Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 17 Mar, 2010 RAW - z czym warto się pomęczyć
zamierzam w końcu wziąć się za edycję RAWów - między innymi przez problemy z ABW, w związku z tym mam pytanie - co jeszcze warto zmienić/poprawić podczas edycji RAW?
co jeszcze warto zmienić/poprawić podczas edycji RAW?
Chcesz uniwersalną receptę mającą zastosowanie do każdego zdjęcia? Możesz zmienić wszystko... albo nic... Wszystko zależy od Twojej wizji konkretnej fotografii...
Ostatnio zmieniony przez jaad75 Sro 17 Mar, 2010, w całości zmieniany 1 raz
chodzi mi o sprawy, które najczęściej sprawiają problemy, a mają spore znaczenie.
jak na razie balans bieli jest dla mnie największą bolączką - w moim aparacie nie mogę ustawić temperatury, są pewne ustawienia predefiniowane, ale nie zawsze pasują.
z doświadczeń ze złym balansem wynikło moje zainteresowanie RAW.
przy okazji mogę się nauczyć jeszcze innych przydatnych "usprawnień".
WB zmienia się 1 suwakiem proste i skuteczne, jakie są inne w miarę proste techniki?
Wszystkie są proste...
Generalnie chodzi o to, żebyś przy pomocy suwaków umieścił światła, cienie i tony pośrednie, tam gdzie chcesz na osi jasności, a następnie po swojemu ustawił kontrast ogólny i lokalny oraz ogólne, bądź selektywne nasycenie kolorów. Do tego dochodzi usuwanie wad optycznych (bądź ich podkreślanie jak w przypadku winiety), ewentualne odszumianie, czy wyostrzanie... Ale możesz pojechać też w znacznie mocniejszą obróbkę i artystycznie przerysować pewne cechy, choć akurat są do tego lepsze narzędzia niż RAW Therapee...
1000D
no chyba, że nie umiem tego zrobić.
jedyna opcja w custom WB to wczytanie zdjęcia z którego będzie pobierana informacja do WB.
nie widziałem opcji wybrania konkretnej wartości temperaturowej.
Wysłany: Sro 17 Mar, 2010 Re: RAW - z czym warto się pomęczyć
panopticon napisał/a:
zamierzam w końcu wziąć się za edycję RAWów - między innymi przez problemy z ABW
Nie wiem co takiego przeskrobałeś, że masz kłopoty z tymi panami, ale na mojego nosa (a troszkę ludzi stamtąd znam) to sama edycja RAW-a niewiele Ci pomoże
panopticon, Wejdź na forum Canon-Board i w dziale tips & tricks masz opisane podstawy obróbki raw. A jak nie chce Ci się czytać to tu: http://canon-board.info/showthread.php?t=56319 kolega zrobił nawet filmiki.
wczoraj zacząłem się bawić raw thereapee, nie jest tak łatwo wybrać najlepiej temp bieli - zdjęcie albo będzie "prawdziwe" albo "ładne", nie zawsze oba określenia idą w parze.
chyba jednak wolę mieć "ładne" przynajmniej kolorystycznie zdjęcia.
na próbę zdałem się na automatykę w programie i choć wydaję mi się, że trochę konkretne zdjęcie jest zbyt ciepłe (jak na warunki) to jednak wygląda zdecydowanie lepiej.
w każdym razie jestem zadowolony z efektów i zostanę przy raw przynajmniej do czasu gdy znajdę dobre rozwiązanie problemu WB - jakiś WB cap czy inna podróbka expodisc.
teraz kwestia druku zdjęcia - będzie mi potrzebny profil kolorystyczny z laba? z kalibracją monitora może być problem, chyba trzeba będzie jakieś zdjęcie na próbę wydrukować i próbować kalibrować ekran za jego pomocą.
nie jest tak łatwo wybrać najlepiej temp bieli - zdjęcie albo będzie "prawdziwe" albo "ładne", nie zawsze oba określenia idą w parze.
Ja czasem robię tak, że najpierw ustawiam na „prawdziwie” przy pomocy pipetki pobierającej WB ze wskazanej bieli lub neutralnej szarości (jest taka pipetka w RawTherapee?) a potem nieco modyfikuję, żeby było ładniej. Przeważnie ocieplam, bo takie mam zboczenie.
panopticon napisał/a:
teraz kwestia druku zdjęcia - będzie mi potrzebny profil kolorystyczny z laba?
Poszukaj odpowiedniego wątku w dziale do którego niniejszym przesuwam ten temat.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 12