę statywową do obiektywu? Na niej możesz dowolnie obracać korpus i takie rozwiązanie jest najtańsze.

dr11 
Optyczny

Najtańsza, jaką znalazłem do panoram, w tym pionowych (bo o to Ci chyba chodzi) http://allegro.pl/item941..._manfrotto.html
Może taki kątownik dałby też radę, ale pewien nie jestem http://pstryk.pl/details:...hexagonal+plate

EDIT: Eee, chyba nie o to Ci chodzi. Jeśli chcesz to zrobić w osi normalnej do filmu/matrycy to pozostaje obrót zestawem w mocowaniu statywowym obiektywu. Ewentualnie ten łącznik kątowy z linku powyżej plus normalna głowica obracająca się na miejscu płytki sześciokątnej.

EDIT2: Lub też statyw z kolumną typu Q90 (Manfrotto): http://experience.manfrot...pro4/04-190.jpg

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

dr11 napisał/a:
EDIT: Eee, chyba nie o to Ci chodzi. Jeśli chcesz to zrobić w osi normalnej do filmu/matrycy to pozostaje obrót zestawem w mocowaniu statywowym obiektywu. Ewentualnie ten łącznik kątowy z linku powyżej plus normalna głowica obracająca się na miejscu płytki sześciokątnej.

No właśnie jest taki ring którym możesz obracać z pozycji landscape/portrait - ważne że robisz to w osi obiektywu.... ale jakoś nie mogę teraz znaleźć :(

Jedyne co to takie coś: http://reallyrightstuff.com/CRD/02.html
To pokazuje idee, tyle ze nie mogę znaleźć tych o normalnych cenach
Ostatnio zmieniony przez hijax_pl Wto 02 Mar, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

dr11 
Optyczny

hijax_pl, chyba nie to http://www.bhphotovideo.c...x345/381894.jpg ? :roll: :)

hijax_pl napisał/a:
Jedyne co to takie coś: http://reallyrightstuff.com/flash/03.html
O maj got, wygląda jak jakaś maszyna górnicza ;)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

dr11, link mi się źle wkleił - już poprawiam :D

dr11 
Optyczny

hijax_pl, ok, ale też jak uchwyt na wiertło :) . W dobrej cenie to takiego kombajnu chyba się nie dostanie :|

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Przeca mówię że chodzi o idee. Widziałem gdzieś na necie takie prostsze. A nie "pełnoobrotowe" kombajny po 800$

dr11 napisał/a:
hijax_pl, ok, ale też jak uchwyt na wiertło :) . W dobrej cenie to takiego kombajnu chyba się nie dostanie :|

Najtaniej to uchwyt statywowy do obiektywu - niestety nie każdy obiektyw ma możliwość jego założenia ;)

Demas 
Nowy

niezmiernie Wam wszystkim dziękuje za pomoc i starania, no jak sami widzicie sprawa nie jest prosta, tym bardziej że chce zachować korpus na tej samej wysokości etc.

do tego typu zabaw używam tamrona 17-50 2.8

czyli doszliśmy do tego do czego mniej lub bardziej doszedłem sam wcześniej, sprzęt jest ale ceny zabójcze. dzieki jeszcze raz

[ Dodano: Wto 02 Mar, 2010 17:09 ]
to w sumie nie byłoby takie złe rozwiązanie ! a jakiś odpowiednik do manfrotto+340+elbow+bracket+w.+hexagonal+plate ktos zna? bo manfrotto do mojego Valbon nie podejdzie ale..ciepło!! ciepło.. !! dzieki

krisv740
[Usunięty]

skoro potrzebujesz takiej karkołomnej sztuki, to aby zmieścić się w minimalnym budżecie proponuję zakupić łożysko wałeczkowe o wew. średnicy około 100mm i poprzez proste dospawanie dwóch uchwytów mocujących i jednej podkówki ze śrubą do blokowania stworzyć własną obrotnicę... - najtaniej

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Czw 04 Mar, 2010   

Tylko po co aż tak utrudniać sobie życie dla zadania, które nie jest tego warte i które każdy może z identycznym efektem wykonać jednym kliknięciem (mówię o obrocie o 180 stopni)? Nie widzę w tym ani sensu, ani "artyzmu"...

Demas 
Nowy

Wysłany: Czw 04 Mar, 2010   

jaad75 napisał/a:
Tylko po co aż tak utrudniać sobie życie dla zadania, które nie jest tego warte i które każdy może z identycznym efektem wykonać jednym kliknięciem (mówię o obrocie o 180 stopni)? Nie widzę w tym ani sensu, ani "artyzmu"...

kierując się takim tokiem rozumowania to w ogóle nie warto robić zdjęć bo każdy może każde powtórzyć. ale po co powtarzać skoro w tym ani sensu ani artyzmu nie ma.

Jednak prosiłbym o sensowniejsze wsparcie niż to powyżej, za wszelkie wcześniejsze jeszcze raz dzięki, pozdrawiam

Odpowiedz do tematu