Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 01 Mar, 2012 Przyroda i zbliżenia do Nikona D90 (mały budżet)
Witam serdecznie! Jestem nowy, świeży, zielony więc wypada się przedstawić, MACIEK, miło mi!
Sprawa wygląda następująco, sondowałem i badałem internet w celu dobrania dla siebie lustrzanki, i wybrałem wreszcie Nikona D90. Myślę, że był to dobry wybór, lecz mój problem polega na czymś zupełnie innym. Chciałbym bardzo fotografować przyrodę, zwierzęta, zachody słońca ale też owady czy małe roślin etc. Aktualnie mam kitowy obiektyw 18-105, bardzo jestem z niego zadowolony, lecz z tego co przeczytałem w internecie do zdjęć natury nie do końca nadaje się on w 100%. Moja prośba brzmi, czy mógłby ktoś podpowiedzieć mi nazwę paru obiektywów, przy tym nie drogich do natury i zdjęć makro?
Dziękuję z góry!
Ostatnio zmieniony przez komor Czw 01 Mar, 2012, w całości zmieniany 1 raz
pies na torach, jesli ta natura to fotografia zblizeniowa (kwiatki, itp) to obiektyw do makro sie nada, jesli natomiast sa to zwierzeta, zwlaszcza niewielkie i plochliwe jak ptaki, no to wiekszosc obiektywow makro bedzie zdecydowanie za krotka i trzeba bedzie pomyslec o zakupie 2 obiektywow
tamron 90mm ma dobry stosunek jakosci do ceny jesli chodzi o obiektywy do makro
Dziękuję za tak szybki odzew. SUNDERS jeśłi chodzi o tego Nikkora to jest poza moim zasięgiem cenowym, ale słyszałem, że można podczepić coś od analogów i działa w miarę. MORONICA czy obiektyw Tamrona będzie kompatybilny z D90? Jestem w posiadaniu (do sprzedania) zestawu Nikon F-501 plus Tamron LD aspherical 28- 200 i czytałem w sieci o zwarciach jak nosiłem się zamiarem doczepienia go do D90. I jeszcze spytam jak wyglądają relację obiektywów innych marek z aparatem Nikon? Czy są one w pełni kompatybilne pomijając oczywiście AF.
pies na torach, akurat ten tamron o ktorym wspominalam to konstrukcja przeznaczona dla aparatow cyfrowych wiec nie ma mowy o zadnych problemach z kompatybilnoscia. jesli ten 70-300 jest dla ciebie za drogi to i tamron 90mm bedzie bo kosztuja podobnie zdaje sie. jaki masz budzet?
Większość nowych obiektywów makro nie będzie tańsza niż 1500 zł - w tym ten Tamron 90 o którym piszę moronica, Tokina 35/2.8 macro, Tamron 60/2 macro. Ciut tańszy jest Nikkor 40/2.8. Reszta droższa - często znacznie droższa. Możesz ewentualnie rozważyć jasną 50-kę + pierścienie makro. Zmieścisz się wtedy w budżecie. Będzie mniej wygodnie ale uniwersalność jest w sumie lepsza. Np. nikkor 50/1.8G + pierścienie z przeniesieniem automatyki. Myślę że z budżetem na styk, a sprzęt i do portretów i do makro bardzo fajny.
O, to jest myśl. W prawdzie jak już powiedziałem jestem zielony, prosił bym jeszcze o przybliżenie działania pierścieni z przeniesieniem automatyki. Rozumiem, że działa to na zasadzie złóżmy adaptera do kart pamięci tak?
Zasada działania z każdym obiektywem przy pomocy pierścieni jest tak sama - odsuwasz obiektyw od matrycy i dzięki temu zmniejszasz odległość ostrzenia. Chyba kiedyś próbowałem D90 z 18-105 z pierścieniami i coś tam wychodziło, ale głowy nie dam, że był to na pewno ten obiektyw. Są obiektywy, które przy zamontowaniu pierścieni dają ostrość za matrycą
Pierścienie pozwolą Ci zbliżyć się do fotografowanego obiektu i uzyskać dobre powiększenie (a mówiąc ściślej - większą skalę odwzorowania). Jeśli użyjesz obiektywu z serii G, przeniesienie automatyki spowoduje, że będzie działać sterowanie przysłoną (bez tego byłaby maksymalnie domknięta cały czas i nie miałbyś na to wpływu), a ponadto będzie działać Autofocus. Możesz też użyć obiektywu z serii D - mają one pierścień do ręcznego ustawiania przysłony. Wtedy pierścienie mogą być bez przeniesienia automatyki bo przysłonę sobie ustawisz sam. O AF jednak musisz wtedy zapomnieć. Co do samych obiektywów 50mm to po prostu są tanie, a dobrze się nimi pracuje z pierścieniami. Jasny, stałoogniskowy obiektyw jest przy tym świetnym narzędziem do innych celów niż makro i na pewno nie będziesz żałował zakupu. Jeśli ta kombinacja Cię interesuje to opcje masz zasadniczo dwie. Tańsza to Nikkor 50mm/1.8D + pierścienie bez przeniesienia automatyki. Droższa to Nikkor 50mm/1.8G + pierścienie z przeniesieniem automatyki. Optycznie i użytkowo ten drugi zestaw jest oczywiście odrobinę lepszy. Ewentualnie jest jeszcze Nikkor 50mm/1.4D, którego używanego można wyrwać w rozsądnej cenie. Nikkor 50/1.4G czy Sigma 50/1.4 będą zapewne już poza Twoim zasięgiem finansowym.
Bardzo serdecznie dziękuję za pomoc, jestem w trakcie szukania Nikkor 50mm/1.8G z przeniesieniem automatyki, zobaczymy co się stanie. Mam jeszcze dodatkowe pytanie, bo ten właśnie obiektyw określany jest mianem teleobiektywu, co to znaczy?
jestem w trakcie szukania Nikkor 50mm/1.8G z przeniesieniem automatyki, zobaczymy co się stanie
Chyba pierścieni pośrednich?
pies na torach napisał/a:
bo ten właśnie obiektyw określany jest mianem teleobiektywu, co to znaczy?
W zasadzie to niewiele. Taka techniczna nomenklatura
Nie musisz się tym przejmować, tym bardziej, że często sami sprzedawcy nie wiedzą co piszą w opisach przedmiotów...
pies na torach napisał/a:
AHa, i jeszcze oznaczenie D i G jakie mają cel?
Rozróżnienie konstrukcji. G - to obiektywy bez pierścienia przysłony - zmieniać możesz tylko z poziomu korpusu - nie współpracują z starymi korpusami analogowymi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 13