Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nikon d5000 czy Canon PowerShot SX1 IS ???
Autor Wiadomość
katherina
[Usunięty]

Wysłany: Czw 11 Mar, 2010   Nikon d5000 czy Canon PowerShot SX1 IS ???

Witam,
jestem totalną amatorką, zaczynającą dopiero bawić się w fotografowanie. Chciałabym kupić dobry aparat jednak od kilku dni zastanawiam się czy wybrać kompakt czy jednak lustrzankę. Dodam, że robiłam już kiedyś zdjęcia lustrzanką ale z racji tego, że nie był to mój sprzęt nie wgłębiałam się zbytnio w funkcje i ustawienia.
Najpierw wybierałam pomiędzy sprzętami: Panasonic DMC- FZ38 a Canon Powershot SX 1 IS, jednak zaczęłam zastanawiać się nad lustrzanką Nikon d5000, gdyż różnica w cenie pomiędzy nim a Canonem jest niewielka, a lustrzankę jeśli kiedyś w przyszłości będę chciała mogę rozbudować, zaś kupując nawet najlepszy kompakt mam już drogę zamkniętą.
Co o tym myślicie i co mi radzicie???
No i jeśli lustrzankę to z 18-105mm VR czy 18-55mm VR???
Będę wdzięczna za pomoc.

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Czw 11 Mar, 2010   

Po pierwsze Panasonic DMC- FZ38 to bardzo solidny sprzęt i mogę go z czystym sercem polecić. Nawet jak Ci przestanie wystarczać kiedyś - zawsze może pozostać jako zapasowy aparat - prościej go zabrać w teren, wycieczkę itp.

Jeśli zaś chodzi o D5000 - to bardzo porządna lustrzanka, może ergonomia używania nie jest na najwyższym poziomie, ale obrazowanie, właściwości matrycy jak na tą klasę sprzętu są wręcz wzorowe. A jeśli chodzi o obiektyw - polecam 18-105VR. To bardzo uniwersalne i zarazem ostre szkło kitowe.

katherina
[Usunięty]

Dziękuję za radę :) pozdrawiam

darekk 
Rozmowny

Też polecam d5000, to już jest CMOS, duży wyświetlacz 2,7'', lekki w sam raz dla Kobiet.
Co najważniejsze nie ogranicza Cię optycznie, możesz podłączyć do niego: szeroki kąt, rybkę, teleobiektyw, makro, jasne stałki itd.

HIJAX, o co chodzi z tą ergonomią używania nie na najwyższym poziomie?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

darekk napisał/a:

HIJAX, o co chodzi z tą ergonomią używania nie na najwyższym poziomie?

No jak na Nikona to brak drugiej rolki czy zbyt mała ilość przycisków na obudowie może być uciążliwa. Ale zaznaczam że to jest uciążliwe dla kogoś kto ma już nikona, szczególnie z ciut wyższej półki. Dla osoby, dla której to pierwsza puszka - będzie w sam raz. Przejście kiedyś w przyszłości nawet na D90 będzie już istotną zmianą - in plus.

katherina
[Usunięty]

niektórzy twierdzą że lampa jest zbyt nisko jak do obiektywu 18-105mm, jakie jest Wasze zdanie? bo ja nie mam pojęcia o co chodzi

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

katherina, każda wbudowana będzie za nisko przy takich obiektywach - nie tylko w Nikonie.

Jaki to daje efekt? Ano przy konkretnych ustawieniach snop światła z lampy będzie ograniczany przez obiektyw i w konsekwencji rzucać cień. Tak samo jak w kompaktach przy funkcji macro ;) jeśli to komuś przeszkadza - trzeba będzie skombinować zewnętrzną lampę. Ale powtarzam - to nie jest tak że zawsze rzuca cień.

Kiedyś mając dużo wolnego czasu zrobiłem mały eksperyment:
Nikon D90 + 18-105VR bez osłony przeciwsłonecznej. Aparat leży na stole żeby WYMUSIĆ widoczność cienia.

katherina
[Usunięty]

dzięki za "rozjaśnienie" problemu :) pewnie dla mnie i tak będzie to niezauważalne :)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

katherina napisał/a:
pewnie dla mnie i tak będzie to niezauważalne :)

W 80% przypadków pewnie tak...

Dokupienie lampy dodatkowej ma inna pożądaną cechę - da się ustawić palnik w innym kierunku i skierować błysk np na sufit - to daje lepsze wyniki, światło jest bardziej miękkie, zrównoważone. Zdjęcie zupełnie inaczej wygląda.

RB 
Temu Panu już podziękujemy

hijax_pl napisał/a:

Dokupienie lampy dodatkowej ma inna pożądaną cechę - da się ustawić palnik w innym kierunku i skierować błysk np na sufit - to daje lepsze wyniki, światło jest bardziej miękkie, zrównoważone. Zdjęcie zupełnie inaczej wygląda.

No i te zewnetrzne to mają 'zwykle' większa liczbę przewodnią niz te 12-14 typowe dla lamp wbudowanych.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

RB napisał/a:
No i te zewnetrzne to mają 'zwykle' większa liczbę przewodnią niz te 12-14 typowe dla lamp wbudowanych.

Oczywiście :)

k7piotr 
Uczestnik
przechodzień

hijax_pl napisał/a:

A jeśli chodzi o obiektyw - polecam 18-105VR. To bardzo uniwersalne i zarazem ostre szkło kitowe.

Potwierdzam, szkiełko rewelka (przynajmniej w moim mniemaniu). Od 2h jestem szczęśliwym posiadaczem tego obiektywu i właśnie wróciłem z parku, gdzie go testowałem. Naprawdę jestem uradowany, że go mam :razz: za co dziękuję forum optyczne.pl :grin:
sprzedam

Chyba nikt mi nie będzie miał za złe jak się pochwalę, że udało mi się go kupić za 700zł, nówka z gwarancją, osłoną p.s. i pokrowcem.

A tak przy okazji. Mam pytanko, czy warto kupować dyfuzor na lampę wbudowaną? Link

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

k7piotr napisał/a:
A tak przy okazji. Mam pytanko, czy warto kupować dyfuzor na lampę wbudowaną?

Generalnie to każde rozproszenie jest pożądane. Jednak miej na uwadze że wbudowane flesze mają dość marniutką siłę błysku, którą dodatkowo ograniczysz dyfuzorem. Dodatkowo nie zmieniasz położenia lampy, więc problem "czerwonych" oczy nadal będzie.

Oczywiście nie oznacza to że takie dyfuzory są bez sensu, tym bardziej że to to kosztuje kilkanaście a nie kilkaset złotych ;)

k7piotr 
Uczestnik
przechodzień

hijax_pl napisał/a:
Dodatkowo nie zmieniasz położenia lampy..

No właśnie :cry: żeby chociaż był jakiś knif by skierować lampę na sufit :zalamany:
Na lampę zewnętrzną na razie nie będzie kaski niestety. Wpierw sprzęt do firmy a potem zabawki :wink:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

k7piotr, zawsze można samemu poeksperymentować...
http://blog.lightscoop.co...opup-flash.aspx

Odpowiedz do tematu