Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 24 Mar, 2010 Nikon D90 czy Canon Eos 450d?
Witam.
Jestem tutaj zupełnie nowa. I domyślam się, że był już na forum taki temat, ale jeżeli ktoś znajdzie chwile czasu, to będę dozgonnie wdzięczna za udzielenie odpowiedzi.
Zdecydowałam się na kupno lustrzanki.
Jestem totalnym amatorem, bardzo mało wiem na temat fotografii.
Uzbierałam 3 tys i chcę je przeznaczyć albo na Nikona d90 z podstawowym obiektywem, albo na Canona eos 450d z jakimś lepszym obiektywem (na razie nie mam pojęcia jakim, ale żeby razem nie przekraczało to tej sumy)
Od dziecka moją pasją są konie, jeźdzę konno, startuje w dużych zawodach i dużo zawodów też oglądam. Konie mnie fascynują i inspirują, zawsze żałowałam, że nie mogę uwiecznić np. świetnych przejazdów na zawodach.. Mam zwykły cyfrowy aparat, canona ixusa 860IS. Więc lustrzanka będzie dla mnie totalną nowością. Ze względu na moje zasoby finansowe rozważam własnie albo nikona d90 albo canona 450 z jakimś obiektywem.
Którą opcję powinnam wybrać?
Jeśli moim głównym obiektem będą właśnie zwierzęta, a przede wszystkim konie, także w ruchu?
Ja się pewnie nie popiszę ale też wybrałbym D90 + 18-105VR. Dlaczego? AF, matryca, wizjer... Po czasie możesz dozbierać na tele 70-300VR - doskonałe szkiełko w doskonałej cenie.
Nikon D90 będzie świetna propozycja. Rozumiem że zamiar także masz fotografować wspomniane Konie zatem próbowałbym znaleźć używanego 50D wraz z 55 - 250. Choć 50' tka dla kobiecych dłoni może okazać się za duża.
No do fotojokera się właśnie wybieram w przyszłym tygodniu.
chociaż się boję że mi zaczną coś wciskać a ja jako mało zorientowana we wszystko uwierzę.. Np. teraz wszędzie reklamują tego canona nowego 550d, a bliska koleżanka która się zajmuję już dosyć długą fotografią, co prawda amatorska, mówiła mi, że jeśli chodzi o jakość-cena to się nie opłaca.. i że ogólnie szału nie ma.. A ja nie wiem, nie jestem w stanie ocenić.
No 3500 to już przekracza moje możliwości finansowe niestety..
[ Dodano: Sro 24 Mar, 2010 21:11 ]
Nikon D5000 z ob. 18-55mm VR i ob. 55-200mm a może taki zestaw..?
irmusiqa, D5000 jest OK, mniejszy, lżejszy od D90 ale jednocześnie identyczne obrazowanie. Z ważniejszych różnic: gorszy wizjer, brak śrubokręta i górnego wyświetlacza, ekran o mniejszej rozdzielczości (ale za to ruchomy).
No ok, fakt 18105 VR
ale skoro są takie podobne to skąd ta różnica w cenie?..
Byłam już prawie pewna że kupie Nikona d90 i w miare rozwoju moich umiejetności i wiedzy zainwestuje w przyszlosci w obiektywy do niego, a teraz poczytałam o tym d5000 i już nie wiem co mam myśleć..
Ja jestem totalnym amatorem, ale chciałam za te pieniądze kupić już coś porządnego. Czytam to forum od jakiegoś czasu i widzę, że niektórzy piszą, że lepiej na początku kupić coś tańszego i potem, w miare rozwoju umiejętności i sprecyzowania oczekiwań, kupić coś lepszego i droższego.. Ale ja wiem, że jeżeli wydam już, nie ważne czy te 2 tys z hakiem, czy 3 i kupie tą lustrzankę to będzie mi ona służyć przez długi czas, nawet jeżeli potem w odległej przyszłości stwierdze, że chciałabym coś ambitniejszego.. wiem, że moje zasoby finansowe nie pozwolą mi na jakieś wielkie zmiany, a ja też boję się wymiany sprzętu na używany itd. Mogę najwyżej odkładać właśnie na obiektyw.. Dlatego chciałabym, żeby ta inwestycja była na prawdę przemyślana i rozsądna.. Szczególnie że dokładnie wiem w jakim głównie celu będę tą lustrzankę wykorzystywać..
Nie chcę żeby to było też na takiej zasadzie jak się wybiera chomika w zoologicznym. xd Ten mi się podoba to go wezme, i jeszcze mnie pan w sklepie namówi i w efekcie się okaże ze inny był lepszy w podobnej cenie..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 12