Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Pon 15 Mar, 2010
Nikon AF 50 mm 1.8 d czy AF-S 35 mm 1.8 dx ?
Autor Wiadomość
majora 
Początkujący
marcola

Wysłany: Nie 14 Mar, 2010   Nikon AF 50 mm 1.8 d czy AF-S 35 mm 1.8 dx ?

Witam, który obiektyw w moim przypadku polecicie.
Mam nikon D5000 bez silnika AF. Kupiłem sobie ostatnio 50 mm 1.8 d , (nie wiedziałem że d5000 nie ma silnika) na początku się zdołowałem ustawianiem ręcznym ale w dobrym świetle można dość dobrze ustawić (pomaga w wizjerze kropeczka ustawienia ostrości, kiedy nie mruga ostrość jest na obiekcie) ostrość, ale czasami jest to żmudne.
Zastanawiam się czy nie sprzedać i kupić AF-S 35 mm 1.8 dx.

Proszę o opinie, czy się opłaca bo cena 2 razy tyle, ale AF-S ma duże znaczenie.

Czy ktoś może powiedzieć czy jest duża różnica po miedzy ręcznym, ustawianiem ,a automatycznym.

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Nie 14 Mar, 2010   

majora, ręczne trafia w dowolnym miejscu kadru a automatyczne w zdefiniowanym punkcie. Nieraz AF jest szybszy od ludzkiej ręki, a nieraz jest na odwrót. Zależy od wprawy i bystrości oka.

Na Twoim miejscu, a wnioskuję z tego piszesz... Zmieniłbym na 35/1.8

sigmiarz 
Optyczny

Wysłany: Pon 15 Mar, 2010   

Jak pisze hijax, do tego 35 jest dużo bardziej uniwersalna od 50mm ale już zdecydowanie gorsza do portretów, to oczywiście zależy jakie portrety robisz i czy w ogóle.

majora 
Początkujący
marcola

Portrety trochę robię, ale też interesowało by mnie fotki na zewnątrz/wewnątrz całej osoby. Żeby to było bardziej uniwersalne szkło. Tylko pytanie o AF w 35 mm bo się trochę naczytałem że nie jest zbytnio trafny(wychodziły na rynek jakieś trefne) , a ręczne ustawiać to muszę teraz z 50 mm.

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

majora napisał/a:
Mam nikon D5000 bez silnika AF
Tak to już jest z Nikonem, niestety. Pewnie nie jesteś pierwszym ani ostatnim, który się zdziwił po zakupie. :wink:

A. Obiektyw, który kupiłeś 50/1.8 to już takie lekkie tele na matrycy APS-C Twego aparatu, dobrze nadający się np. do portretów, tyle, że dla Ciebie jest manualny.
B. Obiektyw, który zamiennie rozważasz 35/1.8 da Ci szerszy kąt widzenia niż 50-ka i ma atut, że będzie działać AF.
I tu podstawowe pytanie, jaki kąt widzenia i związana z nim ogniskowa, jest dla Ciebie bardziej uniwersalna? Jeśli masz np. zooma 18-55, to ustaw sobie te dwie wartości i popatrz w wizjer.

Hmm ...
Ja na Twoim miejscu nie sprzedawałbym tego pierwszego, bo tani i przyda się na pewno, pomimo braku AF. Jeśli oczywiście możesz wydać jeszcze ok. 700 zł, dokup 35/1.8 i będziesz miał ... dużo więcej możliwości fotografowania. :smile:

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

35tka będzie lepsza nie tylko z względu na AF, ale również z powodu kąta widzenia - bardziej Ci się przyda ;)

majora 
Początkujący
marcola

Chyba zakupie 35 mm ze względu na szerszy kąt widzenia i AF-s, a tę 50 mm zatrzymam, jak będę jej używał to wtedy pójdzie na Allegro.

A czy do portretów te 35mm też się nada?
Ostatnio zmieniony przez komor Pon 15 Mar, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

majora napisał/a:
kont
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

majora napisał/a:
A czy do portretów te 35mm też się nada?
do amerykańskich kadrów jak znalazł ;)

komor 
Moderator

majora, mi osobiście 30 mm pasuje do portretów dzieci, przy dorosłych też daje radę, wszystko zależy od kreatywności. Ale ciasnego portretu lub samej twarzy to już tym nie zrobisz.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

komor napisał/a:
Ale ciasnego portretu lub samej twarzy to już tym nie zrobisz.

Eee tam - zrobić się da. ;)
A jaka przerysowana perspektywa wychodzi... :mrgreen:

majora 
Początkujący
marcola

Same twarze to raczej rzadziej mnie interesują . Dzisiaj byłem w FJ i jest z 777 zł, i można sprawdzić przed zakupem. Pod koniec miesiąca sprezentuje sobie go :)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

majora, i słusznie :)

majora 
Początkujący
marcola

Wyczytałem też że 35 mm na dx ma taką samą perspektywę jak ten 50 mm. Mam rozumieć że gdybym robił portret i się zbliżę do osoby to nie będzie tak znaczących zniekształceń w perspektywie.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

majora, nie. Ma "ten sam" kąt. A to z perspektywą nie ma nic wspólnego. Perspektywa zależy od odległości, a używając 35ki dla tego samego kadru staniesz bliżej - to zmieni perspektywę.

majora 
Początkujący
marcola

Czyli z tej samej odległości perspektywa będzie taka sama , ale później będę musiał kadrować w programie dla 35 mm.[/list]

Odpowiedz do tematu