Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Wto 06 Kwi, 2010
D90 i 50mm f/1.8D AF ???
Autor Wiadomość
bogo84 
Nowy

Wysłany: Pon 05 Kwi, 2010   D90 i 50mm f/1.8D AF ???

Witam,
mam pytanie w celu uniknięcia problemów w przyszłości :)

Posiadam NIKONA D5000 - na stronie producenta napisane jest, że tylko w obiektywach AF-S i AF-I dostępne są wszystkie funkcje.

I tu moje pytanie - chciałbym się "przesiąść" na D90 tylko nie jestem pewny czy obiektyw 50mm f/1.8D AF NIKKOR będzie działał w 100%? Na stronie producenta napisane jest, że "Zgodne obiektywy – Nikkor DX AF: dostępne wszystkie funkcje" czyli powinien działać (głównie chodzi mi o Autofokus)
A z kolei parę linijek niżej napisane jest:
"- Obiektywy bez procesora: Autofokus nie działa. Można używać takich obiektywów w trybie ekspozycji M, ale nie działa wówczas światłomierz. Dalmierz elektroniczny może być używany, jeśli obiektyw ma maksymalny otwór przysłony f/5,6 lub większy. "

Może od tego powinienem zacząć - czy ten obiektyw ma procesor?

bardzo proszę o odpowiedź.

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Pon 05 Kwi, 2010   

bogo84, D90 w pełni współpracuje z 50/1.8D

A procesor mają wszystkie obiektywy,które mają styki przy bagnecie.
AF 50/1.8D - ma.

bogo84 
Nowy

dzięki wielkie :) to super bo bałem się , że on nie ma procesora. Czyli z moim D5000 też będzie działał?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

bogo84, działać - tak w sensie, że będziesz miał automatykę ekspozycji. Ale...nie - bo 50/1.8 nie ma silnika AF, tak samo jak D5000. A skoro ani 50/1.8 ani D5000 nie mają silników to raczej AF nie zakręci sam ;)

Z D90 i z D5000 też możesz używać obiektywów bez CPU. Tylko żę wszystko będziesz musiał ustawiać ręcznie. Ostrość i dobrać ekspozycję: przesłonę na obiektywie, czas i czułość w aparacie ;)

bogo84 
Nowy

czyli jeszcze raz bo chyba sie pogubiłem mysląc, że silnik i procesor to to samo :)

czyli w D90 nie ma silnika AF? i tez będe musiał to ustawiać ręcznie?

MC 
Temu Panu już podziękujemy

:zalamany:
D90 ma silnik AF.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

bogo84 napisał/a:
czyli jeszcze raz bo chyba sie pogubiłem mysląc, że silnik i procesor to to samo :)

czyli w D90 nie ma silnika AF? i tez będe musiał to ustawiać ręcznie?

To jeszcze raz:

D90 ma silnik AF, D5000 - nie.

D5000 - współpracują z nim obiektywy AF-S i AF-I (ostrzenie i ekspozycja), obiektywy AF-D/G (tylko ekspozycja), AF (tylko ekspozycja z ograniczeniami)
D90 - współpracują z nim obiektywy AF-S, AF-I, AF-D/G (ostrzenie i ekspozycja), obiektywy AF (ostrzenie i ekspozycja z ograniczeniami)

Tu masz dokładny opis dla D5000: http://imaging.nikon.com/...mpatibility.htm

bogo84 
Nowy

ok, to juz chyba wszystko wiem (wszystko co chciałem wiedzieć heheh) teraz tylko pozostaje mi sprzedać D5000 i do sklepu po D90 :)

dzięki jeszcze raz

Sunders 

bogo84, a nie rozsądniej by było kupić nikkora 50/1,4G zamiast wymieniać d5000 na d90?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Sunders napisał/a:
bogo84, a nie rozsądniej by było kupić nikkora 50/1,4G zamiast wymieniać d5000 na d90?

bogo84, słuchaj Sundersa, bo różnica między D5000 a D90 jest tylko w ergonomii użytkowania - obrazowanie jest identyczne.

bogo84 
Nowy

no tak ale dam raz 1000zł wiecej za D90 a zyskuje silnik AF, wyswietlacz na górze, i oszczedzam np na obiektywach bez silnika (pomijając ergonomie)

myślicie ze to zły pomysł?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

bogo84 napisał/a:
myślicie ze to zły pomysł?

bogo84 napisał/a:
zyskuje silnik AF

To dobry pomysł
bogo84 napisał/a:
wyswietlacz na górze

To jeszcze lepszy pomysł
bogo84 napisał/a:
oszczedzam np na obiektywach bez silnika

Tego nie rozumiem - mówisz o szkłach z dembilu? :)

bogo84 
Nowy

chodziło mi o to że 50/1.8D kosztuje 480zł a taka sama AF-S 1400zł ale dopiero teraz doczytałem ze ten za 1400zł to 1.4 :)
ale jak? ogólnie dobry pomysł? czy może lepiej EOS 40D albo 50D? choć wiadomo że cena już troszke większa...

Sunders 

Wysłany: Wto 06 Kwi, 2010   

bogo84 napisał/a:
oszczedzam np na obiektywach bez silnika

bogo84, ile i ew. jakie jeszcze obiektywy bez silnika zamierzasz kupić?
bogo84 napisał/a:
albo 50D?

Jeśli definitywnie zdecydowałeś się na sprzedaż d5000, to też jest niezły pomysł :smile:

mavierk 
never knows best

Wysłany: Wto 06 Kwi, 2010   

teraz pomyśl jeszcze - co Ci da lepszy obrazek z aparatu:
50/1.8 czy 50/1.4

Matryce w sumie masz takie same, co prawda d5000 strasznie kijowo się trzyma z cięższym szkiełkiem (18-105 to jakaś masakra jest) ale z 50tką będzie to wyśmienity zestawik.

Zatem jeśli mógłbym coś polecić, to.. polecam d5000 z AF-S 50/1.4:D

Odpowiedz do tematu