Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
FF czy APS
Autor Wiadomość
remir 
Uczestnik

Wysłany: Pon 22 Mar, 2010   FF czy APS

Witam

Stoję przed zakupem sprzętu jak wszyscy inni w tym dziale jednak moje pytanie wydaje mi się trochę odosobnione gdyż nie spotkałem się dyskusja na temat pełnej klatki czy APS. Bynajmniej może źle szukałem jednak zawsze warto was zapytać o opinię. A wiec na początku myślałem o kupnie Canona 50D do fotografii ogólnej - portret, krajobraz makro, ptaki i może czasem jakiś sport. Jednak czytając stale forum zastanawiałem się może jednak pełna klatka, bo przecież na paczatku będę zajmował sie portretem i krajobrazem a z czasem przyjdą chęci na makro resztę. Precyzuje te dwie tematyki bo raczej tym dlużej będę sie interesował.

Co do 50D to jestem bardzo pozytywnie nastawiony i model i na system wiec co do tego wyboru jestem pewien. Jednak interesuje mnie bardziej temat pełnej klatki w syystemie canona , moze byc to również sprzet starszy i używany bo nowy przerasta mnie budzetowo.

Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Reklama

Arek 
Redaktor

Wysłany: Pon 22 Mar, 2010   

Jak używana pełna klatka, to wybór zawęża się do 5D. Bo jak nie stać się na nowe 5D MkII, to raczej nie będzie Cię także stać na używanego 1Ds MkII. A mając do wyboru używane 5D i nowe 50D oraz patrząc na Twoje wymagania, zdecydowanie wybieram to drugie...

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Portret i krajobraz - dla mnie zdecydowanie 5D. Macro, ptaki i sport - zdecydowanie 50D. DECYDUJ SAM. :razz:

Arek 
Redaktor

W krajobrazie będzie mniej więcej remis pomiędzy starym 5D a 50D. Oba wygenerują mniej więcej te same rozdzielczości w sensie LWPH.

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Znowu ta matematyka. Ja jednak postawię na 5D do krajobrazu. Choćby ze względu na GO i optykę :razz:

Arek 
Redaktor

GO do krajobrazu jest lepsza na APS-C :P Optyka też.

mavierk 
never knows best

Ja wziąłbym pełną klatkę do krajobrazów, bo taniej mieć 15mm na pełną klatkę :)
Do portretu również - lepsza kontrola nad głębią ostrości.

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Wto 23 Mar, 2010   

Arek napisał/a:
GO do krajobrazu jest lepsza na APS-C

To jest Twoje zdanie. OK - duża GO do krajobrazu to dość powszechna opinia. Nie zawsze jednak i dlatego wolę mieć możliwość małej GO. Tylko ja uwielbiam małe głębie.
W czym jest lepsza optyka do APS-C od tej z FF? Bo tabelka z brzegami będzie inna? Jak będę chciał mieć ostry brzeg na szerokim kadrze to sobie panoramkę zrobię :lol:

krisv740
[Usunięty]

a może ja was pogodzę..... :???: :mrgreen:

bo ja kiedyś słyszałem,że tak ogólnie do dobrego landszaftu to tylko duży format..... :roll: :cool:

goltar 
Optyczny

krisv740 napisał/a:
a może ja was pogodzę..... :???: :mrgreen:

bo ja kiedyś słyszałem,że tak ogólnie do dobrego landszaftu to tylko duży format..... :roll: :cool:
Ale w ten sposób częściowo głosujesz za FF :)

Arek 
Redaktor

krisv740 napisał/a:
bo ja kiedyś słyszałem,że tak ogólnie do dobrego landszaftu to tylko duży format.....

Trudno się z tym nie zgodzić, ale my mówimy o starym 5D, który ma 12 Mpix. Gdy popatrzymy jakie on daje wyniki w LWPH, dostaniemy to samo co w przypadku 50D.
Czyli przewaga FF znika. Co więcej, MM lubi małą GO w krajobrazach (cóż - nad gustami
się nie dyskutuje). Większość jednak nie. Stąd przymykanie szkła. Na FF, żeby mieć
równomiernie rozłożoną ostrość i zlikwidować winietę (ona może fajnie wygląda w portretach, ale w krajobrazach już nie zawsze) trzeba szkło przymknąć do f/8-11. Na
APS-C wystarczy przymknąć do f/5.6. To ma kolejna poważną zaletę. Znaczna większość
szkieł jest na f/5.6 wyraźnie ostrzejsza niż na f/8-11. Takie są fakty. Więc ja do krajobrazu zdecydowanie wolę 50D + 10-22 niż 5D + 17-40.

Gdy jednak przechodzimy ze starego 5D do nowych FF klasy 21-24 MPix to 50D przegrywa. Bo ze swoimi 1600 LWPH może się schować przy 2200 LWPH dawanym
przez te FF. O średnim formacie, nie wspomniawszy...

RB 

Arek, alez to jakies koszmarne nieporozumienie... No OK, niech obie konstrukcje mają te same LW costam na HGW i poza tym w ogóle zdjęcie będzie takie samo. Oczywiście, że małej GO w krajobrazie się zwykle nie naduzywa, ale jak słusznie zauważył MM lepiej ją miec niz nie mieć. Ja za łatwość kadrowania, za to, że widze ten cały krajobraz w jasnym wizjerze, za to że widzę szczegóły to zawsze wolę FF.
Krajobraz to nie koniecznie zawsze ostrość, to niekoniecznie szerokie kąty, to niekoniecznie dużę GO. Tutaj trzeba posiedzieć, pomyślec, popatrzeć, podeprzeć, pstryknąc. APS-C spokojnie się do tego nadaje, to fakt. Tyle, że w FF lepiej ten krajobraz widac, ze szczegółami, w lepszych kolorach. No chiba, że ktos woli przez telewizorek...
APS-C to wymysł budżetowy, lub dla co najwyżej średnio zamożnych cropperów...

dr11 
Optyczny

Mając 40D + 10-22 i 5D + 24L, częściej wybieram ten drugi zestaw, mimo że ten pierwszy jakby bardziej uniwersalny do krajobrazów. Jakoś bardziej mi obrazek się podoba z piątki. Chyba, że UWA jest rzeczywiście w danej sytuacji niezbędny.

MM 
GORSZY SORT POLAKA

dr11 napisał/a:
Jakoś bardziej mi obrazek się podoba z piątki.

Chyba każdemu będzie się bardziej podobał kto ma ten aparat i do wyboru takiego 40 czy 50D. Tylko tabelki pwiedzą, że nie masz racji. Wiem co zaraz będzie - 40D ma gorzej niż 50D. W tabelkach oczywiście... bo ilość linii itd. :zalamany:

papatki 
Rozmowny

Wszystko zależy jaki FF i jaki crop. Zależy też od tego jaki kto robi krajobraz, ja w zeszłym roku zamiast tachać w Bieszczadach 40D z całą szklarnią zdecydowałem się zabrać stare 5D i żałowałem. W tym roku nie popełnię tego błędu i na szlakach będzie ze mną 7D.
Jest jeszcze jedna bardzo istotna sprawa. To o czym pisze Arek to nie są dane które istnieją wyłącznie w tabelkach, jeżeli ktoś robi lub planuje robić duże wydruki musi mieć nazwijmy to pewną świadomość techniczną ile max można wyciągnąć z danej puszki.
Pozdrawiam!

Odpowiedz do tematu