Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Nieno, pewnie, że różnice w jakości wykonania i efekcie jakie te beautydishe dają, ale miej na uwadze, że mam ograniczony budżet i kwota jaką chce na taki BD przeznaczyć nie idzie w tysiące tylko co najważniejsze w setki...
A ten quantuum to całkiem przyzwoita nakładka, jak za te pieniądze chyba, nie?
I inne pytanie... czy do lamp quantuum lepiej kupowac dedykowane akcesoria czy to nie robi większej różnicy?
A ten quantuum to całkiem przyzwoita nakładka, jak za te pieniądze chyba, nie?
Ujdzie, choć osobiście chyba wolałbym białą, niż srebrną... Dobrze, że dyfuzor i grid jest w komplecie.
piwonia napisał/a:
I inne pytanie... czy do lamp quantuum lepiej kupowac dedykowane akcesoria czy to nie robi większej różnicy?
Możesz kupować wszystko z mocowaniem Bowens S. Quantuum, to też chińszczyzna, więc nie ma co przykładać wielkiej wagi do nazwy na opakowaniu - wszystkie chińskie akcesoria reprezentują podobny poziom wykonania, a już na pewno efekty zdjęciowe będą nierozróżnialne.
Jaad 75, dzięki za dokształcenie mnie
Czyli jeśli parasolka to biała, a jeśli akcesoria do lampy to niekoniecznie quantuum.
Chociaz mój znajomy coś tam marudził, że lepiej by to jednak quantuumy były.
Poczytam jeszcze, popytam.
A dlaczego biała parasolka a nie srebrna? Czym różnią się efekty jakie daje na zdjęciach?
piwonia, akurat pisałem o białym BD, a nie parasolce, choć parasolki też wolę białe... Różnica miedzy białą, a srebrną parasolką nie polega na miękkości (bo za nią odpowiada głównie rozmiar i odległość od obiektu), a na ostrzejszych tzw. specular highlights, czyli bardziej kontrastowych lokalnych światłach i charakterystycznym rozkładzie cienia (taki jakby lekko rozdzielający się)...
Jeśli chodzi o akcesoria, to jeszcze raz powtórzę - to jest tylko Quantuum, nie żaden markowy sprzęt, jeśli masz płacic tylko za logo, to z całą pewnością nie za takie.
czyli według Ciebie, z białej parasolki światło jest mniej miękkie / miękkość to mniejszy/większy kontrast, nie mam na myśli efektu mgiełki czy czegoś podobnego..
sigmiarz, miękkość to dla mnie pojecie zbyt ogólne. Za miękkość źródła światła nie odpowiada IMHO stopień jego dyfuzji, a relatywny rozmiar w stosunku do fotografowanego obiektu - czyli goły palnik speedlighta, będzie miękkim źródłem światła jeśli sfotografujemy nim "resoraka" z relatywnie małej odległości. Tak więc zarówno biała, jak i srebrna parasolka są miękkimi źródłami światła, natomiast istotną róźnicą jest fakt, że światło z parasolki białej jest bardziej zdyfuzowane, więc odbicia od np. tłustych powierzchni skóry nie są aż tak kontrastowe, choć oczywiście sama sruktura kości twarzy też staje się przez to mniej wyrazista. Kontrast jako taki (w sensie przejścia od jasnych do ciemnych elementów), to też nie zasługa samej powierzchni parasolki, a bardziej jej odległości i kierunku padania głównego snopa światła. Oczywiście z uwzględnianiem tego, że krawędź światło-cień srebrnej i białej parasolki wygląda na zdjęciach nieco inaczej...
No to w takim razie ja jednak preferuje i srebrne parasolki i strebrne beautydishe, bo miękkość kontarstu mnie nie interesuję. Lubię, gdy portret, gdy rysy twarzy na portrecie sa wyraźnie zarysowane a zdjecie zyje, a nie jest mdłą smugą swiatła.
Niby akcesoria do lamp nie musza być byc quantuumowskie, ale jednak na takie parasolki się zdecyduję. Niechaj wszystko zostanie w rodzinie
A co powiecie na temat softboxa okty? Do czego najlepiej używać?
piwonia, pamietaj jednak, że musisz wtedy fotografować modeli z idealną cerą i makijażem, bo retuszowanie niechcianych odblasków jest trudniejsze i bardziej czasochłonne, niż lokalne podnoszenie kontrastu dla wydobycia struktury kości... Poza tym, srebrna parasolka daje charakterystyczny cień, którego ja osobiście niezbyt lubię...
Masz tu porównanie, które już kiedyś linkowałem:
srebrna
biała
[ Dodano: Sro 03 Mar, 2010 11:59 ]
piwonia napisał/a:
A co powiecie na temat softboxa okty? Do czego najlepiej używać?
Do tego samego, co kwadratowych/prostokątnych softboksów... Kwestia preferencji co do szerokości strumienia i kształtu blików...
no właśnie o to chodzi z białego cienie są miękkie a rysy modelki określone tak samo jak na srebrnym,
reasumując niewielki pozytek z tych ostrych 3 cieni ze srebrnej
sigmiarz, nie, choć na tym zdjęciu widać głównie kształt cienia. Różnice w oddawaniu specular highlights widać dopiero po uważnym obejrzeniu na oryginale - zapewniam Cię, że są wyraźne, choć na tym zdjęciu tego aż tak nie widać. Cień jest tej samej wielkości, więc źródło oceniłbym jako podobnie miękkie, natomiast inne jest przejście światło-cień, bo inny jest stopień dyfuzji.
ale czym jest cień jeśli nie czymś wokół czego jest światło, dlaczego koniecznie chcesz powiedzieć to samo co ja tylko innymi słowami, chodzi Ci o to żeby wzbogacić moje słownictwo ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 14