Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----



Poprzedni temat :: Następny temat
Pierścienie pośrednie Delta - problem.
Autor Wiadomość
arietiss 
Optyczny
arietiss



Pomógł: 10 razy
Posty: 3728
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw 01 Kwi, 2010   Pierścienie pośrednie Delta - problem.

Nabyłem pierścienie pośrednie Delty do Canona z przeniesieniem automatyki na metalowym bagnecie. Pojedynczo działają bez zarzutu, łącząc dowolne dwa też. Problem występuje przy zastosowaniu wszystkich na raz. Nie przenoszą wtedy automatyki, a przy manualu często wyświetla się komunikat o złej komunikacji body-obiektyw. Pierscienie stosuję z obiektywem Canona 100/2,8 Macro. Czy może to wina zbyt dużej oporności całego tego układu przenoszącego impulsy?
 
 
Reklama

Pomógł: 0 razy
Posty: 1
Skąd: Optyczne.pl






MasterB 
Maniak



Pomógł: 14 razy
Posty: 864
Wysłany: Pią 02 Kwi, 2010   

Może być, zawsze możesz sprawdzić oporność multimetrem. Być może wystarczy dokładnie przeczyścić styki? (Na przykład alkoholem, chociaż to zawsze trochę szkoda... ;) )
 
 
arietiss 
Optyczny
arietiss



Pomógł: 10 razy
Posty: 3728
Skąd: Łódź
Wysłany: Wto 06 Kwi, 2010   

Opiszę ten przypadek, bo sprawa dziwna. Byłem w sklepie, przymierzałem jeszcze 2 inne komplety takich pierścieni i sprawa wyglada podobnie. Przy jednym wszystko gra, przy 2 też, a przy 3 ciagle się wiesza i ginie łączność pomiędzy body a obiektywem. Czyszczenie styków nie pomaga, zmiana kolejności też. Co najciekawsze na tych samych 3 pierścieniach Tamron śmiga bez problemu, a setka makro Canona nie! Problemu nie ma też po podpięciu do kompletu 3 pierścieni Delty bez metalowego bagnetu. Konfiguracja dowolna, śmiga bez problemu. Wziąłem w końcu te z plastykowym bagnetem... Ciekawe czemu tak się dzieje?
 
 
mnich 
Optyczny
kiedyś to było...



Pomógł: 25 razy
Posty: 3858
Skąd: Wrocław
Wysłany: Wto 18 Maj, 2010   

arietiss, i jak sprawa z pierścionkami? Bo zastanawiam się nad takim zestawem do Nikona.
Nie zależy mi nawet na pomiarze i AF, byle tylko można było z ich pomocą korzystać z obiektywami bez pierścienia przysłony.

BTW: Jeśli twoja setka jest z IS, to może wyłącz ten "ficzer" przez założeniem pierścieni... Wiem, błądzę, ale może to coś da.
 
 
MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA



Pomógł: 115 razy
Posty: 7589
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro 19 Maj, 2010   

Ja bym wynalazków z Delty nie kupował. Dla mnie to co oni oferują to chińszczyzna najgorszej jakości.
Polecę natomiast zdecydowanie pierścienie Kenko.
Ostatnio zmieniony przez MM Sro 19 Maj, 2010, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!



Pomógł: 472 razy
Posty: 22469
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro 19 Maj, 2010   

mnich, ja mam pierścienie nie-delty i nie-kenko... takie w okolicach 280zł na alledrogo ( a dokładnie to takie ).
Z Nikkorem 105VR wszystko działa ładnie, ostrzy, wibruje i mierzy światło - krótko mówiąc jest OK.
 
 
dr11 
Optyczny


Pomógł: 54 razy
Posty: 3810
Wysłany: Sro 19 Maj, 2010   

hijax_pl, toż to to samo, ino z innym nadrukiem ;)
Ja mam takie i działają z Sigmą 150. Syskie tsy ;) Także MM, bym nie generalizował, jeśli chodzi o normalne używanie, to wystarczają takie wydmuszki. Jeśli mają to być jakieś heavy-duty, no to wtedy inwestować trzeba (jeszcze lepiej jakby były uszczelniane :) ).
 
 
hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!



Pomógł: 472 razy
Posty: 22469
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro 19 Maj, 2010   

dr11, no to w takim razie działają z Nikonem.
Na pewno z 50/1,8D i 105/2,8VR oraz D90 i D700 pojedynczo i wszystkie trzy ;)
 
 
mnich 
Optyczny
kiedyś to było...



Pomógł: 25 razy
Posty: 3858
Skąd: Wrocław
Wysłany: Sro 19 Maj, 2010   

hijax_pl, dzięki. :)
MM, nie bój nic, mam jeszcze gorsze pierścienie niż te delty ;)
 
 
arietiss 
Optyczny
arietiss



Pomógł: 10 razy
Posty: 3728
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro 19 Maj, 2010   

Ja kupiłem w końcu wersję z plasikowym bagnetem. Wszystko śmiga bez problemu! Każdy z moich obiektywów działa na nich cacy, tzn z przeniesieniem automatyki. W dodatku łatwiej się zakładają niż te z bagnetami metalowymi. na pewno Kenko są lepsze, ale porównajcie ceny... :roll: A skoro nie ma w tym żadnej optyki to po co przepłacać za defakto plastikowe rurki?
 
 
MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA



Pomógł: 115 razy
Posty: 7589
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro 19 Maj, 2010   

A po co lepiej mieć bagnet metalowy niż plastikowy?
 
 
arietiss 
Optyczny
arietiss



Pomógł: 10 razy
Posty: 3728
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro 19 Maj, 2010   

Problem był w tym, że chciałem mieć bagnet metalowy. Kupiłem zestaw, ale okazało się, że dzieja sie jaja z przeniesieniem automatyki przy założeniu wszystkich 3 pierścieni, niezależnie od ich konfiguracji i od kompletu, bo wróciłem i sprawdzałem u sprzedawcy po kolei wszystkie jakie miał. Co ciekawe problem powstawał tylko z C100/2,8 Macro. Po podpięciu T17-50/2,8 wszystko smigało bez problemu. Już miałem oddać i zrezygnować, ale tak z głupia podpiąłem komplet z bagnetem plastikowym. I jak ręką odjął! :shock: Nie wiem czemu tak jest. Teraz używam ich już od pewnego czasu i ani razu mnie nie zawiodły. Bagnet plastikowy jakoś przeżyłem, bo biorąc pod uwage ilosć cykli zakładania i zdejmowania, to nie sadzę, zeby wytarł sie zbyt szybko, chociaz troche się bawie w makro. Na dodatek są dużo lżejsze i łatwiej się zakładają w porównaniu do wersji z bagnetem metalowym. No i sa tańsze... :mrgreen:
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FIsilverBrown v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne

forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk. Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 15