Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 04 Kwi, 2010 Nikon D200 czy Canon EOS 30D
Witam
Zakładam temat by się coś dowiedzieć, a mianowicie. Mam problem z wybraniem lustrzanki, gdyż dopiero chcę rozpocząć swoją przygodę z fotografią. Zawsze mnie to interesowało i teraz nadarza się okazja by kupić sobie aparat, tylko pytanie jaki.
Czytałem różne opinie,testy na różnorodnych forach i zastanawiam się nad
Nikon D200 i Canon EOS 30D lub może inna lustrzanka którą mi doradzicie.
Budżet jakim dysponuje to około 2-3.5 tyś zł.
A aparat chciałbym wykorzystywać w każdych warunkach tzn.
-domowych
-krajobrazowych
-portretowych
-plenerowych, itd
I od razu jaki obiektyw byłby najlepszym rozwiązaniem
jest to budżet na samą puchę z jednym szkłem?
ale ok:
Canon 40D -ok. 2tyś zł / używane
Canon 50D- ok 2.5tyś zł / używane
w 1 przypadku zostaje 1.5zł na szkla
do wyboru.
-tamron 17-50mm fajny ostry, obiektyw świetnie nadający się do zastosowań które wymieniłeś./ nowy
używany ok 900zł do tego zostaje Ci kasa na lampę bądz stałke 50mm 1.8, albo na torbę, kartę etc
w 2 przypadku
tylko tamron 17-50mm /używka.
a w między czasie wzbogacisz swój arsenał o coś jeszcze.
Takie moje zdanie, nie rozpatruj staroci wymienionych w tytule.
Albo polecany przez każdego nowy Nikon D90 + 18-105mm i lampka, albo 50mm do portretu.
ja tam zostałbym przy używanym 50D
zastanów sie nad obiektywem/obiektywami. korpus nie jest tak ważny. za ok 3tyś ja bym kupił może nikona d80 (lub pentaxa k10) i tamrona 17-50 + coś do portretu. w nikonie masz więcej szkieł do wyboru, ale w pentaksie też w tej ceni da radę. k10, 17-50, 50/1.4 (1.7) w 3,5tyś powinno sie zmieścić ale w nikonie taki sam zestw też chyba jest do wyrwania. k10 ma gorszy af od d80/d200. moim zdaniem zainwestuj na początek w szkła a korpus kup tańszy jeśli zaczynasz, puszkę zmienisz za 2-3 lata. najlepiej by było gdybyś miał możliwość pobawienia sie puszkami
zastanów sie nad obiektywem/obiektywami. korpus nie jest tak ważny...
Siedzę nad swoją odpowiedzią już kilkanascie mumut. Piszę i kasuję.. Ostatnie zdanie, które skasowałem, to: "nieważne co pijesz, byleby w bani szumiało". Wiem, powinienenm trochę jaśniej się wyrazać, a nie pisac głupot - dlatego skasowałem. Po prostu nie chcę zgodzić się z twierdzeniem, ze korpus jest mniej ważny. Jesli fotografia ma być fajną zabawą to wszystko jest ważne.
Jesli fotografia ma być fajną zabawą to wszystko jest ważne
ważne jest to czy Tobie sprawia radość, bo czy to będzie d200, 30/40d, d80, k10 nie zrobi chyba kolosalnej różnicy a amatorskim pstrykaniu
Kisan napisał/a:
warunkach tzn.
-domowych
-krajobrazowych
-portretowych
-plenerowych, itd
takie moje zdanie
[ Dodano: Pon 05 Kwi, 2010 12:57 ]
używałem pentaxa k100, k10, canona 20d, sony alfa 100 i każdym dobrze mi sie fociło, każdy miał jakieś zalety. k100 jest niewielki, bardzo dobrze go wspominam z matówką od zenita i stałkami manualnymi (lepszej puszki nie znam do tego-cena), k10 świetny wizjer ale beznadziejny pomiar światła z manualami w porównaniu z k100, 20d af, jakość fotek, a100 af, najlepiej z wymienionych leży w dłoni. pomomo że k100 jest najmniej rozbudowany najlepiej go wspominam i nie ma dla mnie znacznia cena i "profesjonalność" korpusu. wszystko zależy od indywidualnych potrzeb, nie ma puszki "naj" pod każdym względem
P_M_ wszystko prawda tylko że lepiej "przymierzyć" przed kupnem niż później czegoś żałować. d200 to świetna pucha ale czy nie lepiej do cykania fotek "domowych" wziąć tańszy korpus np d80 i mieć np jasną stałkę już na starcie? ja w tej cenie to bym próbował wyrwać d80+tamron 17-50 + lampa lub 85/1.8
P_M_ wszystko prawda tylko że lepiej "przymierzyć" przed kupnem niż później czegoś żałować. d200 to świetna pucha ale czy nie lepiej do cykania fotek "domowych" wziąć tańszy korpus np d80 i mieć np jasną stałkę już na starcie? ja w tej cenie to bym próbował wyrwać d80+tamron 17-50 + lampa lub 85/1.8
Do tego celu i d40 z kitem to az nadto dobry sprzet. Poprostu wyszedlem z zalozenia, ze delikwent podchodzi do tematu bardziej ambitnie, bo zapytal o takie, a nie inne zabawki.
Canon 40D +kit(Canon 17-85 USM IS ) + stałka Canon 50mm 1,8f + statyw+karty pamięci +torba+filtry +GRIP
Uważam osobiście ,że lepiej kupić Canona 17-85 IS UMS wraz z stałką 50 mm f/1,8 ,niż Tamron 17-50mm f/2,8. Dlaczego ???
Ze względu ,że otrzymujemy stabilizację ,pewny ,szybki AF ,większą ogniskową , stałka się wyśmienicie nada do portretów oraz nawet zdjęć rodzinnych itd. .
Na allegro jest :40D + EFS 17-85 +speedlite 430EX+akcesoria Licytacja od2500zł , kup teraz 3500zł
Można także kupić Canona 30d + kit 17-55 + Canon 70-200mm F/4 L (35mm//105-300mm).
Ale jest to opcja strasznie naciągnięta .
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Wto 06 Kwi, 2010
kurcze... jak chcesz aparat na początek zabawy, to d90 + 18-105 będzie najwygodniejszym zestawem, krajobraz się zrobi, domówkę obfoci, portret jakiś się cyknie, a plener... znaczy spacer? też się da!
Chociaż ja kupiłbym sobie d80 + 18-55VR + 50/1.4G + 85tka jakaś
Krajobraz i domówki - polara nie używam, więc 18-55VR sprawdzi się znakomicie.
50/1.4G + 85 - portety na wypasie, jak dla mnie
No i to fajne iso 1600 z d80 - lepszego szumu nie widzialem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10