Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 20 Mar, 2010 Bresser Cobra 7-21x40 - podróbka?
Witam wszystkich.
Chciałbym prosić o pomoc - mianowicie kupiłem w tygodniu lornetkę przez internet. Według opisu powinna to być lornetka STIGMA OPTICS 7-21x40 - jak już wyczytałem z forum - ponoć chińszczyzna. Okazało się, że dostałem lornetkę Bresser Cobra 7-21x40 - aczkolwiek wydaje mi się podróbką tego sprzętu, bo Bresser (z Google) wygląda nieco inaczej i jest dużo droższy, na dodatek opakowanie nieco się różni od mojego - zamiast loga firmy jest lornetka. Znalazłem na jakiejś dziwnej stronie taką samą lornetkę w cenie $66, jednak mimo wszystko wyczywam podstęp... Lornetka kosztowała mnie 85zł + wysyłka. Znawcą lornetek nie jestem, dlatego zwracam się o pomoc tutaj.
Co do optyki to nawet nie mam punktu odniesienia - jedyną lornetkę, z którą mogę ją porównać jest bardzo popularna "Russia" sprzedawana od obcokrajowców na giełdach (nie ja ją kupiłem) - ale bez wątpienia patrzy się lepiej. Są problemy z ostrością na większych odległościach (200, może 300 metrów) i to mnie martwi najbardziej, bo jak im dalej tym gorzej, to w Tatrach nic dobrego nie zobaczę, a właśnie do takiego celu ją kupiłem.
Bardzo proszę kogoś zorientowanego w lornetkach o rzucenie okiem na zdjęcia i ocenę, czy warto ją zachować, ewentualnie porady, na co zwrócić uwagę przy samodzielnej ocenie optyki.
Wysłany: Sob 20 Mar, 2010
Może to być starszy model Bressera. Nowy wygląda inaczej. Miałem kiedyś lornetkę tej firmy i parę elementów budowy jest podobnych co oczywiście nie musi być koronnym dowodem jej oryginalności. Generalnie lornetki z zoomem są gorzej skorygowane optycznie, szczególnie te tańsze. Pozorną korzyść z różnych powiększeń zoomu traci się na wielkości pola i jakości obrazu. Jeżeli ktoś jest choć dostatecznie wymagający powinien kupić lornetkę stałoogniskową, np.
Nikon VII 8x40, Delta Optical Entry 10x50. To najtańsze propozycje solidnego sprzętu. Z jakości obrazu byłbyś zapewne bardzo zadowolony. Jeśli lubisz duże powiększenia to 12x50 można jeszcze ustabilizować bez statywu. Najtańszy sprzęt optycznie przyzwoity to Bresser 10x50 (ocenia subiektywnie).
Sam musisz ocenić czy warto zachować sprzęt. Liczy się jakość obrazu i satysfakcja z użytkowania.
Parę użytecznych informacji na temat kupowania/sprawdzania lornetki
http://www.optyczne.pl/12...d_ogólnych.html http://www.optyczne.pl/12...szczegółów.html
2. Kilka zasad ogólnych, punkt 5: "w gorącej wodzie kąpany" - to ja
Przystępuję do testu. to, co znalazłem, a nie powinienem:
6. ślady kleju - i to dość połyskliwego.
9. Obrazek nr.4
13. Jedno odbicie zielone, reszta w kolorach naturalnych.
14. Jedno błękitne - reszta jak wyżej.
15+ Może wieczorem...
No to chyba sobie już odpowiedziałem na swoje pytanie. Cóż, mądry Polak po szkodzie... Tymczasem dzięki za nakierowanie mnie na artykuł i za propozycje innych lornetek. Jak uda mi się ją odesłać (może nawet do Diabła) to na pewno zwrócę na te modele większą uwagę.
Sosenia napisał/a:
No to chyba sobie już odpowiedziałem na swoje pytanie. Cóż, mądry Polak po szkodzie... .
Szkoda nie aż tak duża a ile się za to nauczyłeś. Prawdopodobnie to doświadczenie pomoże Ci wybrać w przyszłości satysfakcjonującą lornetkę i z pewnością docenisz ten fakt. Przed zakupem zawsze warto spojrzeć w lornetkę, nawet renomowanej marki choć te rzadko zawodzą.
Ostatnio zmieniony przez Abs Sob 20 Mar, 2010, w całości zmieniany 1 raz
Ja też przez to przeszedłem. Nawet świadomy zakup lornetki może przyspożyć kłopotów. Dość kształcąca historia
http://astro-forum.org/Fo...showtopic=17554
Dlatego warto obejrzeć sprzęt osobiście. Sklepy internetowe pozwalają na zwroty.
Piszę tutaj z przyjemnością - nie musisz czuć się zobowiązany. Jak by co służę w miarę skromnych możliwości. Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,31 sekundy. Zapytań do SQL: 16